Monitor.co.me

Home region

Region

Broj 1122

Sezan na crno

Sezan na crno

Potjera za osumnjičenim se odigravala kao na filmu. Ivana Pekovića (36) je srpska policija prošle srijede uveče locirala u blizini stadiona Crvene zvezde u Beogradu. Pošto je vozio veoma brz automobil, u potjeru za njim uključeni su presretači. Poslije 15-tak kilometara jurnjave po uskim ulicama na putu za Smederevo, na parkingu su dvoja policijska kola prepriječila put Pekoviću i on je uhapšen. U tapacirungu krova automobila policija je našla unikatnu umjetničku sliku, za koju je kasnije utvrđeno da je riječ o Dječaku u crvenom prsluku francuskog slikara Pola Sezana.

U akcijama Ekspert i Prsluk, kako su nazvane u Srbiji i Evropa u Švajcarskoj pripadnici srpske policije i Tužilaštva za organizovani kriminal uhapsili su te večeri još tri osobe umiješane u krađu slike čija se vrijednost procjenjuje na 100 miliona eura. Djelo je ukradeno u februaru 2008. iz muzeja u Cirihu. Uhapšeni su i Draško Mladenović (37), Goran Radojević i Bobe Nedeljkovski (40).

Pretresom Pekovićevog stana policija je u mikrotalasnoj rerni pronašla pola miliona eura. U kući Nedeljkovskog otkriveno je još milion eura. Takođe je pronađeno 60.000 švajcarskih franaka i veća količina oružja i municije.

U kući Nedeljkovskog izvršena je i primopredaja novca za sliku koja je ponuđena 2010. za 3,5 miliona eura. ,,Tada smo im i ušli u trag, ali bili su obazrivi, tražili su sigurnog kupca. Kupac je planirao da sliku vrati muzeju za veći novac. U utorak su im isplaćena 1,4 miliona eura, a u srijedu najprije 400.000, i zatim još milion eura'', kazao je izvor beogradskog dnevnika Blic.

Dječak u crvenom prsluku predstavlja švajcarsko nacionalno blago. Odnijet u oružanom napadu u februaru 2008. iz kolekcije Emila Birlea zajedno sa po još jednom slikom majstora Vinsenta van Goga, Kloda Monea, Edgara Degaa. Zajedno su procijenjene na 112 miliona eura. Bila je to najveća krađa umjetnina u Švajcarskoj i jedna od najvećih u Evropi.

U napadu su učestvovala trojica maskiranih pljačkaša koji su u muzej upali pola sata prije zatvaranja, natjerali osoblje da legne na pod, a zatim ušli u glavnu izložbenu salu u prizemlju zgrade i skinuli slike sa zida. Svjedoci su tvrdili da je jedan od kradljivaca govorio njemački sa slovenskim akcentom.

Dva dana kasnije, ukradene slike Monea i Van Goga, procijenjene na 44 miliona eura, nađene su u automobilu parkiranom kod Psihijatrijske bolnice u Cirihu, dok se od tada tragalo za Sezanovom Dječak u crvenom prsluku i Degaovom Ludovik Lepik i njegove kćerke.

,,Godinu dana posle pljačke srpska policija ušla je u trag Pekoviću, za koga smo već imali informacije da je jedan od najjačih pripadnika Pink Pantera. Po zahtjevu austrijske policije, koja je Pekovića tražila zbog pljačke u kojoj je vlasnik zlatare hicem iz pištolja pogođen u glavu, srpska policija je upala u njegov stan u beogradskom naselju Zvezdara, u kome je nađeno skoro sto satova i unikatnog nakita. Sve je slikano i poslato stranim policijama, a ubrzo su počeli da stižu odgovori iz Austrije, Švajcarske, Njemačke, u kojima je nakit opljačkan," kazao je za Blic izvor iz MUP.

Kako pišu beogradski mediji izvršilac pljačke u ciriškom muzeju je Raško Mladenović. Sezanova slika prokrijumčarena je u Srbiju, a Mladenović je za pljačku dobio novac kojim je kupio stan u Čačku.

Sezanova slika je, kako se vjeruje, do sada najvrednije umjetničko djelo pronađeno na teritoriji Srbije. ,,Poslije Balkanskog ratnika ovo je najveća vrijednost neke akcije koju je izvela srpska policija", rekao je srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, na konferenciji za novinare. Dačić je aludirao na operaciju kojom je u oktobru 2009. u Urugvaju otkriveno 2,1 tona kokaina koji je pripadao pljevaljskom narko bosu Darku Šariću.

Policija je saopštila da Ivan Peković ima 34 krivične prijave za razna krivična djela - od krađa do razbojništava. Osuđivan je.

Goran Radojević, takođe, ima krivične prijave ali za prevare i falsifikate. Draško Mlađenović ima više krivičnih prijava zbog droge i falsifikata, a Bobe Nedeljkovski zaradio je 16 krivičnih prijava zbog imovinskih delikata.

U potrazi za Sezanovom slikom, kao i za kriminalnom grupom koja je ukrala djelo, srpska policija je angažovala i prikrivenog isljednika koji je, glumeći taksistu, bio u stalnom kontaktu sa osumnjičenom četvorkom, saznao je beogradski dnevnik Blic. Prikriveni isljednik je nekoliko mjeseci postepeno uspostavljao kontakt sa Pekovićem, vođom kriminalne grupe, a zatim i s njegovim prvim saradnikom Bobetom Nedeljkovskim.

,,Preko isljednika smo pratili kretanje osumnjičenih i držali ih pod prismotrom. Međutim, za dvije godine, koliko se radilo na slučaju, ni u jednom trenutku nismo znali tačnu lokaciju slike", kazao je za Blic izvor iz MUP Srbije.

Prema nezvaničnim informacijama, tokom dosadašnje istrage utvrđeno je da je osoba koja je bila zainteresovana da u svojoj kolekciji ima Dječaka u crvenom prsluku dala sve potrebne podatke. Gdje se slika nalazi, kakvo je obezbjeđenje... Dogovor je bio da bude ukradeno samo ovo vrijedno umjetničko djelo, koje je bilo izloženo u muzeju u Cirihu, ali su kradljivci usput odnijeli još tri slike, Degaa, van Goga i Monea. Za Degaovom slikom se još traga.

Zna se da Sezanova slika nije završila kod osobe koja ju je ,,tipovala".

Kradljivci su se zatim primirili, sve do kraja 2009, kad su počeli da je ,,nude". U planu je bilo da je prodaju za 3,5 miliona eura drugoj osobi iz Srbije. Ime te osobe se u interesu istrage ne otkriva.

Srpski kriminalci najveći su dileri ukradenih umjetničkih djela u zapadnoj Evropi, vrlo su sigurni, opasni i teško ih je zaustaviti – kazao je posle otrkivanja Sezanove slike Volfgang Gober, načelnik kriminalističke policije Austrije.

Gober kaže za Blic da nije slučajan podatak da su slike Sezana i ranije Pikasa, vrijedne stotine miliona eura, otkrivene u Srbiji. ,,Mi smo u nekoliko navrata otkrivali da u nelegalnom otkupu ukradenih slika učestvuju ljudi porijeklom iz Srbije. Izuzetno su dobro povezani sa svim kriminalnim strukturama, rade zajedno sa Albancima i Hrvatima i uigrali su cio sistem - od krađe umjetnina do prodaje. Bave se i otkupom i švercom ukradenih slika, pa umjetnine prenose iz jedne zemlje u drugu i onda ih prodaju," objasnio je Gober.

Gover je iznio kako se sumnja da su uhapšeni u Srbiji imali saradnike u Evropi. ,,Potrebno je spriječiti i šverc ukradenih slika na Kosovo, odakle se dalje prenose u Albaniju, Rusiju, ili ih prodaju bogatim šeicima. Srpska policija mora odlučnije da istraži privatne kolekcije bogataša, u kojima se, kako mi sumnjamo, nalaze neke ukradene slike", dodao je austrijski policajac, ne želeći da otkriva o kojim slikama je riječ. Navodno dio ukradenih slika lopovi prodaju u Crnoj Gori, najčešće Rusima, koji plaćaju isključivo kešom i umjetnine nose u domovinu. Drugi lanac funkcioniše preko Kosova. Lopovi slike prodaju bogatim kosovskim Albancima. Oni slike velike vrijednosti kupe i zatim ih krijumčare do Švajcarske, Austrije, Belgije...

Kustos jednog beogradskoj muzeja je ranije kazao za Blic da se u Srbiji nalazi više od deset ukradenih slika iz inostranstva čija se cijena kreće od nekoliko stotina hiljada eura. Razlog zašto slika, kao što je to bio slučaj sa djelima Pikasa Glava konja i Čaša i bokal, nakon krađe stigne u Srbiju je taj što crno tržište sa umjetničkim djelima funkcioniše odlično u toj zemlji.

U Srbiji je malo inspektora obučeno za traganje za ukradenim umjetničkim djelima, privatnih inspektora je još manje - objašnjava sagovornik Blica, kustos beogradskog muzeja.

Uprkos svemu, upućeni su začuđeni kako je jedna veoma vrijedna slika poput Sezanovog Dječaka u crvenom prsluku završila u Srbiji. Pretpostavljaju da je Srbija bila samo tranzit, jer u njoj nema kupaca za tako skupo umjetničko djelo. Djelo je tipovano, naručeno u Beogradu, ali se sumnja da je krajnje odredište bio Bliski istok

U međuvremenu je glavna stvar da se utvrdi gdje je ostatak od 1,3 miliona eura za Sezanovu sliku. Vjeruje se da ovaj ,,štek" krije dalju organizaciju u krađi i pokušaju da bude preprodata skupa slika.


Uloga Dika Elisa

Večernje novosti su pisale kako je ključni čovjek u otkrivanju ukradene slike Pola Sezana u Srbiji bio Ričard Dik Elis, jedan od najpoznatijih svjetskih istražitelja koji se bavi pronalaženjem ukradenih umjetničkih djela. Isti čovjek zaslužan je što su u oktobru 2011. u Beogradu pronađene ukradene slike Pabla Pikasa - Glava konja i Čaša i bokal.

Dik Elis je osnivač jedinice za umjetnine i antikvitete britanske policije i tokom prethodnih 20 godina, najprije kao policajac, a onda i kao privatni istražitelj, uspio je da vrati mnogobrojna ukradena umjetnička djela.

U posljednje vrijeme glavobolju mu zadaju bande kradljivaca umjetnina iz bivše Jugoslavije.

,,Bande balkanskih razbojnika djeluju u Francuskoj, Švajcarskoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Holandiji i Belgiji", objasnio je Elis u intervjuu koji je dao prije hvatanja kradljivca Sezanove slike. ,,Ukradena djela potom se krijumčare u Srbiju, Makedoniju, Kosovo ili Crnu Goru."

Dik Elis ima ekipu saradnika i insajdera koja uključuje i nekoliko Srba. Otkrivanje kanala kojima se prodaju ukradene slike i lopova koji su odgovorni za pljačke bilo bi nemoguće bez angažovanja bivših lopova.

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala MUP Srbije, demantovala je da je u slučaju Sezanove slike učestvovao detektiv Elis


Goja u Donjoj Gorici

Sredinom 2005. u podgoričkom naselju Donja Gorica pronađena je slika čuvenog španskog slikara Franciska Goje, ukradena krajem 2001. u Torinu, čija se vrijednost procjenjuje na preko pola miliona eura. Slika Grof Ugolino, otkrivena je u jednoj kući a tom prilikom policija je uhapsila braću Dejana i Gorana Mugošu. Slika je ukradena sredinom decembra 2001. godine. Lopov je odnio Grofa Ugolina tokom obilaska privremene izložbe u Torinu i iskrao se tako da ga obezbjeđenje nije ni primijetilo.


Milan BOŠKOVIĆ

 
Broj 1121

Srbija do Osetija

Srbija do Osetija

Srbija je na dnu Evrope i po tome što jedina krije arhive tajnih službi. Evropski parlament (EP) je preporučio Beogradu rezolucijom 28. marta ,,da ukloni nasleđe biv...

Više...
Broj 1121

Sljepilo koje ne prolazi

Sljepilo koje ne prolazi

U Bosni dvije decenije od početka rata, nema saglasnosti ni oko datuma kojim bi bio zvanično označen početak stradanja naroda u ovoj zemlji, kamoli o njegovim povodim...

Više...
Broj 1120

Nagodbom do blaže kazne

Nagodbom do blaže kazne

Nebojša Jestrović, osnivač preduzeća Municipijum S, iza koga se prema srpskim vlastima krio Darko Šarić, izjavio je pred vijećem Posebnog odjeljenja beogradskog Vi...

Više...
Broj 1119

Naši Hrvati

Naši Hrvati

Darko Šarić, za kojim je Srbija raspisala Interpolovu potjernicu, identifikovan je u Južnoafričkoj Republici jer je koristio hrvatski pasoš izdat u jednom od diplom...

Više...
Broj 1118

Dva gospodara

Dva gospodara

Na Saboru Srpske pravoslavne crkve (SPC) iza zabravljenih vrata a pod tačkom „Neka organizaciona i kadrovska pitanja" odlučivaće se o prolećnom penzionisanju vladik...

Više...
Broj 1118

Prijatelj moga prijatelja

Prijatelj moga prijatelja

Sreten Jocić, Joca Amsterdam, jedan od balkanskih kraljeva droge imao je ,,pakt o nenapadanju" sa još većim bosom, pljevaljskim kontroverznim biznismenom Darkom Šari...

Više...
Broj 1116

Velike i male sile

Velike i male sile

Nekoliko je država zainteresovano za Darka Šarića, odbjeglog narko-bosa. Upravo je interesovanje velikih sila razlog zbog čega ni poslije dva mjeseca iz Južnoafričk...

Više...
Broj 1115

Profesija ubica

Profesija ubica

Nedavno hapšenje u Španiji pripadnika bande Luke Bojovića, a prije toga neuspjeli pokušaj bjekstva Sretka Kalinića i Željka Milovanovića, pripadnika zemunskog klan...

Više...
Broj 1115

Dugo putovanje kroz noć

Dugo putovanje kroz noć

Ministri spoljnih poslova EU prepustili su šefovima država i vlada da u onom mesecu u kojem je 2003. ubijen Zoran Đinđić, prvi premijer Srbije po evropskoj meri, odl...

Više...
Broj 1114

Veliko uho nad Balkanom

Veliko uho nad Balkanom

Odbjegli narkobos Darko Šarić bio je na meti svjetskih obavještajnih agencija mnogo prije pokretanja akcije Balkanski ratnik, i ta akcija je u stvari bila kruna obavje...

Više...
Broj 1113

Vruć krompir u peći

Vruć krompir u peći

„Bili bismo srećni kad bismo u roku od 15 dana mogli da pronađemo strateškog partnera", rekao je premijer Srbije Mirko Cvetković netom što je Vlada otkupila želez...

Više...
Broj 1112

Misteriozni organizator

Misteriozni organizator

Najokrutnije plaćene ubice, Sretko Kalinić zvani Zver, umiješan u ubistvo premijera Zorana Đinđića i Željko Milovanović zvani Gavra osuđeni za ubistvo vlasnika h...

Više...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

porto1


porto2

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1426 / 16.februar 2018.   BATINA JE IZ VLASTI IZAŠLA:Pendrek po glavi s...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1426

Monitor broj 1425 / 09.februar 2018.   KORUPCIJA U PRAVOSUÐU – SAMO RIJEČ:Crna Go...

 

Monitor broj 1425

Monitor broj 1425 / 9.februar 2018.   MUGOŠA PRED SUDOM: Sjetuj, me Sveto (Zoran Ra...