Monitor.co.me

Broj 1424

LAĐAR SA AHERONTA: Gradomir Gojer i Sizifov put

Poseban događaj za ljubitelja poetske riječi predstavlja upoznavanje pjesnika kome je postalo tijesno u jezičkom iskazu, pa traga za novim odnosom riječi i posve drugačijim kontekstom, ne izbjegavajući pritom ni preformulaciju riječi koja kao takva, iako nova djeluje posve razumljivo i prirodno, jer bi u protivnom to predstavljalo teror nad dušom čovjekovom, preko iste riječi koja je samo njen blijedi odraz.
Više...
 
Broj 1419-20

DRAMATIS PERSONE: Dugo

Biti ratno siroče, pa makar i na pravoj strani, znači biti izabran od muke i pošasti, a ne nikako počasti i sreće, kako su zavidni Crnogorci gledali na djecu junaka. Međutim, ako im je sudbina uskratila životnu šansu na samom početku, društvo je takvu hendikepiranu djecu uzimalo pod svoje okrilje i ono što je ,,bog" oduzeo kumunističkoj siročadi – roditeljsku ljubav, vraćao je samoupravni socijalistički sistem. Šlepala su se uz njih i ova druga, gora djeca (a mimo nas, ne znam postoje li igdje na svijetu gora i bolja djeca siročad), ali biti ratno siroče prvoborca i nosioca spomenice, e to je već značilo da si izabran da budeš drukčiji. Jedan od drugačije nesrećne djece koji su svoje očeve ili majke zapamtili samo kao uramljene fotografije na zidovima, bio je Milan Dugo Krivokapić.
Više...
Broj 1418

Jesen miriše na informbiro

Priča ide ovako. U Drugom svjetskom ratu, za vrijeme očajničkih borbi za Moskvu, jedan diplomata naišao je u jednom manastiru, možda Zagorsku, na usamljenog monaha koji neutješno plače. Na pitanje diplomate zbog čega, monah jauknu.
Više...
Broj 1415

DRAMATIS PERSONE: Žika Bufon

Da je kojim slučajem neki Crnogorac zaplakao kao ,,leteći" Italijan zbog toga što se porazom oprašta od reprezentacije nacija bi bila podijeljena. Oni što navijaju za susjedne zemlje a ne za svoju reprezentaciju bi likovili i sprdali se patetičnom golmanu, a naši – koji , ipak, navijaju za reprezentaciju iz srca, ali i oni što dolaze po partijskoj dužnosti, bili bi ponosni. Nikako da se kod nas dva dobra sretnu i slože. No, ovo nije priča o Đanluiđiju Bufonu, golmanu koji je postao legenda za života, već o legendi koji nije postao golman, a čitav život je branio ili gol ili druge, većinom ničim izazvan, zbog čega je i nagrabusio.
Više...
Broj 1413

Konstante kameleonstva Demokratske partije socijalista

DPS je u svojoj istoriji, češće mijenjao ideologiju, politiku, države, nacije, zastave..., nego što to čini, prirodnim putem, gmizavac poznat kao kameleon. Kameleon je, koliko god bio prirodno promjenjiv, institucija u postojanosti u odnosu na ideološko-politički životopis DPS i njegovih korifeja.
Više...
Broj 1411

Na Sahat kuli ne treba da bude krst

Na Sahat kuli ne treba da bude krst Sahat-kula u Podgorici je značajno kulturno-istorijsko svjedočanstvo osmansko-islamske arhitekture na prostoru današnje Crne Gore. U istoriografiji je poznato da je Sahat kula dio prvobitnog vakufa (zadužbine) Hadži-Hafiz paše Osmanagića i da je podignuta 1667. godine, u isto vrijeme kada i džamija. Prema propisima šerijatskog prava, vakuf je zadužbina koja se zavještava od strane vakifa u dobrotvorne ili vjerske svrhe i kao takva predstavlja neotuđivo dobro. Budući da je Sahat kula bila dio vakufa Hadži-Hafis paše Osmanagića iz druge polovine XVII vijeka, potpuno je neprimjereno, čak i nepristojno, da na njenom vrhu bude krst ili bilo koje drugo vjersko obilježje, jer mu ono izvorno, suštinski, nije pripadalo.
Više...
Broj 1411

DRAMATIS PERSONE: Skoči, Dragec, skoči

Nijesmo bili prijatelji. Jednostavno nijesmo imali vremena ni šanse da postanemo. Bili smo sezonci za šankom u simpatičnoj kafani koju su opsijedali andegraund snobovi, jer su oni izistinski, pravi, rasni, odavno napustili provinciju u potrazi za idolima. Jednom je rekao da je sa prvim lakše izaći na kraj, jer su im manje ambicije, kraća pamet, a duži kosa i nokti. Znao je da sam umjetnik, pa me je jedne prilike upitao šta mislim o Danilu Kišu, jer njegovu Grobnicu za Borisa Davidoviča čita iznova sa istim žarom. Potrefilo se da sam upravo to djelo adaptirao za pozorište, i tako smo imali o čemu da pričamo. Dragec, tako sam ga zvao, bio je poseban. Nije larmao dok je pričao o Jevrejinu kojeg su svojatali Crnogorci, periodično. Kao i ostale, uostalom, uzdahnuo bi. Uvijek bi mi napravio mjesta za šankom ukoliko bih okasnio da zauzmem svoj položaj. Imao je milu djevojku, kojoj uprkos hard roku ili panku, nije zabijao nos u ušnu školjku da bi ga čula, kao ni ona njemu jezik da bi ga osjetila. Pili su crno pivo i čitali sa usana. Uvijek prisni, nikada nepristojni. Dragec, tako sam ga zvao, bio je običan. To što smo bili daleki rođaci jednom ili dva puta samo pomenuli i više nikad. Elem, moja daleka rođaka je bila njegova baka. Iako nije dobila orden narodnog heroja zbog toga što je zadavila rođenu bebu koja je plakala od studeni i gladi u pećini kako bi spasila čitav zbjeg od fašista, čitav grad je smatrao heroinom. Za razliku od drugih koji bi od te slave obilato uživali u antifašizmu, on nije volio ni da se pomene. Bio je izvanredan slučaj za Sondija, ispostaviće se kasnije. Koliki je procentat u kolektivnom nesvjesnom porodičnog osviješćeno-neosviješćenog, đavo bi ga znao, ali u Dragecovom slučaju je veliki... Dragec, tako sam ga zvao, bio je drugačiji.
Više...
Broj 1406

DRAMATIS PERSONE: Kučka

-My name is Kučka – rekla je drsko prilikom upoznavanja. Bilo je kasno, polupoznato društvo, pab u kom su promicale usporene prilike, mamurluk koji je prijetio da rasprsne glavu itd. Smijala se ciktavo i mrzio sam je, jer mi je svaki njen kikot raspirivao glavobolju. Ali, kao i obično, isprovocirala je moju radoznalost. Pokušala je da igra uz neki rege koji je napokon došao kao sunce poslije oluje panka. No to je koštalo ravnoteže. Duhovne i tjelesne. Uhvatio sam je u padu. Niko se nije osvrnuo. Društvo sa kojim je došla - nestalo je. Bila je bez svijesti dok sam je okrenuo na bok i provjerio da li joj se vilica ukočila. Disala je, pa sam odahnuo, i zamolio pospanog konobara da pozove pomoć. Desila se hemija koja je vodila fizici... ali ne seksualnoj, već prema hitnoj pomoći. Tanak mlaz krvi iz nozdrva joj je bojio usne na kojima se sušio davno naneseni tamni ruž ili „olovka", nijesam se razumio u šminku. Više tuga, nego sažaljenje, natjeralo me je da prilikom transporta saslušam od čega boluje sve ove godine:
Više...
Broj 1404

Pucanju gluvoj sobi

„O zla hartijo mrska li si mi kad pišem", zapisao je nepoznati monah-pisar iz nekog od resavskih skriptorija, na margini jedne od službenih knjiga ( a sve su bile službene). Smučilo mu se od hipokrizije, laži, brutalnosti i zločina koji su pravdani višim ciljevima. „Cilj opravdava sredstvo", kazao je najuspješniji ideolog zločina i nepočinstava. U Crnoj Gori se i danas zločini iz prošlosti ( a tek aktuelni ) pravdaju višim ciljevima, naročito zločini prema sopstvenom narodu. O zločinima drugih prema istom se najčešće inferiorno ćuti. Kao da živimo u vrijeme nepoznatog monaha.
Više...
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Proslijedi tekst

 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • linkedin
 • MySpace
 • StumbleUpon
 • Twitter
 • wordpress
 • Yahoo

porto1


porto2

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1425 / 09.februar 2018.   KORUPCIJA U PRAVOSUÐU – SAMO RIJEČ:Crna Go...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1425

Monitor broj 1425 / 9.februar 2018.   MUGOŠA PRED SUDOM: Sjetuj, me Sveto (Zoran Ra...

 

Monitor broj 1423

Monitor broj 1423 / 26. januar 2018.   PRVA BANKA I NAŠE PARE:Decenija plaćanja bra...