Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 971

Objavljeno prije

na

MANS TUŽI MUP
Šinavatra na Upravnom sudu

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora podnijela je tužbu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova ,,zbog ćutanja administracije”, odnosno kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama, a povodom slučaja izdavanja pasoša bivšem tajlandskom premijeru Taksinu Šinavatri. Mans od MUP-a nije dobio tražene informacije o Šinavatri. ,,U ovom konkretnomn slučaju MUP je na najbrutalniji i najočigledniji način prekršio Zakon, jer nije ni odgovorio na naš zahjtev”, kazala je Vanja Ćalović, izvršna direktorka MANS-a. Ona vjeruje da će Upravni sud presuditi u njihovu korist. ,,Pitanje je samo kojom brzinom i da li će neko pokušati izvršiti pritisak na Upravni sud, kako bi se postupak usporio”.

KONFERENCIJA REKOM-A U BUDVI
Suočavanje sa istinom

Peti Regionalni forum o tranzicionoj pravdi u post-jugoslovenskim zemljama održava se u Budvi 29. i 30. maja. Forum organizuje Koalicija za REKOM. Radi se o regionalnoj koaliciji za utvrđivanje činjenica o zločinima u posljednjim ratovima. Predstavnica Kordinacijskog vijeća Koalicije za Crnu Goru je Tea Gorjanc Prelević. “Namjera nam nije da preuzmemo posao nadležnih sudskih organa u državama regiona, već prikupljanje i utvrđivanje činjenica, zvaničnih i objektivnih, o ratnim zločinima i ostalim povredama ljudskih prava počinjenih od ’91. do 2001. godine, te priznavanje žrtava i njihovih patnji i spriječavanje ponavljanja zločina”, objasnila je ona. U okviru Petog Regionalnog forum au Budvi biće prikazan film Suočavanje sa istinom, organizovaće se radionice o REKOM-u kao društvenom mehanizmu za oslobađanje mladih od odgovornosti za nedjela prošlosti, te biti podnijeti izvještaj o toku konsultacija o osnivanju REKOM-a.

 

PET GODINA OD UBISTVA DUŠKA JOVANOVIĆA
Zločin bez kazne

Ove sedmice navršilo se pet godina otkako je ubijen urednik lista Dan Duška Jovanovića. Iako ni tužilaštvo ne spori da je u ubistvu učestvovalo više osoba, u zatvoru je samo jedan saizvršilac. Podgorički karatista Damir Mandić nedavno je u ponovljenom postupku osuđen na maksimalnih 30 godina zatvora kao saizvršilac u ubistvu urednika Dana Duška Jovanovića koji je 27. maja 2004. godine ubijen na pragu svoje podgoričke redakcije. U tom sudskom postupku nije utvrđeno ko su bili ostali saizvršioci koji se u optužnici vode kao nepoznate osobe niti je odgonetnut motiv za Jovanovićevo ubistvo. Miodrag Jovanović, brat ubijenog urednika Dana, kaže da porodica nije zadovoljna učinjenim niti slučaj može smatrati zaključenim u ovoj fazi: ,,Mi se samo nadamo da sa tim okončanjem procesa neće biti zadovoljna ni Evropa”. Supruga Duška Jovanovića, Slavica vjeruje da u ovom momentu kompletna istina može biti utvrđena samo ako jedini osuđeni Damir Mandić odluči da progovori: ,,Ostaje da vidimo da li će Damir Mandić pristati da leži u zatvoru 30 godina zbog svojih navodnih drugova ili će umjesto ćutanja izabrati da govori izbor je samo njegov”. Osim Mandića, policijski funkcioneri su za ubistvo Duška Jovanovića u prvim danima istrage javno optužili i njegovog prijatelja Beranca Vuka Vulevića i bliskog rođaka Armina Mušu Osmanagića iz Bara protiv kojih, uslijed nedostatka dokaza, nikada nijesu podignute krivične prijave. Pravni zastupnik porodice Jovanović Budimir Darmanović kaže da od nadležnih organa očekuje da sa presudom Damiru Mandiću neće staviti tačku na ovaj slučaj koji, kaže Darmanović, mora biti rasvijetljen do kraja: ,,Da se utvrde kako svi učesnici u ovom zločinu tako i nalogodavci. Činjenica je da je presuda protiv jednog lica donešena, koja nije konačna, ali očekujem prevashodno od policije i tužilaštva da inicira postupak protiv svih učesnika u ovom zločinu. To je ono što očekujem ne samo ja nego prevashodno porodica pokojnog Duška Jovanovića.”

Komentari

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo