Monitor.co.me

Broj 1124

Kukavica

Svet će prihvatiti ženske vrednosti, otvorenosti, empatije i solidarnosti, ili će propasti. Naravno, i ove, i njima suprotstavljene, još uvek dominantne, muške vrednosti, hijerarhije, agresivnosti i dominacije, u upravo izrečenoj, aksiomatizovanoj i apokaliptičkoj, ili-ili formulaciji, treba razumeti u njihovom pravom, rodno-istorijskom, a ne u njihovom suženom, rodno-biološkom značenju i smislu.

Više...
 
Broj 1120

Crnogorski post-traumatski stres

U poslednjih nekoliko godina, u Crnoj Gori se događa jedan neobičan fenomen. Na površinu društva počinju da isplivavaju neke najmračnije, najgore i najteže stvari, i to sa zakašnjenjem od najmanje deset godina. Tako, primera radi, korupcionaško-kriminalne afere Telekom i KAP, koje involviraju same vrhove vlasti, jesu eksplodirale u lice javnosti tek u poslednjih nekoliko meseci, ali su njihovi ekonomski i društveni izvori mnogo dalji i dublji i sežu u danas već daleke i mračne 1990-e. Slično, stagnacija apsolutnog siromaštva na kompromitujućem nivou od više od deset procenata, uz istovremen porast relativnog siromaštva od još više kompromitujućih šezdeset procenata, jesu egzaktno utvrđeni tek longitudinalnim istraživanjem UNDP 2005-2010., ali su i izvori ovih negativnih fenomena mnogo dalji i dublji, i isto tako se ne mogu razumeti izvan ratnih i pljačkaških 1990-ih.

Više...
Broj 1119

Veliki usov

Taman je premijer-namesnik, povodom onih garancija, najavio glasanje o poverenju, kada je veliko nevreme omogućilo vladi da odigra još jedan prevarni performans. Najpre, vanredno stanje, sa kamerama, ministrima i lopatama, a onda, je li, povratak u redovno stanje. U EU integracije, ustavne promene i identitete. (O kako su dobri i zahvalni ti identiteti.) I u stari, dobri DPSDP, koji, je li, to i oni sami znaju, ima brojne nedostatke, ali koji je, kao, manje zlo od opozicije i alternative, jer je ova, kao, protiv svoje države. I tako beskonačno.

Više...
Broj 1118

Ruglo

U jeku jedne od njihovih bezbrojnih političkih agresija, u prvoj godini posle referenduma, maja, juna i jula 2007., vrhovni oligarh Crne Gore, Milo Đukanović i njegova DPS, svoje kritičare i oponente, među njima i moju malenkost, počastili su i stigmom „sramotni ljudi". Za razliku od nekih drugih, mene ta stigma tada, kao ni bilo kada, pre i posle toga, ni najmanje nije uvredila, sa te adrese meni je bilo neprijatno samo jedanput ili dvaput, kada se sticajem okolnosti dogodilo da dođe par komplimenata, ali je zanimljivo kako su reči skoro kao živa bića, kako se, kao bumerang, vraćaju i svete. Ko se mača lati, od mača i strada.

Više...
Broj 1117

Nalogodavac

Kosmos ili Slučaj, svejedno, tek dogodilo se, jednog istog dana, u sredu, 7. marta 2012., ukidanje prvostepene oslobađajuće presude za ratni zločin deportacija iz 1992., i fizički napad iz mraka na novinarku dnevnog lista Vijesti, Oliveru Lakić. I odmah potom, sve do današnjeg dana, i danas, Veliki Spin. Kao, ne zna se ko je Nalogodavac.

Više...
Broj 1116

Tehno-maska

Ideje ipak nemaju potpuno odvojenu i samostalnu egzistenciju, kako pogrešno misle idealisti, nego ih je moguće razumeti, a posebno primeniti ili, kako se to danas kaže, implementirati, samo u tesnoj povezanosti, sa materijom na koju se odnose. Što važi generalno, važi i za ideju tehnokratije. Povećana uloga tehničkih i ukupnih znanja u modernim vremenima nikako ne može biti opravdanje za njihovo odvajanje od realnosti. A ako se to ipak uradi, tehnokratija se pretvara u masku za vladanje.

Više...
Broj 1115

Opasno (ne)znanje

Ima nas koji ni jednog jedinog momenta nismo zaboravili, kako je Igor Lukšić izašao ispod šinjela svojih mentora, Mila Đukanovića i Veselina Vukotića, te kako je zbog toga bilo prilično nerealno, izvesno ambasadsko i unutrašnje očekivanje, da bi baš on mogao biti reformator, njihovog sistema oligarhijskog kapitalizma. Pa ipak, kao da je i nas takve, iznenadila količina oligarhije, kojom je on, upravo ovih dana, potvrdio svoja izvorna mentorstva. I količina neznanja, koju je pri tome pokazao.

Više...
Broj 1114

Zli dusi

Živimo u dobu povećane kompleksnosti a unutar ove i povećane svesnosti sveta. U takozvanoj informatičkoj ili naučno-informatičkoj eri. U vremenu duha. Staru dijalektiku između materije i duha, ovo vreme, međutim, ne ukida, nego samo dodatno kompleksifikuje. S tim što su egzotični deo ove dijalektike, i duhovi koji toga nisu svesni. Nesvesni ili negativni duhovi. Među njima i zli dusi.

Više...
Broj 1113

Dijalektika roba i gospodara

G. V. F. Hegel je pokazao kako ništa nije večno. Konkretnije, kako je u svakoj stvari klica njene sopstvene smrti i promene. Još konkretnije, kako se od roba postaje gospodar. A K. Marks je upravo iz ove dijalektike svog velikog prethodnika i učitelja, najkonkretnije izveo pojam i ulogu proletarijata. Roba koji se oslobađa i postaje gospodar.

Više...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

porto1


porto2

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Broj 1388. petak 26. maj 2017. godine   opet oni:OSTARA SE, DOBRA SE NE VIĐE (Zoran Ra...

 

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1387

Broj 1387. petak 19. maj 2017. godine   Katnićeva: Pranje režima i pranje paraPRV...

 

Monitor broj 1386

Broj 1386. petak 12. maj 2017. godine Poslije izbora u Herceg Novom:BOKA KONTA DPS...