Monitor.co.me

Broj 1119

Veliki usov

Taman je premijer-namesnik, povodom onih garancija, najavio glasanje o poverenju, kada je veliko nevreme omogućilo vladi da odigra još jedan prevarni performans. Najpre, vanredno stanje, sa kamerama, ministrima i lopatama, a onda, je li, povratak u redovno stanje. U EU integracije, ustavne promene i identitete. (O kako su dobri i zahvalni ti identiteti.) I u stari, dobri DPSDP, koji, je li, to i oni sami znaju, ima brojne nedostatke, ali koji je, kao, manje zlo od opozicije i alternative, jer je ova, kao, protiv svoje države. I tako beskonačno.

Više...
 
Broj 1118

Ruglo

U jeku jedne od njihovih bezbrojnih političkih agresija, u prvoj godini posle referenduma, maja, juna i jula 2007., vrhovni oligarh Crne Gore, Milo Đukanović i njegova DPS, svoje kritičare i oponente, među njima i moju malenkost, počastili su i stigmom „sramotni ljudi". Za razliku od nekih drugih, mene ta stigma tada, kao ni bilo kada, pre i posle toga, ni najmanje nije uvredila, sa te adrese meni je bilo neprijatno samo jedanput ili dvaput, kada se sticajem okolnosti dogodilo da dođe par komplimenata, ali je zanimljivo kako su reči skoro kao živa bića, kako se, kao bumerang, vraćaju i svete. Ko se mača lati, od mača i strada.

Više...
Broj 1117

Nalogodavac

Kosmos ili Slučaj, svejedno, tek dogodilo se, jednog istog dana, u sredu, 7. marta 2012., ukidanje prvostepene oslobađajuće presude za ratni zločin deportacija iz 1992., i fizički napad iz mraka na novinarku dnevnog lista Vijesti, Oliveru Lakić. I odmah potom, sve do današnjeg dana, i danas, Veliki Spin. Kao, ne zna se ko je Nalogodavac.

Više...
Broj 1116

Tehno-maska

Ideje ipak nemaju potpuno odvojenu i samostalnu egzistenciju, kako pogrešno misle idealisti, nego ih je moguće razumeti, a posebno primeniti ili, kako se to danas kaže, implementirati, samo u tesnoj povezanosti, sa materijom na koju se odnose. Što važi generalno, važi i za ideju tehnokratije. Povećana uloga tehničkih i ukupnih znanja u modernim vremenima nikako ne može biti opravdanje za njihovo odvajanje od realnosti. A ako se to ipak uradi, tehnokratija se pretvara u masku za vladanje.

Više...
Broj 1115

Opasno (ne)znanje

Ima nas koji ni jednog jedinog momenta nismo zaboravili, kako je Igor Lukšić izašao ispod šinjela svojih mentora, Mila Đukanovića i Veselina Vukotića, te kako je zbog toga bilo prilično nerealno, izvesno ambasadsko i unutrašnje očekivanje, da bi baš on mogao biti reformator, njihovog sistema oligarhijskog kapitalizma. Pa ipak, kao da je i nas takve, iznenadila količina oligarhije, kojom je on, upravo ovih dana, potvrdio svoja izvorna mentorstva. I količina neznanja, koju je pri tome pokazao.

Više...
Broj 1114

Zli dusi

Živimo u dobu povećane kompleksnosti a unutar ove i povećane svesnosti sveta. U takozvanoj informatičkoj ili naučno-informatičkoj eri. U vremenu duha. Staru dijalektiku između materije i duha, ovo vreme, međutim, ne ukida, nego samo dodatno kompleksifikuje. S tim što su egzotični deo ove dijalektike, i duhovi koji toga nisu svesni. Nesvesni ili negativni duhovi. Među njima i zli dusi.

Više...
Broj 1113

Dijalektika roba i gospodara

G. V. F. Hegel je pokazao kako ništa nije večno. Konkretnije, kako je u svakoj stvari klica njene sopstvene smrti i promene. Još konkretnije, kako se od roba postaje gospodar. A K. Marks je upravo iz ove dijalektike svog velikog prethodnika i učitelja, najkonkretnije izveo pojam i ulogu proletarijata. Roba koji se oslobađa i postaje gospodar.

Više...
Broj 1112

Znanje na krstu

Dok ministarski krugovi čekaju „evaluaciju", dobro upućeni znaju, Univerzitet Crne Gore (UCG), ali i visoko obrazovanje uopšte, nikada nisu bili u lošijem stanju. „Bolonja" je tu samo da ovo prikrije.

Više...
Broj 1111

Povratak proletarijata

Sve zavisi od toga kako stvar postavite. Ukoliko pojam proletarijata svesno ili nesvesno redukujete na industrijsko i manuelno radništvo XIX veka, onda je sasvim sigurno da je Andre Gorc bio u pravu, kada je u onoj svojoj čuvenoj knjizi, u drugoj polovini XX veka, poručio Zbogom proletarijatu. Onda su sasvim u pravu i oni koji zbog toga traže novog aktera i novo ime za veliku promenu u koju je zakoračio XXI vek. Tako su, primera radi, postupili i Antonio Negri i Majkl Hart, kada su, u knjizi Imperij, tom novom akteru, dali ime „Mnoštvo".

Više...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1444 / 22.jun 2018. VLAST, KRIMINAL, SAPUTNICI:Uhapsi-pusti, pa opet ...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1443

Monitor broj 1443 / 15.jun 2018. URUŠAVANJE ŠKOLSTVA: Luča korupcije (Miloš B...

 

Monitor broj 1442

Monitor broj 1432 / 7.jun 2018.     LOKALNI IZBORI - GLOBALNE POSLEDICE:Trijumf...