Monitor.co.me

Broj 1317

Bakšiš

BakšišZnam da nećete povjerovati u ovu priču, ali prije nego dignete oči od nje, prisjetite se svog okruženja pa ćete vidjeti koliko je, u stvari, ova priča naivna u odnosu kakvih sve ima. Šata Udba je moj poznanik i drug iz djetinjstva. Otac mu je Udba, a on Šata, i ne sjećam se kad i ko je to spojio, ali ga i dan danas tako zovemo. Lažem, zvali smo ga Śata jedno vrijeme, ali je devedesetih njegov otac Udba donio odluku da više nije Śata nego Šata. A što je Udba naredio moralo se slušati da nam se ne bi ostvarili najgori dječji snovi kojima su nas roditelji plašili ako ne budemo slušali, tj. da će doći Udba i povesti nas na neko pusto ostrvo gdje više ne živi ni Robinzon, jer su ga pojeli domoroci, kao što će i nas. Trebalo je puno vremena da shvatim da su se roditelji bojali tog ostrva više nego mi, ali, srećom, ta vremena su prošlost, ili se bar nadam da je tako. No, ovih dana mi se opet desio, da se tako izrazim, Šata Udba, pa sam malo istraživao i sklopio kockice. Tek sam shvatio da je Šata postao Śata onih dana i mjeseci kad se povampirio crnogorski jezik, zajedno sa onim cetinjskim zgubidanima (i rijetkima) koji su nam utjerivali crnogorski identitet silom na sramotu. "Ś" je tada postalo opasno po Udbu, koji je vaspitavan i školovan po drugim standardima, pa je preko noći prezvao jedinca u Šatu, a nama nije preostalo ništa drugo nego da zdušno prihvatimo sve što nam je Udba plasirao da nam tate i mame, kao kontinentalci - prirodni neplivači, ne bi zaplivali ka pustom ostrvu.
Više...
 
Broj 1301

Izbjeglice i kriza vrijednosti

Postupak hrvatske Vlade prema izbjeglicama koji su, poslije zatvaranja granice između Mađarske i Srbije od strane mađarskih vlasti, krenuli prema Hrvatskoj, bio je civiliziran je i korektan, a prihvat, za sada, dobro organiziran. Da to nije samo po sebi razumljivo dovoljno govore slike iz Mađarske ali i izjave dijela hrvatskih političara i napisi u dijelu medija koji su i inače prepoznatljivi po širenju netolerancije, ksenofobije i šovinizma. Poziv na solidarnost s ovim ljudima u nevolji koji nam dolaze i velika većina želi kroz Hrvatsku samo proći, uputili su Vlada, ali i zagrebački gradonačelnik. Sličan poziv javnosti trebalo bi uputiti i vodstvo Katoličke crkve u Hrvatskoj i to prema direktnoj uputi pape Franje. To su postupci kako bi se prema ovoj krizi, za sada, trebalo odnositi.
Više...
Broj 1295

Sebi za života

Stalno sretam sumnjive umjetnike mlade i stare, bucmaste i askete, kvazi boeme i bildere, cvetajeve i plastičare, sanjare i nabiguzice... i to gdje - najviše u masmedijima. Nemam ništa protiv. Kriška slave nije neki grijeh. Ali, kad iste, ili slične, prepoznam u monografijama, e onda imam itekako protiv, jer nikako da ih sretnem u njihovim djelima. A i kako bih, kad su ili prošla i svenula i u njihovim sjećanjima ili traju taman koliko konferencije za štampu na kojima čujemo sve osim djelo... ali vidimo da furaju trend pjevačica i voditeljki jednako komercijalnih i onih drugih (ne)zavisnih medija. No cilj tog profila umjetnika nije djelo, već spomenik koji dižu sebi za života.
Više...
Broj 1290

Individualac

Ako hoćeš da budeš individualac u globalizovanom svijetu onda moraš da progutaš bunt bodljikave žice. U Crnoj Gori ni to nije dovoljno – moraš da tog željeznog ježa jednako bolno povratiš.
Više...
Broj 1288

Ekonomska nauka i društvena stvarnost u Crnoj Gori

Konkretan povod za ovaj osvrt na ulogu ekonomske nauke u sadašnjoj društvenoj stvarnosti Crne Gore je indirektan, a odnosi se na niz formalnih promjena koje su u toku već skoro godinu dana na Univerzitetu Crne Gore. Pri tome, ovim osvrtom će biti obuhvaćeni oni aspekti koji su ostali bez adekvatnog osvrta ne samo u laičkoj već i u stručnoj i akademskoj javnosti. Radi se o stvarima koje su fundamentalno važne, prvo, za kvalitet ekonomske nauke i, drugo, za njen doprinos društvenim promjenama u crnogorskom društvu.
Više...
Broj 1280

Elitistička nekultura

U srednjem vijeku bi nam spalili tijelo, a sad hoće dušu. Ima li razlike? Meni nema, ali ,,piromanima" ima, svakako. U srednjem vijeku pod velikim uticajem crkve vjerovalo se u vječnost duše, a danas pod uticajem masovnih medija vjeruje se u vječnost tijela. Kako je tada bila uniformisana duša, tako je danas tijelo. U međuvremenu, a da to nijesmo ni osjetili duša je nestala, ili već šta se desilo sa njom ne znam, ali znam da smo od djetinjstva govorili kad ti neke muke dodijaju, ljubavne najčešće, ili slične, da nas boli duša. Danas je to stvar sa egzistencijom ili nepravdom (Čudno kako je obratno: egzistencije malo, a nepravde puno?!).
Više...
Broj 1223

78 Dana

78 Dana

Tokom NATO bombardovanja teritorije Crne Gore, u Murinu su 30. aprila, 1999. godine poginuli učenici Miroslav Knežević, Olivera Maksimović i Julijana Brudar, te radnik Vukić Vuletić, penzioner Manojlo Komatina i domaćica Milka Kočanović.

Više...
Broj 1219

Strah i nada BiH

Februar 2014. ostaće zabeležen, kao vreme u kojem su se događali prvi ozbiljni socijalni nemiri u Bosni i Hercegovini. Građani su se konačno odvažili da iznesu svoje opravdane zahteve na ulicu, jer su institucije države i njeni predstavnici (14 vlada, 14 parlamenata i 14 predsjedništava) u poslednjih 18 godina učinili sve da dokažu svoje jedine sposobnosti: pljačkašku privatizaciju i nesagledivu korumpiranost.

Više...
Broj 1207

Stožer za pod glavu

Stožer za pod glavu

Đukanovićev koalicioni partner (SDP) mjesecima šalje signale koje neki tumače kao znak da bi ova partija možda i raskinula profitabilni politički brak. Ovaj terenski rad je bio priprema za susret bivšeg lidera SDP-a i njegovog nasljednika. Zakopali su ratne sjekire i organizovali sjednik o budućnosti tzv. državotvornog pokreta. Potom su parapolitičke i nevladine strukture počele da hvale ,,novi" model spasenja Crne Gore.

Više...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

porto1


porto2

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1422 / 19. januar 2018.   UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA U KOSOVSKOJ M...

  300x60

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1421

Monitor broj 1421 / 12. januar 2018. AMFILIOHIJEV I VUČIĆEV KOSOVSKI BOJ:Bitka ...

 

Monitor broj 1419-20

Monitor broj 1419 - 1420 / petak 29. decembar 2017 - 5. januar 2018. GODINA 2017:...