Monitor.co.me

Broj 1389

Kofer za Evropu

U svijetu u kojem svake godine umire dvadeset i pet jezika, sa kojima u nepovrat odlaze brojne dragocjenosti kulturne raznolikosti i svjetske baštine, višejezičnost je neophodnost koja se nameće.
Više...
 
Broj 1385

Kompanjero

„Neću izbore - hoću psa da šetam po šumi, bez tabla NVO i evropskih fondova. Nek ih zabiju duboko u debele guše jebeni demagozi od Francuske buržoarske. Neću izbore, hoću autobuse za Finsku da pošteno primam nadoknadu za nezaposlene, a ne mekine i brašno za izbore, koje razvozi moj komšija, koji ih prije izbora psuje gore od mene, a na izbore zadužuje uniformu i djela po pravilu Službe. On je Srbin i on ih ne glasa, kaže, ali razvozi radi plate. On je Bošnjak, on ne glasa vlast, nego interese svog naroda. On je Crnogorac, bivši liberal, i glasa interese svoje zemlje... I šta onda ja da glasam? Da prekrižim listić? Da im napišem da se svi zajedno tjeraju u četiri majčine? Da odem malo preko grane kao afrički emigranti i uzmem tuđe ime, naciju, vjeroispovijest? Da se uključim u opoziciju koja ne smije da preuzme vlast, i onda se kune u opstrukciju? Da uđem u poziciju koja će me slikavati kao lovački trofej i okačiti kao vepra na zid? Hvala. Idem u kriminal i korupciju, jer kako drugačije da platim račune? Kakve svrhe više imaju sudovi kad sprudovi maliih i nagomilanih bezveznjakovića, tetkića glavnog i kumića sporednog, sprovode zakone..." - rekao je i umro Kompanjero prvi sa crne liste dobrih, što su ih kao ciste operisali hirurzi iz mjesnih zajednica, jer tamo je bila i smrt za „dž" ako si imao vezu da ne platiš.
Više...
Broj 1384

Obračun sa nepoželjnima

„Reorganizacije, nove sistematizacije, preraspodjele uglavnom bivaju podstaknute željom za unapređivanjem određenih oblasti. Da se pospješe dokazane i svrsishodne metode i tehnike koje će rezultirati većom efikasnošću, efektivnošću, kvalitetom i brzinom realizacije zacrtanih ciljeva. Paradoksalno je, a često i pogubno, utopističke teorije realizovati na dijametralno suprotan način u praksi.
Više...
Broj 1371

Hoće li biti dockan

Kultura straha je izraz i naslov knjige Beri Glasnera objavljene prije gotovo dvadeset godina. Govori kako razne političke grupe podstiču osjećanje straha da bi lakše ostvarile svoje ciljeve. Danas je to u Evropi dominantni kulturni brend. Strah od terorizma, strah od izbjeglica, od independističkih pokreta, strah od ekonomske krize, od gubljenja radnih mjesta, masovnih štrajkova, strah od kineske ekonomske invazije i ruskog uticaja, strah, strah... Javlja se kao spontana pojava i kao marketinška percepcija.
Više...
Broj 1366

Apoteoza ženi

Između istorijskih zamaha sa stjegovima i kliktanjima i talasa čamotinje bespomoćnog, utkana je lirska nit osjećajnosti i doživljaja ljubavi slovenskog čovjeka i žene na ovoj vjetrometini. Ta fosforescirajuća linija sudbina, krvi, nagona i strasti povlači se mitovima i faktima ali je nema u umjetnosti ili je barem nema onom snagom koja se sluti u rečenim tragovima.
Više...
Broj 1360

Antiheroji

Herojstvo pripada istoriji, a antiherojstvo popularnoj (ne)kulturi.Ulica i popularna kultura (svoga doba) stvaraju i jedan specifičan karakter ili pojavu, koja ima svoje predstavnike u muzici,epici,filmu,književnosti. Postoje stvarni i fiktivni antiheroji sa kojima se masa identifikuje. Rokeri su sa pojavom sumnjivih muzičkih pravaca sašli sa pijadestala i prepustili nezahvalno mjesto folkerima, hip hoperima, pop izvođačima. Pucanjem društvenog, političkog pa i sistema vrijednosti, otvaranjem granica bivše SFRJ, sa popularnom kulturom su došla razna opojna sredstva, idealna za slobodno vrijeme, nezadovoljstvo i nezaposlenost. Na scenu su stupili antiheroji. Oni su većinom antiheroji svog, a heroji budućeg vremena, ili obratno. Njihovo vrijeme njih ne razumije na pravi način.
Više...
Broj 1357

KRIVOLOV I CRNA GORA: Ribe na suvom

Decenijama unazad je riblji fond u crnogorskim rijekama izložen strahovitom krivolovu. Izlovljavanje plemenitih ribljih vrsta u komercijalne svrhe predstavlja izvor prihoda velikom broju ljudi. Nijesu ni zaštićena područja izuzetak. JP NP CG još nema planove upravljanja vodama i ribljim fondom. U skladu sa zakonom su dužni da izrade takva dokumenta. Da bi se taj proces pokrenuo, potrebno je da se izrade Ribolovne osnove.
Više...
Broj 1355

Kako, ljudi, za Boga miloga

Postoje dosadnije stvari od toga da nemate djevojku, a imate žudnju; da nemate novca, a imate prohtjeve; da nemate posla a imate znanje, ideje, fakultet i volju da radite; da nemate riječi, a imate potrebu da nešto kažete... itd. Dosadnija je kritika. Mislim na sve one vrste kritika koje počinju i završavaju se demagogijom. Pogotovo u predizbornom periodu. Onda kritika eksalira. I ekstazira. No, vremenom sve, osim posljednje, naučite da volite... a posljednju volite od prvog dana, jer ste kreatori iste. To je ljubav na prvi pogled, jer je njeno drugo ime kritika svakodnevice. Ona je isplativa, ali i pogubna. Ako kritikuješ sa razlogom onda je to pogubno, a ako kritikuješ iz ljubavi onda je isplativo. Zavisi koga, gdje i kome kritikuješ. Trač je naivan i nevin pri kritici u predizbornom periodu. Kuloarsko, lobističkoj, porodičnoj... prema svakoj. Kritika je svojim gabaritima i presvlačenjima najprijemčivija i masovnim medijima, onda je logično da je najdostupnija širokim narodnim masama koje trebaju da povjeruju u ono što se tvrdi.
Više...
Broj 1347

Ulična ekstaza

Razvoj tehnologije i industrijalizacija već odavno vode bitku sa patrijahalnim stanovnicima (moje) ulice. Htjeli ne htjeli, tradicionalisti i plemenici polako gube bitku sa televizijom, filmom, radiom, a prije svega sa internetom... Postaju stanovnici Mekluanovog globalnog sela. Postaju dio masovne ekstaze.
Više...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1435 / 20.april 2018. NOVI PREDSJEDNIK:Promjene su očite (Miloš Bakić...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1434

Monitor broj 1434 / 13.april 2018. PREDSJEDNIČKI IZBORIZašto se Đukanović boji...

 

Monitor broj 1433

Monitor broj 1433 / 6.april 2018.   CRNOGORSKE ULICE SMRTI:Premijeru, dokle? (Milen...