Monitor.co.me

Broj 1223

78 Dana

78 Dana

Tokom NATO bombardovanja teritorije Crne Gore, u Murinu su 30. aprila, 1999. godine poginuli učenici Miroslav Knežević, Olivera Maksimović i Julijana Brudar, te radnik Vukić Vuletić, penzioner Manojlo Komatina i domaćica Milka Kočanović.

Više...
 
Broj 1219

Strah i nada BiH

Februar 2014. ostaće zabeležen, kao vreme u kojem su se događali prvi ozbiljni socijalni nemiri u Bosni i Hercegovini. Građani su se konačno odvažili da iznesu svoje opravdane zahteve na ulicu, jer su institucije države i njeni predstavnici (14 vlada, 14 parlamenata i 14 predsjedništava) u poslednjih 18 godina učinili sve da dokažu svoje jedine sposobnosti: pljačkašku privatizaciju i nesagledivu korumpiranost.

Više...
Broj 1207

Stožer za pod glavu

Stožer za pod glavu

Đukanovićev koalicioni partner (SDP) mjesecima šalje signale koje neki tumače kao znak da bi ova partija možda i raskinula profitabilni politički brak. Ovaj terenski rad je bio priprema za susret bivšeg lidera SDP-a i njegovog nasljednika. Zakopali su ratne sjekire i organizovali sjednik o budućnosti tzv. državotvornog pokreta. Potom su parapolitičke i nevladine strukture počele da hvale ,,novi" model spasenja Crne Gore.

Više...
Broj 1201

Opasne godine

HDZ, Crkva i desnica potenciraju pitanje ćirilice u Vukovaru i manipuliraju njime radi svojih političkih probitaka. To ne čine prvi put i to samo pokazuje da u vodstvu HDZa i u vrhu hijerarhije Katoličke crkve ima ljudi koji će svijesno ugroziti najvitalnije interese demokratskog društva, slobodu i sigurnost građana, ako procijene da im to trenutačno koristi. Sjetimo se samo „Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata" koji je također zazivao rušenje Vlade i nasilje, a imao je snažnu podršku od istih struktura koje i danas podržavaju „Stožer za obranu hrvatskog Vukovara". Tada je „izdajničko", „protuhrvatsko" djelovanje Vlade bilo u tome da je, nakon 10 godina, pokušala privesti na sud čovjeka koji je u Gospiću izvodio prestravljene civile iz skloništa, naređivao njihovo ubijanje i sam ih ubijao. Teško je zamisliti veću uvredu za Hrvatsku i normalne, poštene ljude koji su je branili od agresije, od proglašavanja tih zločina „dignitetom" Domovinskog rata.

Više...
Broj 1194

Špijanje i špijunsko prigovaranje

U nedostatku volje da se temeljno pozabave iznalaženjem funkcionalnog modusa djelovanja, kako bi se tražila rješenja problema u Crnoj Gori, političke i parapolitičke strukture su aktuelizovale priču o bivšim komunističkim doušnicima. Upotrebna vrijednost je odmah prepoznata, pa je lustracija iznova postala dio političkog govora.

Više...
Broj 1185

Šanse i izazovi

Hrvatska je članica EU. U određenom smislu to predstavlja otvaranje novog poglavlja u povijesti zemalja Zapadnog Balkana. Prvenstveno za Hrvatsku i njene neposredne istočne susjede, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju.

Više...
Broj 1154

Da nas presuda ne osudi na sukob

Da nas presuda ne osudi na sukob

Presuda Žalbenog vijeća izazvala je u Hrvatskoj i Srbiji euforične reakcije suprotnog predznaka. Malo koji političar može si dopustiti da ne dijeli opće oduševljenje „pobjedom pravde" odnosno, opću frustriranost i ogorčenje „očitom nepravdom". Međutim, u ovom slučaju, za „iracionalno ponašanje balkanskih urođenika", kako nas intimno doživljava dio međunarodne zajednice, priličnu odgovornost snosi jedna od najrespektabilnijih međunarodnih sudskih institucija, zamišljena kao visoko stručna i visoko moralna, iznad svih korupcija i političkih utjecaja. Razlika između osude na 24 godine zatvora i oslobađajuće presude, donesene bez i jedne nove činjenice, svjedočenja ili dokaza ozbiljna je mrlja na rad MKSJ; ili je Raspravno ili je Žalbeno vijeće gadno pogriješilo.

Više...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1431 / 23.mart 2018. PREDJSEDNIČKI IZBORI:Ogedalce, ogledalce (Miloš ...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1430

Monitor broj 1430 / 16.mart 2018. MISTERIJA PREDSJEDNIČKIH IZBORA:Potpisani haos (M...

 

Monitor broj 1429

Monitor broj 1428 / 2.mart 2018. ZA SINĐU NEMA GRANICA:Do svidanija ili zbogom (Zor...