Monitor.co.me

Broj 1360

Antiheroji

Herojstvo pripada istoriji, a antiherojstvo popularnoj (ne)kulturi.Ulica i popularna kultura (svoga doba) stvaraju i jedan specifičan karakter ili pojavu, koja ima svoje predstavnike u muzici,epici,filmu,književnosti. Postoje stvarni i fiktivni antiheroji sa kojima se masa identifikuje. Rokeri su sa pojavom sumnjivih muzičkih pravaca sašli sa pijadestala i prepustili nezahvalno mjesto folkerima, hip hoperima, pop izvođačima. Pucanjem društvenog, političkog pa i sistema vrijednosti, otvaranjem granica bivše SFRJ, sa popularnom kulturom su došla razna opojna sredstva, idealna za slobodno vrijeme, nezadovoljstvo i nezaposlenost. Na scenu su stupili antiheroji. Oni su većinom antiheroji svog, a heroji budućeg vremena, ili obratno. Njihovo vrijeme njih ne razumije na pravi način.
Više...
 
Broj 1357

KRIVOLOV I CRNA GORA: Ribe na suvom

Decenijama unazad je riblji fond u crnogorskim rijekama izložen strahovitom krivolovu. Izlovljavanje plemenitih ribljih vrsta u komercijalne svrhe predstavlja izvor prihoda velikom broju ljudi. Nijesu ni zaštićena područja izuzetak. JP NP CG još nema planove upravljanja vodama i ribljim fondom. U skladu sa zakonom su dužni da izrade takva dokumenta. Da bi se taj proces pokrenuo, potrebno je da se izrade Ribolovne osnove.
Više...
Broj 1355

Kako, ljudi, za Boga miloga

Postoje dosadnije stvari od toga da nemate djevojku, a imate žudnju; da nemate novca, a imate prohtjeve; da nemate posla a imate znanje, ideje, fakultet i volju da radite; da nemate riječi, a imate potrebu da nešto kažete... itd. Dosadnija je kritika. Mislim na sve one vrste kritika koje počinju i završavaju se demagogijom. Pogotovo u predizbornom periodu. Onda kritika eksalira. I ekstazira. No, vremenom sve, osim posljednje, naučite da volite... a posljednju volite od prvog dana, jer ste kreatori iste. To je ljubav na prvi pogled, jer je njeno drugo ime kritika svakodnevice. Ona je isplativa, ali i pogubna. Ako kritikuješ sa razlogom onda je to pogubno, a ako kritikuješ iz ljubavi onda je isplativo. Zavisi koga, gdje i kome kritikuješ. Trač je naivan i nevin pri kritici u predizbornom periodu. Kuloarsko, lobističkoj, porodičnoj... prema svakoj. Kritika je svojim gabaritima i presvlačenjima najprijemčivija i masovnim medijima, onda je logično da je najdostupnija širokim narodnim masama koje trebaju da povjeruju u ono što se tvrdi.
Više...
Broj 1347

Ulična ekstaza

Razvoj tehnologije i industrijalizacija već odavno vode bitku sa patrijahalnim stanovnicima (moje) ulice. Htjeli ne htjeli, tradicionalisti i plemenici polako gube bitku sa televizijom, filmom, radiom, a prije svega sa internetom... Postaju stanovnici Mekluanovog globalnog sela. Postaju dio masovne ekstaze.
Više...
Broj 1342

REFORMA SLATKOVODNOG RIBARSTVA: Zaustaviti istrebljenje riba

Dvije su godine od završetka višemjesečne kampanje koju je grupa NVO, okupljena oko platforme "Za vode Crne Gore", vodila s ciljem reforme sektora slatkovodnog ribarstva. Na žalost, sve one opasnosti i svi izazovi na koje su tada ukazivali obistinile su se u najvećoj mjeri. Fokus kampanje je u 2014. godini bio obaranje, dokazalo se štetnog,Oglasa za ustupanje na korišćcenje ribljeg fonda u crnogorskim rijekama.
Više...
Broj 1342

Fanatična demokratija

Zanemarimo li rudimentarne oblike demokratije prvih plemenskih zajednica i romantizovanu varijantu demokratija država antičke Grčke u kojima su većinu stanovništva činila „oruđa koja govore" – robovi, onda nastanak demokratije u savremenom smislu možemo locirati uz nastanak kapitalizma i tzv. građanskog društva. Demokratija je izmjestila suverenitet države i društvene zajednice od suverena – kralja i cara ili drugog zakonodavnog organa na narod.
Više...
Broj 1339

O CRNOGORSKOJ KNJIŽEVNOSTI: Kako je prepoznati

Crnogorska književnost je nastajala u tjeskobnom srednjem vijeku uz pučke vatre na poljanama i pasištima, u isposničkim ćelijama ili razvratnim i gramzivim plemenitaškim predvorjima.Vjekovima je tinjala kao supret u polumračnim izbama i pojatama. Sredinom 19. vijeka planula je i šiknula u nebo i ,,svjetlosti oblik pokazala". Poslije Njegoša sve je opet bila polutama dvorova i potleuša.
Više...
Broj 1331

OPOMENE ZEMLJOTRESA IZ 1979.: Prepušteni milosti slučajnosti

Nakon zemljotresa koji se dogodio 1979. godine, struka je rekla svoje. Identifikovani su rasjedi duž Crne Gore, posebno primorja kao zone sa IX stepenom seizmičkog inteziteta. Preporučeno je da se duž rasjeda ne gradi. To nije ispoštovano.
Više...
Broj 1329

Pogrešno a pravo; pravo i pogrešno

Andrić: U arhitekturi je prava istorija čovječanstva i iz nje se da naslutiti istinska duša čovjeka... očima budućih generacija sa svim njihovim tajanstvenim značenjima... čovjek je prikazan uvijek u vezi sa ostalim ljudima... arhitektura je ono što je došlo u život kao nada, snaga i smisao... stalan i topao dah...
Više...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

porto1


porto2

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1422 / 19. januar 2018.   UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA U KOSOVSKOJ M...

  300x60

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1421

Monitor broj 1421 / 12. januar 2018. AMFILIOHIJEV I VUČIĆEV KOSOVSKI BOJ:Bitka ...

 

Monitor broj 1419-20

Monitor broj 1419 - 1420 / petak 29. decembar 2017 - 5. januar 2018. GODINA 2017:...