Monitor.co.me

ZNACI PREPOZNAVANJA

Gušenje slobode

E-mail Ispis PDF

Crna Gora je uknjižila još jedan minus u međunarodnim izvještajima. Uticajna američka organizacija Fridom haus ocijenila je, u redovnoj godišnjoj publikaciji Države u tranziciji, da je pravosuđe u Crnoj Gori nazadovalo i zbog toga što sudije izriču visoke kazne medijima. Analizirane su bivše zemlje SSSR-a, deset novih članica EU i zemlje Balkana. Ta organizacija podsjeća da je u prošloj godini ostalo nekoliko neriješenih slučajeva nasilja nad novinarima, a da su sudovi protiv medija izricali visoke novčane kazne po tužbama za klevetu. Bez promjene zvaničnih stavova prema nasilju nad novinarima ili kleveti, uz opasnost da bi zakonodavne promjene mogle omogućiti vraćanje kontrole vlasti nad medijima, rejting Crne Gore za nezavisne medije ostaje na prošlogodišnjem 3,75 - zaključuje Fridom haus. Istraživači Fridom hausa registrovali su i da je ,,nezavisna agencija za radio-difuziju pripojena novoj agenciji koju kontroliše vlast, ugrožavajući izglede za nezavisnu raspodjelu frekvencija".

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica ocijenila je da je Fridom haus koristio netačne podatke za svoj izvještaj i da ne može komentarisati sudske odluke o visokim kaznama protiv novinara.

Stanje na terenu potvrđuje - teško nezavisnim medijima kad dopanu u ruke sudske vlasti.

Jedan od dokaza: ukoliko sudovi usvoje sve tužbe, nedjeljnik Monitor i dnevnici Vijesti i Dan platiće oko 13 miliona eura kazni za klevete i duševne bolove. Ne računajući već isplaćene kazne, Monitor je, na primjer, za duševne bolove trenutno ,,dužan" oko 300 hiljada eura, dnevnik Vijesti oko 12 miliona, a Dan između 200 i 300 hiljada eura. I to sve - U ime naroda.

Indikativno je da su većinu tužbi protiv navedenih medija podnijeli ljudi bliski premijeru Milu Đukanoviću, koji je svojevremeno tužio dnevnik Vijesti i tražio odštetu od milion eura. Taj iznos postao je reper mnogim sudijama prilikom odmjeravanja astronomskih kazni po kasnije podnesenim tužbama protiv nezavisnih medija.

Cilj visokih kazni je jasan - ekonomski uništiti i ugasiti nezavisne medije i zastrašiti novinare da slučajno i ne pomisle da objave nešto što nije po volji političkih moćnika. Ako im nešto nije jasno - neka se ugledaju na Pobjedu i Javni servis. Oni su zaduženi za proizvodnju ljepše stvarnosti.

Zbog toga je sudbina crnogorskih medija najgora u regionu. Nema nikakvih šansi da naša vlada učini oni što je učinjeno u Srbiji - da i nezavisnim medijima pruži finansijsku podršku. Ideal ovdašnjih vlasti je da u javnosti odliježe samo eho njihovog vlastitog glasa.


Veseljko KOPRIVICA

 

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1436 / 27.april 2018. MEDENICA KORI NVO I MEDIJE:Tiše, pravda drijema (...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1435

Monitor broj 1435 / 20.april 2018. NOVI PREDSJEDNIK:Promjene su očite (Miloš Bakić...

 

Monitor broj 1434

Monitor broj 1434 / 13.april 2018. PREDSJEDNIČKI IZBORIZašto se Đukanović boji...