Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 1024

Objavljeno prije

na

POKRET ZA PROMJENE
Zakasnilo pismo podrške

 

Pokret za promjene optužio je Poštu Crne Gore da je namjerno, dok ne prođu lokalni izbori, zadržala pismo podrške njemačke kancelarke Angele Merkel lideru PzP Nebojši Medojeviću. ,,Pismo podrške je kancelarka Savezne Republike Njemačke uputila 14. maja 2010, dakle deset dana prije dana održavanja lokalnih izbora, a ono je u Centralu PZP-a stiglo dvije sedmice kasnije, tek 27. maja 2010, četiri dana nakon pomenutih izbora”, navodi se u saopštenju PzP. Pošta Crne Gore demantovala je tvrdnje PZP uz objašnjenje da u periodu od 16. do 27. maja u ,,u kanalima Pošte nije bila registrovana pošiljka adresirana na lidera PzP”. U pismu koje je njemačka kancelarka uputila Nebojši Medojeviću navodi se da ,,njemačka savezna vlada veoma visoko cijeni angažman i posvećenost Pokreta za promjene i njegovog lidera Nebojše Medojevića, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, i istovremeno naglašava nepohodnost da nadležne institucije države Crne Gore trebaju da pokažu konkretne rezultate na tom planu”.

ŠTA KRIJE LUČKA UPRAVA
Tajna koncesionog akta

Lučka uprava raspisala je 20. maja javni poziv građanima, državnim organima, nevladinim organizacijama, pravnim licima, preduzetnicima i svim drugim zainteresovanim da se uključe u javnu raspravu o Koncesionom aktu za dodjelu koncesije za privredno korišćenje luke na području Bijele.

Ima samo jedan problem. Svi pozvani građani i ostali zainteresovani ne znaju o čemu treba da raspravljaju. Koncesioni akt o kom je riječ nedostupan je javnosti. Preciznije: nema ga na sajtu Ministarstva saobraćaja, kako bi trebalo ako se govori o transparentnosti, a oni koje interesuje o čemu se radi moraju poći u Kotor u Lučku upravu da ga uzmu. To svakako smanjuje broj zaintresovanih za ovu javnu raspravu.

Šta krije Lučka uprava, odnosno Ministarsvo saobraćaja, znaće se ubrzo, pošto oglas za javnu raspravu ističe na dan izlaska ovog broja Monitora. Tada zainteresovani možda i otkriju kome su pripale koncesije u Bijeloj. Biće kasno, naravno.

HIPO ALPE ADRIJA GRUPA
Sumnjivi krediti Đukanovićevim firmama

Hrvatski portal Necenzurirano.com objavio je dio strogo povjerljivog dokumenta austrijske Hypo Alpe Adria Grupe o sumnjivim i rizičnim kreditima koje je njihova banka davala firmama i građanima u Crnoj Gori, a čija je ukupna vrijednost oko 280 miliona eura. Navedeni krediti odobravani su mimo uobičajene procedure i na osnovu intervencija nekoga od nadležnih unutar Hypo Grupe.

Na spisku klijenata, čiji se krediti ocjenjuju kao sumnjivi, nalaze se i firme premijera Mila Đukanovića, kompanije biznismena Tomislava Čelebića, Dragana Brkovića, Čedomora Popovića, Danila Petrovića kao i firme povezane sa odbjeglim narko bosom Darkom Šarićem.
Krediti sa ovog popisa su pod istragom zbog porijekla novca koji je preko Hypo Grupe plasiran u kreditne plasmane, a za koje austrijski istražitelji sumnjaju da se radi o pranju novca.

 

POVODOM DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE ITALIJE
Karavađovo remek djelo u Podgorici

Remek djelo italijanskog baroknog majstora Mikelanđela Merisija Karavađa Narcis se ogleda u vodi izloženo je u galeriji Dvorca Petrovića u Podgorici.

Izložbu je organizovala ambasada Italije u Crnoj Gori, povodom proslave Dana državnosti Republike Italije, u godini koja obilježava četiri vijeka od smrti ovog velikog umjetnika.

Izložba Karavađovog djela trajaće do 17. juna, a ljubitelji umjetnosti moći će da je vide svakog radnog dana od 10 do 20 sati. Karavađo se smatra utemeljivačem baroka u svjetskom slikarstvu.


BEOGRAD
Osuđen Joca Amsterdam

Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, osuđen je pred Višim sudom u Beogradu na 15 godina zatvora zbog podstrekivanja na ubistvo Gorana Marjanovića zvanog Gogsi Bombaš 1995. godine.
Jocić je u pritvoru od 27. aprila 2009. godine, kada je uhapšen zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je 23. oktobra 2008. godine ubila hrvatskog novinara Ivu Pukanića i njegovog saradnika Nika Franjića.

Jociću se zbog tog krivičnog djela sudi u Beogradu zajedno sa Željkom Milovanovićem i Milenkom Kuzmanovićem, dok se u Zagrebu za ubistvo Pukanića i Franjića sudi još petorici optuženih.

Komentari

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo