Monitor.co.me

Broj 1433

Ponavljanja i promjene

O tome kako je istorija uvek neka složena kombinacija ponavljanja i promena, a nikada, ni čisto ponavljanje, ni čista promena, već je bilo reči u jednoj od prethodnih Altervizija, i to na primeru upoređivanja dve smene hegemona u međunarodnim odnosima, one poslednje, 1914-1944., čiji je ishod poznat, i ove današnje, 2014-2044., koja je još uvek u toku, zapravo još uvek na samom početku, a sve to sa naglaskom na ponavljanjima. U ovoj Alterviziji, fokus se pomera prema našoj današnjoj tekućoj smeni, 2014-2044., samo sada sa naglaskom na promenama.
Više...
 
Broj 1432

Pozitivna apokalipsa

Pretnja nuklearne apokalipse predstavlja poslednje upozorenje u najmanje dva smisla ove reči. U smislu poslednjeg u nizu sličnih upozorenja tokom čovekove istorije, i u smislu upozorenja posle kojeg, ukoliko se na ovo ne pronađe neki valjan odnosno pozitivan odgovor, ne može biti više ničeg, ni nekog novog upozorenja, ni života, ni čoveka uopšte.
Više...
Broj 1431

Negativna apokalipsa

Naslov ove Altervizije, Negativna apokalipsa, nije tautologija, kako izgleda na prvi pogled, nego je relacioni pojam, koji postaje jasan, tek kada se stavi uz naslov naredne Altervizije, Pozitivna apokalipsa, na prvi pogled takođe (oksimoronski) problematičan. Jezička provokacija prestaje kada se shvati da je ona prva, negativna apokalipsa, apokalipsa u uobičajenom, negativnom, čak najnegativnijem i najstrašnijem smislu, a ona druga, pozitivna apokalipsa, pozitivna samo u smislu poslednjeg upozorenja, odgovarajućeg izazova, i novog, kreativnog odgovora, kako se to danas obično kaže.
Više...
Broj 1430

Međunarodne multi-polarizacije

Unutrašnje ekonomsko-socijalne odnosno klasne bi-polarizacije zakonito guraju u divlje, nasilne i ratne, međunarodne multi-polarizacije, a ove druge, opet, povratno i dodatno, povećavaju, produbljuju i pojačavaju, one prve. Tako se upada u začarani krug iz kojeg nema izlaza. U poslednjih trideset godina, ovaj začarani krug funkcioniše kao „ekstremni centar", kako ga je lucidno nazvao britansko-pakistanski levičar Tarik Ali. Centar koji je zapravo lažni centar, „zmijsko jaje" poznog, ultramonopolističkog kapitalizma, u kojem celo vreme tiho inkubira desni ekstremizam odnosno novi fašizam.
Više...
Broj 1429

Unutrašnje bi-polarizacije

U poslednjih trideset godina, došlo je do velikog, zapravo zastrašujućeg povećanja unutrašnjih ekonomsko-socijalnih odnosno klasnih razlika i bi-polarizacija, između 1-10 posto najbogatijih i 90-99 posto ostalih. I to ne više samo u zemljama daleke periferije, nego sada već i u samim centrima svetskog kapitalističkog sistema, SAD i EU. I ne više samo u kritički orijentisanim teorijskim hipotezama, nego sada već i u rigoroznim statističkim istraživanjima i nalazima, posebno onim Džozefa Stiglica, kada je reč o SAD, i onim Tome Piketija, kada je reč o Zapadu, i o svetskom kapitalističkom sistemu u celini, i u poslednjih više od trista a ne samo trideset godina.
Više...
Broj 1428

Alternative

Prema teoriji svetskog sistema Imanuela Volerstina, 1914-2050. vreme je velike smene istorijskih sistema, istovremene krize i kraja kapitalizma kao starog, polumilenijumskog, ali i začinjanja i rađanja nekog novog, od starog boljeg, ali, moguće, i lošijeg, istorijskog sistema. A da li će ova velika istorijska smena biti nabolje ili nagore, nije unapred dato, kako postulira ova ili ona dogma, nego značajno pa i odlučujuće zavisi od same čovekove borbe. Od njegove inteligencije, imaginacije i empatije. Od kvaliteta njegove alternative.
Više...
Broj 1427

Ponavljanje istorije

U teoriji svetskog sistema Imanuela Volerstina, 1914-2050. vreme je krize i kraja kapitalizma kao polumilenijumskog istorijskog sistema, a u ovom vremenu, 1914-1944. posebno mračan i nasilan period, ne dva, nego jednog, velikog, tridesetogodišnjeg rata, koji je, na poznat način, odlučio poslednju veliku smenu na tronu svetskog hegemona. Da li je moguće ponavljanje istorije, 2014-2044., kao 1914-1944.?
Više...
Broj 1426

Populizam

Od šokantnih eksplozija, Breksita u UK, i Trampa u SAD 2016., teorija i kritika populizma ponovo je u modi. I, naravno, kao i u svakoj, i u ovoj modi ima dobrih, pa i veoma dobrih stvari. Ovaj tekst, međutim, posvećen je onim drugim, lošim stranama, limitima i nedostacima aktuelne, posebno vladajuće teorije i kritike populizma. Među kojima se najviše odnosno najmarkantnije izdvajaju četiri takva.
Više...
Broj 1425

Izuzetni oksimoron

Ekstremni centar je prosto nemoguć. Ako je nešto centar onda prosto ne može da bude ekstrem, bilo levi, bilo desni, bilo neki drugi. Kada se malo bolje, to jest šire i dublje pogleda, međutim, vidi se da je „ekstremni centar" Tarika Alija (Tariq Ali), njegove knjige sa ovim naslovom (The Extreme Center: A Warning, Verso, London, 2015.; drugo, prošireno i izmenjeno izdanje: The Extreme Center: A Second Warning, Verso, London, 2018.), kao i njegovih brojnih kraćih tekstova, kolumni i intervjua sa istim refrenom, jedan od najlucidnijih i najproduktivnijih koncepata u društvenoj nauci u poslednjih nekoliko, a možda i u svih poslednjih trideset godina. Kao takav, direktno ili indirektno, on je inspirisao i ovu i sledećih petnaest Altervizija.
Više...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1443 / 15.jun 2018.   URUŠAVANJE ŠKOLSTVA: Luča korupcije (Miloš ...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1442

Monitor broj 1432 / 7.jun 2018.     LOKALNI IZBORI - GLOBALNE POSLEDICE:Trijumf...

 

Monitor broj 1441

Monitor broj 1431 / 1.jun 2018. LOKALNI IZBORI - GLOBALNE POSLEDICE:Trijumf Đukanovi...