Monitor.co.me

Broj 1080

EU i Crna Gora: veliko pranje

MOŽDA će uskoro i doći do neke promene na bolje, ali kako stvari trenutno stoje, EU integracije Crne Gore danas više služe kao veliko pranje ratnih i pljačkaških akumulacija vladajućih crnogorskih oligarha na čelu sa Milom Đukanovićem, nego kao stvarno evropeizovanje zemlje. Dva testa to jasno pokazuju.

Više...
 
Broj 1079

Đukanović je najodgovorniji za zločin deportacija

PREKRETNICU u rasvetljavanju ratnog zločina deportacija 1992. predstavlja svedočenje Momira Bulatovića pred Višim sudom u Podgorici 12. novembra 2010. Sve do ovog momenta, na najveću političku, ali i krivično-pravnu odgovornost vrha države, to jest njega samog, u vreme deportacija šefa države, i Mila Đukanovića, u vreme deportacija šefa vlade, ukazivale su samo indicije, dakle posredni dokazi, od ovog momenta, i njegovo sopstveno (samo)optužujuće krunsko insajdersko svedočenje i priznanje, dakle neposredan dokaz najveće dokazne snage.

Više...
Broj 1078

Upotreba utopije

DUH grofa Sen-Simona, francuskog socijaliste-utopiste, koji je hteo da upravlja stvarima a ne vlada ljudima, primećen je nedavno i na periferiji, pa i u našoj maloj voljenoj državi, u liku novog premijera, doktora Igora Lukšića, ali je prava i najjača utvrda ovog duha, bila i ostala, u samom središtu Evrope, u Evropskoj komisiji u Briselu. To potvrđuju najmanje dve činjenice. Prvo, ideološko socijalističko poreklo mnogih članova komisije, i drugo njihov karakterističan javni diskurs, najbliži diskursu Sen-Simonove tehno-utopije.

Više...
Broj 1077

Sen-Simon po drugi put među Crnogorcima

GROF SEN-SIMON bio je francuski socijalista-utopista. Najviše je ostao upamćen po idealu koji je propagirao. Da se upravlja stvarima a ne vlada ljudima. Po prvi put, sa ovim idealom, bio je među Crnogorcima, i ostalim južnim i inim Slovenima, u dvadesetom veku, u vreme izgradnje takozvanog socijalističkog društva i sistema. Verujem da se još uvek živo sećate i sloma kojeg je ova izgradnja doživela.

Više...
Broj 1076

Izvori fascinacije

ČAK i manje upućeni znaju da EU nije obećana zemlja nego mešavina pozitivnih i negativnih elemenata. Emancipatorskih mogućnosti i birokratskih otuđenja. Utoliko više čudi, što u Crnoj Gori, a slično je i u većini drugih postjugoslovenskih zemalja, u svesti većine građana, posebno mladih, EU danas funkcioniše kao kvazireligiozna dogma. Fascinacija. Nije loše malo zastati i zapitati se, otkuda ova fascinacija.

Više...
Broj 1075

Novi totalitarizam

PODGORIČKA vlada, plus briselska vlada, plus vladine nevladine, jednako novi totalitarizam. Priznajem, kada je ovaj obrazac, tada u Sloveniji, pre desetak godina, prvi izložio Tomaž Mastnak, mislio sam da preteruje. Danas vidim da je bio u pravu.

Više...
Broj 1074

Predlog za zabranu DPSDP

U NADI da naša mala voljena država nije baš totalno zarobljena, evo još jednog mog skromnog predloga nadležnima. Da zabrane rad vladajućoj DPS. Znam da ima i onih koji će reći kako je ovaj moj predlog obična provokacija ili osveta jednog indipendiste od devedesetprve, partiji koja nakon svega, obratite pažnju, zarobljava čak i naš opštegrađanski dan državne nezavisnosti, dvadesetprvi maj, jer baš za taj dan zakazuje svoj sebični partijski kongres.

NA ŽALOST, ni o kakvoj provokaciji ili osveti ovde nije reč. Ko ne veruje, neka pogleda članove 55 i 149 Ustava Crne Gore. Tamo stoji da će Ustavni sud Crne Gore zabraniti rad organizacije koja krši ljudska prava. A treba li uopšte da podsećam, da je DPS, sve do 1998, dakle i 1995, u vreme izvršenja genocida u Srebrenici, bila u koaliciji sa SPS Slobodana Miloševića, pa valjda sa njima i suodgovorna za ovaj zločin. Zatim, da je genocid najteži oblik kršenja ljudskih prava. Najzad, i da je faktičko aboliranje vrha DPS glavni razlog produžene nekažnjivosti ratnih zločina kao i produženih progona svih u Crnoj Gori do današnjeg dana koji kažnjavanje ovih zločina traže.

REČJU, ne samo pravda za mrtve, nego i sloboda za žive, zahtevaju zabranu DPS. I SDP, koja u poslednjih više od deset godina pomaže ovoj da izbegne pravdu. I zato znajte, kada sledeći put vidite njihove vatromete, to su vatrometi koji hoće da spale naše poslednje nade. Mi, slobodni građani i građanke Crne Gore, to ne smemo da im dozvolimo. Ni po koju cenu.

(TV Vijesti)
Milan POPOVIĆ

Broj 1073

Ograničenje trajanja mandata

OD SVIH sentenci velikih umova, najdraža mi je jedna Alberta Ajnštajna. U kojoj ovaj ističe kako su samo dve stvari beskonačne. Kosmos i ljudska glupost odnosno pohlepa. I odmah zatim dodaje, kako za kosmos nije siguran.

Više...
Broj 1072

Najveća od svih ratnih šteta

IZGUBLJENI ljudski životi su sveti i ni sa čim drugim ne mogu da se uporede. Ali ni od svih materijalnih šteta potonjih postjugoslovenskih ratova najveća nije ona koja se već dogodila, dakle ratovima razorena i unazađena ekonomija, koja, makar za najveći deo stanovništva, nikako da se pomeri sa nulte 1989. nego je to jedna šteta koja se još nije dogodila, a uz to još i izgleda kao da nije materijalna, iako je, po posledicama, materijalna da materijalnija ne može biti.

Više...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1438 / 11.maj 2018. PUCNJI U OLIVERU LAKIĆDokle? (Milena Perović-Korać)...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1437

Monitor broj 1437 / 4.maj 2018. PRVOMAJSKA ŠUTNJA: To je nama naša borba dala (Zor...

 

Monitor broj 1438

Monitor broj 1438 / 11.maj 2018. PUCNJI U OLIVERU LAKIĆDokle? (Milena Perović-Korać)...