Monitor.co.me

Broj 1046

Primus notorius

ČAK I TAKVO KAKVO JE, krnje suđenje za deportacije 1992, razotkrilo je nekoliko krupnih činjenica. Najpre onu, da su upravo ove deportacije, u žestokoj konkurenciji, od šverca duvana do Prve banke, za našeg tadašnjeg i sadašnjeg premijera, najteža optužnica. Zbog toga što su deportacije najteži ratni zločin (koji ne zastareva). I zbog toga što je odgovornost našeg premijera za ovaj zločin notorna činjenica. A notorne činjenice se ne dokazuju. Tako da uobičajeni izgovor nadležnih kako tobože nemaju dovoljno dokaza ovde otpada.

KRNJE SUĐENJE o kojem je reč razotkrilo je još jednu krupnu činjenicu. Mehanizam prikrivanja i izvrtanja. Koji funkcioniše po prostom načelu, što bliže vrhu to više ćutanja, što bliže dnu to više buke. Zbog toga premijer o deportacijama ovih dana ćuti. Kao zaliven. Dok niži igraju svoje uloge. Kao Vrhovno državno tužilaštvo, koje čas ćuti, čas igra „ping-pong". I to sa policijom. Kao da je policija neke druge galaksije a ne iste države. I kao Agencija za nacionalnu bezbjednost. Koja „odbacuje sa indignacijom". I to logiku sistema na koju je svedok samo podsetio. I kao onaj operativac ove agencije, koji ovom potonjem preti tužbom, i pri tom još nešto govori o „časti". I kao bučno mnoštvo koje od hrabrog svedoka bezuspešno pokušava da napravi okrivljenog.

ČITAV SVET, pa i Crna Gora, danas živi u uslovima podeljenog a ne jedinstvenog suvereniteta. Zbog toga odgovornost za opstrukciju pravde u slučaju deportacija, nemaju samo crnogorski premijer i njegovo partijsko tužilaštvo, nego i Evropska unija. Koja je bez reči prihvatila DPSDP zaustavljanje Zakona o lustraciji i kontralustraciju koja je usledila. I na taj način se, kao saučesnik, preciznije pomagač, ovima pridružila, u nekažnjenom izvršavanju i zataškavanju, ovog najtežeg ratnog zločina.


Milan POPOVIĆ
(TV Vijesti)

 
Broj 1045

Institucije

U USLOVIMA velikog deficita kritičke svesti, koji i bukvalno ubija današnju Crnu Goru, izvesnu razliku, napravio je intervju predsednika CANU, Miomira Đurovića, u dnevniku Vijesti, 16. oktobra 2010. Što opet ne znači da morate da se složite sa nekim njegovim stavovima zauzetim na drugim mestima. Posebno ne sa onim o potapanju Morače. Ali i sa nekim iznetim u ovom intervjuu.

Više...
Broj 1044

Tajna

O DEPORTACIJAMA 1992, od tadašnjeg šefa države, čuli smo, kako su bile „tragična greška". Nastala usled „opštih okolnosti", „ne krivicom državnih organa Crne Gore". Od tadašnjeg i sadašnjeg premijera, još manje, naime kako mu o ovima „ništa nije bilo poznato". A sve ovo, onaj prvi, još je začinio, velikom pričom o „državnoj tajni".

Više...
Broj 1043

Satijagraha protiv oligarha

SATIJAGRAHA je filozofija nenasilnog otpora Mahatme Gandija. U širem smislu, vrsta je moralnog stava i političke taktike u sve nasilnijim modernim vremenima uopšte. Posebno u suočavanju nenaoružanog naroda sa naoružanom oligarhijom.

Više...
Broj 1042

Zapisi iz mračne komore

ZAPIS PRVI. Veselin Veljović, šef policije, u Rožajama, ovih dana zapreti, da će „pratiti" zagovornike autonomije Sandžaka. Da se razumemo, u odnosu na najnoviju inicijativu za uvođenje ove autonomije, i ja imam određene zamerke, manjak građana a višak klera pre svega, ali je apsolutno nesporno, da je ova inicijativa legitimna i legalna. A ponašanje šefa policije nelegitimno i nelegalno.

ZAPIS DRUGI. Momir Bulatović, bivši predsednik Crne Gore, pred sudom, pre neki dan, za deportacije Muslimana/Bošnjaka 1992, izjavi da su bile „tragična greška" vrha vlasti. Najkraći komentar: da, tragična za žrtve deportacija, ali je teško reći greška, kada je reč o vrhu vlasti, jer je ovaj već dvadeset godina nesmenjiv, pa zato za tu grešku i ne odgovara, iako je za nju najodgovorniji. Bivši predsednik se makar poklonio senima žrtava i svedočio, bivši i sadašnji premijer čak ni to.

ZAPIS TREĆI. Janko Vučinić, vođa sindikata nikšićke Željezare, takođe ovih dana, povodom najnovijih pretnji upućenih četvorici urednika Vijesti i mojoj malenkosti „Gotov si, ti si sledeći", dao je najbolji odgovor: „Svi smo mi sledeći ali nismo gotovi". A sve to u kontekstu najdirektnijeg premijerovog pritiska na pravosuđe, da kriminalizuje nikšićku sindikalnu akciju, a dekriminalizuje pljačkašku privatizaciju.

ZAŠTO za ova tri zapisa kažem da dolaze iz mračne komore? Pa zato što sva tri govore o potpunom izokretanju stvari, a setićete se upravo to je ono što se dešava i u mračnoj komori foto-aparata. U prvom zapisu, vrh vlasti kriminalizuje legitimne i legalne političke akcije, u drugom, obrnuto, dekriminalizuje najteže ratne zločine, u trećem radi i jedno i drugo. U ovom kontekstu, još jače sjaji otpor, jednog od retkih koji se ne plaši, čak ni našeg vrhovnog oligarha. Bravo Janko Vučiniću.


(TV Vijesti)
Milan POPOVIĆ

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1443 / 15.jun 2018.   URUŠAVANJE ŠKOLSTVA: Luča korupcije (Miloš ...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1442

Monitor broj 1432 / 7.jun 2018.     LOKALNI IZBORI - GLOBALNE POSLEDICE:Trijumf...

 

Monitor broj 1441

Monitor broj 1431 / 1.jun 2018. LOKALNI IZBORI - GLOBALNE POSLEDICE:Trijumf Đukanovi...