Monitor.co.me

Apokalipsa

E-mail Ispis PDF
Jedna od retkih apsolutnih novosti našeg vremena, preciznije u poslednjih sedam decenija, od prve proizvodnje i upotrebe nuklearnog oružja, 1945., jeste naša potencijalna apokalipsa. Ima li se na umu ova novost, zatim stepen (ne)svesti o njoj, na kraju i stepen (ne)odgovornosti onih na vlasti, upozorio je nedavno Noam Čomski, pre je čudo, da do čovekove odnosno nuklearne apokalipse, još uvek nije došlo, nego pitanje da li je ona uopšte moguća.

A samo potcenjivanje opasnosti od apokalipse, njena je prva i najveća opasnost. Zbog toga je razumevanje ovog potcenjivanja, od najvećeg mogućeg značaja. U tom smislu, za sam početak, valja razlikovati, najmanje dva različita oblika ovog potcenjivanja. Prvi je više spontan, neočekivan i nehatan. Pripada onima koji ne samo da nisu na vlasti, nego su često i natprosečno obrazovani, informisani i napredni, u uobičajenom smislu ove reči. Njihovo potcenjivanje opasnosti od apokalipse, zasnovano je na jednoj vrsti dogme progresa, koja od inače nespornog naučno-tehnološkog progresa, često ne vidi, ili potcenjuje, onaj drugi, iracionalni, mračni i (samo)destruktivni deo, kontradiktorne ljudske prirode, dinamike i istorije. Ovo potcenjivanje jeste benevolentno, ali je takođe opasno, jer dolazi od onih od kojih to obično ne očekujemo.

Najopasnije je, međutim, potcenjivanje, ali i eksploatisanje apokalipse, koje dolazi od onih na vlasti. Za razliku od onog prvog, ovo nije spontano, neočekivano i nehatno, nego je, naprotiv, očekivano, sistemsko i zakonito. Još Maks Veber nas je upozoravao na to da je svaka vlast,po svojoj inherentnoj prirodi, demonska. Na današnjem stupnju našeg razvoja, međutim, ona je i apokaliptička. Ovako u načelu. Ali ovako i još gore je i konkretno. A to najbolje može da se vidi, u kratkoj slici, odnosno analizi, našeg konkretnog i aktuelnog političkog trojstva, dakle levice, desnice i centra, koja sledi.

Sa levicom je najlakše. Osim imena, od nje su ostali, tek nemoćni ostaci. Nakon istorijskog sloma komunističke 1989., 2016-2017. dolazi i do konačnog sloma (bivše)socijaldemokratske levice, to je najdublji smisao poraza Demokratske stranke na predsedničkim izoborima u SAD prošle, te Socijalističke partije na predsedničkim izborima u Francuskoj ove godine. A bez levice, ni desnica više nije ono što je bila, niti to može da bude, zbog toga se ona sve više pretvara u nekog novog, ali još uvek nerazvijenog totalitarnog monstruma. A sve ovo, i samoraspadanje levice, i totalitarizovanje desnice, dakle, odvija se pod prevarnom maskom „ekstremnog centra", kako je ovu novu, metastazirajućui egzotičnu realnost, svojevremeno dijagnosticirao briljantni Tarik Ali.

Novi posthladnoratovski međunarodni multi-polarizam, koji je toliko divalj, neregulisan i apokaliptičan, mora se makar minimalno, racionalno i demokratski regulisati. To je jedini mogući put opstanka. Rivaliteti, hegemonije, unipolarnosti, nisu alternative. Potreba za novom svešću i regulacijom, nikada nije bila veća i urgentnija, zadovoljenje ove potrebe, nikada nedostatnije i opasnije. Novi svet mora biti bolji od ovog našeg današnjeg sveta. Ili ga neće biti.


Milan POPOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1431 / 23.mart 2018. PREDJSEDNIČKI IZBORI:Ogedalce, ogledalce (Miloš ...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1430

Monitor broj 1430 / 16.mart 2018. MISTERIJA PREDSJEDNIČKIH IZBORA:Potpisani haos (M...

 

Monitor broj 1429

Monitor broj 1428 / 2.mart 2018. ZA SINĐU NEMA GRANICA:Do svidanija ili zbogom (Zor...