Monitor.co.me

Broj 1059

Stanje na univerzitetu: nIkad gore

IZVEŠTAJI briselsko-podgoričkih vlasti i univerzitetskih administracija, o stalnom „progresu" u sprovođenju „Bolonje", samo zavaravaju. Stanje na univerzitetu odnosno univerzitetima u Crnoj Gori je nikad gore. Ovako nije bilo ni u vreme jednopartijskih 1980-ih, ni u vreme ratnih 1990-ih.

Više...
 
Broj 1058

Rasizam bez granica

SREDINOM 2010, usred takozvane grčke krize, Evropa i EU dobile su još jedan zanimljiv akronim. PIGS. Od početnih slova četiri zemlje takozvane južnomediteranske periferije: Portugala, Italije, Grčke i Španije. Kvaka je u sledećem. Za prenošenje i širenje ekonomske i finansijske krize, na do tada stabilno evropsko tlo, vladajući političari i analitičari evropskog centra, zapada i severa, otvoreno su optužili svoje, navodno, inferiorne i koruptivne južnjačke kulture. Što je onaj akronim samo trebao da potvrdi. Na engleskom, naime, „pigs" znači svinje.

Više...
Broj 1057

Uspon nove desnice

U POSLEDNJIH NEKOLIKO GODINA, sve češći su mrki simptomi netolerancije, rasizma i fašizma, čak i u najdemokratskijim zemljama Evrope i EU. Takozvane građanske anti-imigrantske straže u Italiji Silvija Berluskonija, dva ksenofobična referenduma u Švajcarskoj, onaj o zabrani podizanja novih minareta iz 2009, i onaj o automatskim deportacijama osuđenih stranaca iz 2010, te otvoreni govor o krizi multikulturnog modela u Nemačkoj Angele Merkel, i deportacije Roma u Francuskoj Nikole Sarkozija 2010, da pomenem samo one najpoznatije. 

Više...
Broj 1056

Izvan i iznad zakona

NA TROSTRUKI pretpraznični udar, povlačenje, ustoličenje i hapšenje, i ja sam reagovao trostruko. Najpre sa velikom zabrinutošću, zatim sa urnebesnim smehom, na kraju sa još većom zabrinutošću. Ali da krenem redom.

Više...
Broj 1054-55

Pogled unazad, pogled unaprijed

POGLED UNAZAD ima smisla samo ukoliko izoštrava pogled unapred. U tom smislu, godina koja je iza nas, u jednoj stvari, veoma podseća na 1989. Kada novokomponovana crnogorska anti-elita, nije razumela, da je takozvani realsocijalizam, zapravo jedan rigidni ultra-etatistički, državno-kapitalistički sistem, prestao da postoji. Kao što danas ne razume, da je i takozvana neoliberalna, zapravo ultramonopolistička, kvazifeudalna ekonomija, takođe doživela kolaps. Čak i u životu najrazvijenijih nacija, dešavaju se izvesna kašnjenja. U našem slučaju, međutim, ova kašnjenja su nepodnošljivo velika.

Više...
Broj 1053

Vanjski poslovi

POGOĐENA elementarnim, ekonomskim i političkim nepogodama, privatizacijama, poplavama i „povlačenjima", crnogorska javnost nije stigla da posveti dovoljno pažnje, jednom važnom spoljnopolitičkom, pardon vanjskopolitičkom događaju. Tvrdnjama Viljema Montgomerija, bivšeg ambasadora SAD u Srbiji i Crnoj Gori, u njegovoj knjizi Kad ovacije utihnu, te na promociji ove knjige u Podgorici, krajem novembra 2010, kako je takozvani duvanski posao tadašnjeg i sadašnjeg crnogorskog premijera, Mila Đukanovića, 1990-ih, imao prećutni blagoslov SAD administracije.

Više...
Broj 1052

Besudna zemlja

POSMATRANA SA VESELE STRANE, „besudna zemlja" mogla bi da se shvati i kao „divlja lepota". Broj ozbiljnih indicija, koje sam vrh izvršne vlasti, posebno predsednika i jednog potpredsednika vlade, direktno povezuju sa korupcijom i organizovanim kriminalom, iz dana u dan se povećava. Tako, usred višegodišnjeg čekanja, da Vrhovno državno tužilaštvo konačno nešto kaže o slučajevima Zavale i Prve banke, samo u poslednjih nekoliko sedmica, na površinu su ponovo isplivala još najmanje tri stara-nova slučaja. Ugovor o poravnanju KAP-a, deportacije 1992, i šverc duvana.

Više...
Broj 1051

Primjer Slobodana Pejovića

SVE DO SVEDOČENJA Momira Bulatovića pred nadležnim sudom, 12. novembra 2010, ulogu krunskog svedoka u procesu za ratni zločin deportacija 1992, imao je policijski inspektor iz Herceg Novog, Slobodan Pejović, zbog toga što je, sve do tada, makar to bilo i samo sa takozvanog terena, bio jedini koji je javno i hrabro svedočio, o postojanju one ministarske depeše, koja je deportacije naredila. Od pomenutog dana, ulogu krunskog svedoka, pa i mnogo više od toga, preuzeo je bivši odnosno tadašnji predsednik Crne Gore.
Više...
Broj 1050

Da li je moguće

ŠTA MISLITE, DA LI JE MOGUĆE, da između onoga što ovih dana burno kulminira u Hrvatskoj i HDZ-u, na jednoj, i onoga što još uvek samo tiho inkubira u Crnoj Gori i DPS-u, na drugoj strani, može da se povuče neka paralela? Ili, drugačije rečeno, šta mislite, da li je moguće, da zarobljene države, konflikta interesa, i korupcije na najvišem nivou, ima u Hrvatskoj, ali ne i u Crnoj Gori? Čak iako je vladajuća HDZ u Hrvatskoj, za razliku od DPS-a u Crnoj Gori, makar u jednom kratkom periodu u poslednjih dvadeset godina, bila izvan vlasti.
Više...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

porto1


porto2

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Broj 1388. petak 26. maj 2017. godine   opet oni:OSTARA SE, DOBRA SE NE VIĐE (Zoran Ra...

 

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1387

Broj 1387. petak 19. maj 2017. godine   Katnićeva: Pranje režima i pranje paraPRV...

 

Monitor broj 1386

Broj 1386. petak 12. maj 2017. godine Poslije izbora u Herceg Novom:BOKA KONTA DPS...