Monitor.co.me

Broj 1061

Zločin i kazna

ODLUKA Višeg suda u Podgorici, od 8. februara 2011, kojom je ovaj odbio predlog da, u slučaju deportacija 1992, kao svedoka, sasluša tadašnjeg i doskorašnjeg predsednika vlade, Mila Đukanovića, u formalnom smislu, samo je procesna, ali je u suštinskom smislu, jedna od najkrupnijih u poslednjih nekoliko godina. Ovom odlukom, ovaj sud, svrstao se u dugi niz najviših organa vlasti, koji svesno opstruiraju pravdu, produžavaju nekažnjivost zločina, postaju njegovi saučesnici. Pre suda, u ovaj niz, uvrstilo se Vrhovno državno tužilaštvo, kada, odmah nakon (samo)optužujućeg svedočenja ondašnjeg šefa države, Momira Bulatovića, pred ovim istim sudom, 12. novembra 2010, protiv ovoga i Mila Đukanovića, nije podiglo optužnicu, zatim Vlada Crne Gore, ova na sceni i ona u senci, koja je odgovorna za stanje u zemlji, najzad i vladajuća DPSDP većina Skupštine Crne Gore, koja već godinama odbija da donese Zakon o lustraciji.

Više...
 
Broj 1060

Univerzitet i društvo: protiv oligarhije

KOLIKO su nas ratovi 1990-ih stvarno unazadili, vidi se i po tome što prvi ozbiljniji ekonomsko-socijalni protesti u Crnoj Gori, počinju, evo, tek u poslednjih godinu-dve, dakle punih deset godina posle. Takav karakter imaju pobune nikšićkih rudara i železaraca, cetinjskih gimnazijalaca, i nastavnika i studenata Pravnog fakulteta, da pomenem samo neke.

Više...
Broj 1059

Stanje na univerzitetu: nIkad gore

IZVEŠTAJI briselsko-podgoričkih vlasti i univerzitetskih administracija, o stalnom „progresu" u sprovođenju „Bolonje", samo zavaravaju. Stanje na univerzitetu odnosno univerzitetima u Crnoj Gori je nikad gore. Ovako nije bilo ni u vreme jednopartijskih 1980-ih, ni u vreme ratnih 1990-ih.

Više...
Broj 1058

Rasizam bez granica

SREDINOM 2010, usred takozvane grčke krize, Evropa i EU dobile su još jedan zanimljiv akronim. PIGS. Od početnih slova četiri zemlje takozvane južnomediteranske periferije: Portugala, Italije, Grčke i Španije. Kvaka je u sledećem. Za prenošenje i širenje ekonomske i finansijske krize, na do tada stabilno evropsko tlo, vladajući političari i analitičari evropskog centra, zapada i severa, otvoreno su optužili svoje, navodno, inferiorne i koruptivne južnjačke kulture. Što je onaj akronim samo trebao da potvrdi. Na engleskom, naime, „pigs" znači svinje.

Više...
Broj 1057

Uspon nove desnice

U POSLEDNJIH NEKOLIKO GODINA, sve češći su mrki simptomi netolerancije, rasizma i fašizma, čak i u najdemokratskijim zemljama Evrope i EU. Takozvane građanske anti-imigrantske straže u Italiji Silvija Berluskonija, dva ksenofobična referenduma u Švajcarskoj, onaj o zabrani podizanja novih minareta iz 2009, i onaj o automatskim deportacijama osuđenih stranaca iz 2010, te otvoreni govor o krizi multikulturnog modela u Nemačkoj Angele Merkel, i deportacije Roma u Francuskoj Nikole Sarkozija 2010, da pomenem samo one najpoznatije. 

Više...
Broj 1056

Izvan i iznad zakona

NA TROSTRUKI pretpraznični udar, povlačenje, ustoličenje i hapšenje, i ja sam reagovao trostruko. Najpre sa velikom zabrinutošću, zatim sa urnebesnim smehom, na kraju sa još većom zabrinutošću. Ali da krenem redom.

Više...
Broj 1054-55

Pogled unazad, pogled unaprijed

POGLED UNAZAD ima smisla samo ukoliko izoštrava pogled unapred. U tom smislu, godina koja je iza nas, u jednoj stvari, veoma podseća na 1989. Kada novokomponovana crnogorska anti-elita, nije razumela, da je takozvani realsocijalizam, zapravo jedan rigidni ultra-etatistički, državno-kapitalistički sistem, prestao da postoji. Kao što danas ne razume, da je i takozvana neoliberalna, zapravo ultramonopolistička, kvazifeudalna ekonomija, takođe doživela kolaps. Čak i u životu najrazvijenijih nacija, dešavaju se izvesna kašnjenja. U našem slučaju, međutim, ova kašnjenja su nepodnošljivo velika.

Više...
Broj 1053

Vanjski poslovi

POGOĐENA elementarnim, ekonomskim i političkim nepogodama, privatizacijama, poplavama i „povlačenjima", crnogorska javnost nije stigla da posveti dovoljno pažnje, jednom važnom spoljnopolitičkom, pardon vanjskopolitičkom događaju. Tvrdnjama Viljema Montgomerija, bivšeg ambasadora SAD u Srbiji i Crnoj Gori, u njegovoj knjizi Kad ovacije utihnu, te na promociji ove knjige u Podgorici, krajem novembra 2010, kako je takozvani duvanski posao tadašnjeg i sadašnjeg crnogorskog premijera, Mila Đukanovića, 1990-ih, imao prećutni blagoslov SAD administracije.

Više...
Broj 1052

Besudna zemlja

POSMATRANA SA VESELE STRANE, „besudna zemlja" mogla bi da se shvati i kao „divlja lepota". Broj ozbiljnih indicija, koje sam vrh izvršne vlasti, posebno predsednika i jednog potpredsednika vlade, direktno povezuju sa korupcijom i organizovanim kriminalom, iz dana u dan se povećava. Tako, usred višegodišnjeg čekanja, da Vrhovno državno tužilaštvo konačno nešto kaže o slučajevima Zavale i Prve banke, samo u poslednjih nekoliko sedmica, na površinu su ponovo isplivala još najmanje tri stara-nova slučaja. Ugovor o poravnanju KAP-a, deportacije 1992, i šverc duvana.

Više...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1430 / 16.mart 2018. MISTERIJA PREDSJEDNIČKIH IZBORA:Potpisani haos (M...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1429

Monitor broj 1428 / 2.mart 2018. ZA SINĐU NEMA GRANICA:Do svidanija ili zbogom (Zor...

 

Monitor broj 1428

Monitor broj 1426 / 16.februar 2018.   BATINA JE IZ VLASTI IZAŠLA:Pendrek po glavi s...