Monitor.co.me

Broj 1109

Gomora

Tupost sile je skoro prirodni fenomen. U odsustvu bilo kakve unutrašnje teže i protivteže, nekontrolisana vlast, na kraju, zapadne u stanje potpune, pa i samoubilačke dezorijentacije. U kojem, upravo onda kada se najviše brani, za sobom ostavlja najviše samooptužujuće evidencije.

Više...
 
Broj 1108

Strahovlada

U modernim vremenima pojam strahovlade uglavnom se vezuje za totalitarne, fašističke i komunističke režime XX veka. Ali su upravo sledbenici ovih potonjih, dakle postkomunistički režimi i narodi evropske periferije, među njima i mi u Crnoj Gori, imali prilike da se, u poslednjih dvadeset godina, podsete i na jednu drugu, više indirektnu vrstu, kapitalističke strahovlade.

Više...
Broj 1106-07

Tranzicija

Pre pola decenije, kriza je provalila čak i u diskurs mejnstrima. Sa njom, diskretno je zaiskrila i apokalipsa. Pa ipak, valjda zbog prekratkog perioda, vladajućim diskursom, globalnim i lokalnim, briselskim i podgoričkim, i dalje suvereno vlada, apokalipsi blizanačka, dogma i retorika progresa. I na njoj zasnovana tranzicija.

Više...
Broj 1080

EU i Crna Gora: veliko pranje

MOŽDA će uskoro i doći do neke promene na bolje, ali kako stvari trenutno stoje, EU integracije Crne Gore danas više služe kao veliko pranje ratnih i pljačkaških akumulacija vladajućih crnogorskih oligarha na čelu sa Milom Đukanovićem, nego kao stvarno evropeizovanje zemlje. Dva testa to jasno pokazuju.

Više...
Broj 1079

Đukanović je najodgovorniji za zločin deportacija

PREKRETNICU u rasvetljavanju ratnog zločina deportacija 1992. predstavlja svedočenje Momira Bulatovića pred Višim sudom u Podgorici 12. novembra 2010. Sve do ovog momenta, na najveću političku, ali i krivično-pravnu odgovornost vrha države, to jest njega samog, u vreme deportacija šefa države, i Mila Đukanovića, u vreme deportacija šefa vlade, ukazivale su samo indicije, dakle posredni dokazi, od ovog momenta, i njegovo sopstveno (samo)optužujuće krunsko insajdersko svedočenje i priznanje, dakle neposredan dokaz najveće dokazne snage.

Više...
Broj 1078

Upotreba utopije

DUH grofa Sen-Simona, francuskog socijaliste-utopiste, koji je hteo da upravlja stvarima a ne vlada ljudima, primećen je nedavno i na periferiji, pa i u našoj maloj voljenoj državi, u liku novog premijera, doktora Igora Lukšića, ali je prava i najjača utvrda ovog duha, bila i ostala, u samom središtu Evrope, u Evropskoj komisiji u Briselu. To potvrđuju najmanje dve činjenice. Prvo, ideološko socijalističko poreklo mnogih članova komisije, i drugo njihov karakterističan javni diskurs, najbliži diskursu Sen-Simonove tehno-utopije.

Više...
Broj 1077

Sen-Simon po drugi put među Crnogorcima

GROF SEN-SIMON bio je francuski socijalista-utopista. Najviše je ostao upamćen po idealu koji je propagirao. Da se upravlja stvarima a ne vlada ljudima. Po prvi put, sa ovim idealom, bio je među Crnogorcima, i ostalim južnim i inim Slovenima, u dvadesetom veku, u vreme izgradnje takozvanog socijalističkog društva i sistema. Verujem da se još uvek živo sećate i sloma kojeg je ova izgradnja doživela.

Više...
Broj 1076

Izvori fascinacije

ČAK i manje upućeni znaju da EU nije obećana zemlja nego mešavina pozitivnih i negativnih elemenata. Emancipatorskih mogućnosti i birokratskih otuđenja. Utoliko više čudi, što u Crnoj Gori, a slično je i u većini drugih postjugoslovenskih zemalja, u svesti većine građana, posebno mladih, EU danas funkcioniše kao kvazireligiozna dogma. Fascinacija. Nije loše malo zastati i zapitati se, otkuda ova fascinacija.

Više...
Broj 1075

Novi totalitarizam

PODGORIČKA vlada, plus briselska vlada, plus vladine nevladine, jednako novi totalitarizam. Priznajem, kada je ovaj obrazac, tada u Sloveniji, pre desetak godina, prvi izložio Tomaž Mastnak, mislio sam da preteruje. Danas vidim da je bio u pravu.

Više...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

porto1


porto2

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1422 / 19. januar 2018.   UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA U KOSOVSKOJ M...

  300x60

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1421

Monitor broj 1421 / 12. januar 2018. AMFILIOHIJEV I VUČIĆEV KOSOVSKI BOJ:Bitka ...

 

Monitor broj 1419-20

Monitor broj 1419 - 1420 / petak 29. decembar 2017 - 5. januar 2018. GODINA 2017:...