Povežite se sa nama

OKO NAS

CRNA GORA I NATO: Igra sa nultim rezultatom

Objavljeno prije

na

Nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da potpiše Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, našoj zemlji je definitivno otvoren put za ulazak u ovu organizaciju. Procjene nekih ovdašnjih analitičara da će Tramp održati predizborna obećanja o „prevaziđenosti NATO-a”, nijesu se obistinile. One, kao i vjerovanje u mogućnost održavanja referenduma u Holandiji, oko ovog pitanja, ukazuju na nedovoljno poznavanje funkcionisanja političkog sistema u tim državama.

Na posljednjim izborima u Holandiji je pobijedila „prozapadna” opcija, pa su tanki i teorijski izgledi da ta zemlja eventualno blokira Crnu Goru da postane 29. članica ovog saveza. Krajem aprila će to učiniti i Gornji dom španskog parlamenta, pa je izvjesno da će na samitu 25. maja u Briselu naša država biti zastupljena kao članica. „Moguće je samo da se formalna ceremonija našeg prijema pomjeri za nekoliko dana”, tvrdi ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Analitičari ukazauju da ulazak Crne Gore u NATO dolazi u trenutku izuzetno složenih odnosa između velikih sila i nove eskalacije krize na Bliskom Istoku. Neki ocjenjuju da je Crna Gora u relaksiranijoj poziciji nego što je bila prije samo nekoliko sedmica, i da će ulaskom u NATO biti skinuta još jedna tačka s dnevnog reda s kojom vlast dugo manipuliše. Drugi upozoravaju da ulazak Crne Gore u NATO bez referndumske odluke o tome može da produbi njene unutrašnje podjele. Neke organizacije koje se oštro protive ulasku Crne Gore u NATO, već su organizovale proteste, a najvile su i nove.

Za Crnu Goru je najgore rješenje da postane ping-pong loptica u opasnoj utakmici na globalnoj sceni. To je istorijski uvijek bilo loše razdoblje za nju. Potenciralo je njenu unutrašnju ranjivost iako, inače, pripada i Istoku i Zapadu. Podjela Rimskog carstva (395.g.) prolazila je preko pokrajine Prevalis, odnosno Crne Gore. Sporazum iz Jalte dijelio je Jugoslaviju na dvije interesne sfere, a linija razdvajanja takođe je bila povučena preko Crne Gore (Budva-Drina-Drava).

Zapadni saveznici na čelu sa SAD-om ne žele dopuštiti „nove Jalte na Balkanu”. Početkom godine u Beogradu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov predstavio je koncept o stvaranju bloka četiri neutralne države na Balkanu, među kojima bi Srbija bila prethodnica. Taj koncpt nakon potpisa Donalda Trampa, ne izgleda realan.

U središtu priče mnogih aktera i posmatrača o ulasku Crne Gore u NATO se nalazi i Rusija. Iz Moskve su u više navrata odaslate poruke, koje su ličile i na opomene, da se ulazak u naše zemlje NATO kosi sa interesima Rusije. Na drugoj strani, republikanski senator Džon Mekejn ove sedmice u Podgroci pozdravljajući skori pristup Crne Gore NATO, oštro je napao „neprihvatljivo ponašanje Rusije u svijetu, ali i prema Crnoj Gori.”

U Vašingtonu su uvjereni da se prijemom Crne Gore smanjuje još jedna tačka gdje bi Rusija mogla djelovati i to navode kao ključni razlog završetka crnogorske sage sa NATO-om. Ona traje od formiranja Američko-jadranske povelje, 2003., odnosno od osnivanja te organizacije koja je trebalo da posluži kao kraći put za uključenja država na istočnoj obali Jadrana i Makedonije u Sjevernoatlantsku alijansu.

Crna Gora je tada bila u Državnoj zajednici sa Srbijom i posmatrač u toj organizaciji, ali su njeni zvaničnici bili u bliskim vezama sa ruskim oligarsima bliskim Kremlju širom im otvarajući vrata za investicije u najvažnije privredne objekte i na primorju računajući da će se tako najbolje održati njihov model vladavine. U međuvremenu Đukanović je promijenio ploču, i kao nekad protiv Miloševića kojeg je dugo služio, počeo da grmi protiv ruske opasnosti. Kulminacija je došla u aferi državni udar koja i dalje potresa Crnu Goru.

O tome kakve naraščišćene odnose sa raznim ruskim faktorima Đukanović iz vremena saradnje ima, i zbog čega i od koga strahuje, u medijima kruže brojne spekulacije. Neki analitičari ukazuju da Đukanović i njegov režim, ipak, nemaju razloga da slave uzak Crne Gore u NATO. Po njima, to je posljednji posao koji treba da obave Zapadu. Vidjećemo.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Radovan Vukadinović, ukazuje da se Crna Gora našla na sudaru između Rusije i zapadnog svijeta, a u teoriji međunarodnih odnosa to se naziva igrom sa nultim rezultatom. „To znači da ishodom ne mogu biti zadovoljne obje strane”, objašnjava Vukadinović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je za NATO i strateški značajna, jer njen ulazak u Alijansu znači povezivanje cijelog Jadrana: od Italije preko Slovenije i Hrvatske pa sve do Albanije. „To bi značilo i sigurniji region, jer analize pokazuju, da ako dođe do novih zaoštravanja u međunarodnim odnosima, to će biti upravo na Balkanu”, navodi Vukadinović.

No, za Crnu Goru je najvažnije pitanje – da li će se nakon ulaska u NATO stvoriti uslovi da na dnevni red dođu realne nevolje građana i sprječavanje kolapsa javnih finansija, ili će biti nastavljena trvenja, koja mogu podijeliti društvo.

Odavno je poznato da u opozciji postaje razlike i oko članstva u NATO i oko načina kako da se o tom pitanju odluči. Te razlike postoje i unutar stranaka. Njima to, tvrde, ne smeta da funkcionišu. Vjerovatno i zbog toga lider URE Dritan Abazović očekuje da će nakon ulaska u NATO početi nova faza odnosa među alternatvnim grupacijama u Crnoj Gori. „To je neminovno. Sada smo u nekom vakuumu i iščekivanjima, ali nakon što se proces pristupanja završi nadam se da ćemo odmah krenuti u dijalog”. U optimističkoj verziji, u drugoj polovini ove godine može doći do ubrzavanja evropskih integracija, jer je nepisano pravilo da zemlja prethodno uđe u NATO, pa potom u EU.

Suštinsko pitanje u Crnoj Gori nije da li će odluka o ulasku u NATO biti donijeta na referrndumu ili u pralamentu, već duboko nepovjerenje u izborni proces i nedmokratičnost izbora. Tu je ključna odgovornost vlasti. Da su dosadašnji izbori bili fer, legitimnost poslanika da donesu i tu važnu odluku ne bi bila uputna. Ovako i da se režim odlučio za referendum, ostala bi sumnja u ishod glasanja.

DPS i njegovi koalicioni partneri imaju većinu da donesu odluku u parlamentu. Za ulazak u NATO neće glasati samo poslanici vladajućih partija. Iako SDP bojkotuje parlament, tamo će biti poslanici SDP-a , u više navrata je najavljivao Ranko Kriviokapić obrazlažući da je pristupanje NATO izvorna ideja SDP-a i da bi bilo nelogično da vlastitu ideju ta partija u završnici ne podrži. „Vrijednosti koje baštini 28 članica će, vjerujem, pomoći Crnoj Gori, uz pritisak koji će se dešavati, da se ovo društvo dodatno reformiše i demokratizuje kako bi počelo da liči na dru-štva koja čine NATO alijansu”, kaže potpredsjednik SDP-a Raško Ko-njević.

Još neki lideri opozicije su na sastanku sa ambasadorom Amerike u sjedištu NATO-a u Briselu prije nekoliko godina isticali nužnost smjene crnogorskog režima u zamjenu da se ne protive odluci o ulasku u NATO. Sada, nezadovoljni što se ta odluka ne donosi na referendumu, najavljuju proteste na dan kada Skupština bude odlučivala o ratifikaciji. To će, po svim najavama, biti uskoro.

Mustafa CANKA

Komentari

Izdvojeno

DRŽAVNE INISTITUCIJE BEZBJEDNOST NOVINARA: Lijepa obećanja i nerazjašnjeni napadi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Brojni slučajevi ukazuju na ozbiljne sistemske probleme u zaštiti novinara u Crnoj Gori, kao i na nedostatak efikasne pravde za počinioce ovih zločina. Neefikasnost istraga i nekažnjivost su postali ključni problemi koji ugrožavaju slobodu medija u zemlji

 

 

U Crnoj Gori se od 2004. godine dogodilo na desetine napada na novinare i novinarke. Od prijetnji, preko verbalnih i fizičkih napada, a svi oni uslijedili su nakon neriješenog ubistva osnivača i glavnog urednika lista Dan Duška Jovanovića. Samo mali broj je riješen, što jasno ukazuje na izražen problem neadekvatne zaštite i nekažnjivosti zločina nad novinarima. Iako je postojala inicijativa o formiranju posebnih jedinica koje bi pomogle u rasvjetljavanju ovih nepočinstava, ona još nije zaživjela.

Istina, u okviru Sektora za borbu protiv kriminala Uprave policije imenovana su tri inspektora koji se bave slučajevima napada na novinare,  ali za sada nema javno dostupnih podataka da je njihov rad na bilo koji način doprinio pomacima kod  neriješenih slučajeva.Međunarodna praksa pokazuje da specijalizovane jedinice, imajući u vidu specifičnu prirodu slučajeva napada na novinare, mogu efikasnije sprovoditi istrage i procesuirati počinioce.

Medijski ekspert Mark Gruber kaže da bi uvođenje takve prakse bilo odlično pod uslovom, kako je naveo, da se uzme u obzir i opšti kontekst: obučenost policijske jedinice, saradnja s medijima i s tužilaštvom, možda s mehanizmom “brzog odgovora”.

Nekoliko napada na novinare u Crnoj Gori izdvajaju se kao posebno komplikovani – zbog brutalnosti, dugotrajnosti istraga i izostanka pravde.

Istraga o surovom ubistvu Jovanovića traje preko 20 godina i problematična je, jer odgovornosti izmiču ne samo naručioci, direktni izvršioci već i oni koji su je neuspješno vodili. Za saučesništvo u ubistvu osuđen je jedino Damir Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu 2017. potvrdio presudu na 19 godina zatvora, koji se okončava sredinom naredne godine.

Ranjavanje novinarke Olivere Lakić ispred njenog stana 2018. godine, izazvalo je veliku zabrinutost za njenu bezbjednost, ali i bezbjednost svih istraživačkih novinara i novinarki u Crnoj Gori. Ni u tom slučaju pravda nije postignuta, iako je Više državno tužilaštvo (VDT) dostavilo zahtjev za sprovođenje istrage protiv nekoliko osoba. Lakić je i ranije bila napadnuta i prijećeno joj je.

Novinar iz Berana Tufik Softić bio je takođe meta dva napada – 2007. i 2013. godine. Prvi put je palicom pretučen ispred kuće, dok je drugi put bomba postavljena ispred njegovog automobila. Istrage su dugo trajale, ali slučajevi su ostali nerazjašnjeni i zatvoreni zbog nedostatka dokaza.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 4. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NOVI STRATEŠKI PLAN RAZVOJA KOLAŠINA: Prepisivanje spiska želja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Izgradnja autobuske stanice, tržnog centra sa pijacom i podzemnom parking garažom, rekonstrukcija Doma mladih i Gorštaka… To su samo  neki od projekata koji su iz dva prethodna prepisani u novi Strateški plan razvoja

 

 

Kolašinci već 15 godina nemaju  autobusku stanicu, a toliko dugo slušaju i obećanja lokalnih vlasti da će je dobiti.

Završetak davno započetih radova obećavali su učesnici svih kampanja za lokalne izbore tokom minule decenije i po. Predlog  Prostorno-urbanističkog plana (PUP), na čije se usvajanje još čeka,  dao je formalno mogućnost da se to stanje promijeni. Još nema konkretnih najava na koji način bi se i za koliko vremena taj projekat mogao okončati.

Lokacija na koju svraćaju pojedini međugradski autobusi u stvari je samo stajalište. Prostor koji se u tu svrhu koristi neuređen je, sa dotrajalim asfaltom, bez potrebene infrastrukture i mobilijara, pa ga izbjegavaju mnogi prevoznici. Zbog toga, putnici često čekaju autobus na improvizovanom stajalištu kod starog motela, na magistrali.

Privatno preduzeće Županovac, prije mnogo godina, započelo je gradnju objekta Autobuske, ali nije uspjelo da nađe način da nastavi radove. Izgradnju je omela, kako je ranije saopštavano, prvo ekonomska kriza, a zatim i činjenica da se objekat nije uklapao u predviđene planske dokumente, jer je za sprat viši.

Nakon što je izgorjela stara zgrada, Županovac je 2008. godine na istoj lokaciji započeo gradnju objekta, “koji je podrazumijevao sve karakteristike moderne autobuske stanice sa brojnim sadržajima”. Od svega toga, do sada je ozidana samo višespratna zgrada površine 2.000 metara kvadratnih. Putnicima je na raspolaganju nekoliko drvenih klupa postavljenih napolju, tik uz objekat u izgradnji.

U međuvremenu, inspekcija rada stavila je plombu na vrata trafičice u kojoj su se mogle dobiti informacije o redu vožnje. Telefon za informacije premješten je u obližnju kafanu, pa putnike o vremenu dolasaka i polaska autobusa obavještavaju zaposleni u tom ugostiteljskom objektu. No, ni to nije obaveza preduzeća “Županovac”, s obzirom na to da zvanično Autobuska stanica ne postoji.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 4. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ZAPLIJENE MARIHUANE NE PRESTAJU: Šverceri rade prekovremeno 

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ako je samo u nekoliko akcija na ilegalnim prelazima u Gusinju i Plavu zaplijenjeno preko stotinu kilograma marihuane, i nekoliko stotina na obalama Skadarskog jezera, nameće se pitanje – koliko onda narkotika tim putevima svakodnevno ulazi u našu državu

 

 

Kada je prije nekoliko dana Uprava policije saopštila da je Granična policija iz Ulcinja pronašla je oko 66 kilograma skanka, a dvije osobe pobjegle ka Albaniji, aktuelizovano je pitanje ilegalnih puteva kojima se marihuana i skank prebacuju u Crnu Goru.

Ovih 66 kilograma pronađeno je u rejonu ulcinjskog sela Sukobin.

Ne tako davno u priobalnom dijelu Skadarskog jezera, na obali kanala riječe Morače, u blizini željezničke stanice Zeta, pronađeno je 57 kilograma marihuane. Pretragom medijskih arhiva, može se pronaći još veliki broj policijskih saopštenja o zaplijenama marihuane koja se iz Albanije unosi ilegalno u Crnu Goru.

Iz policije je saopšteno da su postupali po operativnim saznanjima da se u prostoru sela Sukobin, iz Albanije u Crnu Goru krijumčari opojna droga skank.

“Pretragom terena od strane policijskih službenika i upotrebom službenog drona, policijski službenici su 27. septembra, u ranim jutarnjim časovima pronašli tri torbe sa 119 pakovanja, težine oko 66 kilograma, u kojima se nalazila biljna materija zelene boje nalik na opojnu drogu skank. Policijski službenici su na licu mjesta uočili dva nepoznata lica koja su se dala u bjekstvo u pravcu Republike Albanije”, navedeno je u saopštenju UP.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 4. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo