Monitor.co.me

Hvala Vladi Crne Gore

E-mail Ispis PDF
Prvi i poslednji kredibilni podaci o siromaštvu u Crnoj Gori objavljeni su 2003. i 2009., od strane UNDP, dok je na njegovom čelu bio Garet Tankosić Keli, jedan od najboljih međunarodnjaka ikada, koji su radili u Crnoj Gori. Posle časnog Irca, međutim, došli su drugi. I muk o siromaštvu u Crnoj Gori.

Prema podacima iz 2003. i 2009., u Crnoj Gori je bilo, mada brojni znaci govore da je i ostalo, više od deset procenata stanovništva u zoni takozvanog apsolutnog siromaštva, to je ono kada ne možete da prehranite sebe i svoju porodicu, a još oko trideset procenata u zoni takozvanog relativnog siromaštva, to je ono kada vam svakog momenta preti opasnost da padnete nazad u zonu takozvanog apsolutnog siromaštva.

Bez ove statistike, nije moguće razumeti aferu Snimak. I njenu formulu „Jedan zaposleni četiri glasa", koja je tako ubedljivo nadmašila onu staru, demokratsku, „Jedan čovek, jedan glas". Ova afera belodano je pokazala kako već skoro trideset godina nesmenjena i nesmenjiva vlast u Crnoj Gori, ne samo sistemski i sistematski proizvodi, nego i isto tako sistemski i sistematski zloupotrebljava siromaštvo za produžavanje svoje nesmenjivosti.

Ali za sve ovo, samo siromaštvo ne bi bilo dovoljno. Na sistemsko siromaštvo nužno se nadovezuje sistemsko nasilje. Kapitalizam i fašizam slobodno mogu da se pišu i kao kapitalizam-fašizam. I to u njihovih bezbroj alotropskih modifikacija. Koje su u slučaju crnogorske vlasti zaista impresivne. I idu od onih skoro zaboravljenih,„olovnih" i genocidnih postjugoslovenskih ratova 1990-ih, preko nešto skorijih referendumskih zanosa, kovitlaca i strasti, pa sve do, evo, ovih današnjih, državnoudarnih „izdajnika i plaćenika". Crnogorska vlast jeste menjala retorike, ideologije i strane, ali ne i samu tehnologiju vladanja, sistemsku i sistematsku zloupotrebu siromaštva i nasilja.

Na drugoj strani, očekivanje nekih, takozvanih građanskih partija i snaga u Crnoj Gori, da će u pronalaženju puta za izlazak iz začaranog kruga siromaštva i nasilja, nama u Crnoj Gori pomoći Zapad, EU i NATO, posebno ovaj drugi, stvar je teške, ako ne i neizlečive ideološke zaslepljenosti. Zbog toga što Zapad,u proteklih pola milenijuma, od kada vlada svetom, svetom vlada uz pomoć takozvanog dvostrukog standarda, razvoja demokratije i vladavine prava u centru, a ovog ili onog oblika „razvoja nerazvoja" (A. G. Frank), siromaštva i nasilja na periferiji sveta. Prikriveni kulturni rasizam zaboravlja da ni kolonijalizam, ni imperijalizam, ni fašizam, ta tri najveća zla savremenog sveta, nisu došli ni iz afričkih prašuma, ni iz azijskih, pa ni iz ruskih stepa, nego iz samih središta Zapada.

Pa ni takozvane zapadne vrednosti, koje su odnedavno tobože prigrlili čak i neumorni crnogorski oligarsi, nikada, pa ni danas, nisu bile, odnosno nisu, proste, jednostavne i jednodelne, nego su oduvek bile, pa su to i danas, krajnje kompleksne, ambivalentne i kontradiktorne, ili, slikovito rečeno, džekilihajdovske, sećate se onog slavnog dvojca, pardon onog udvojenog, danju milosrdnog doktora Džekila, noću monstruoznog gospodina Hajda. Ovu složenu, dvostruku, kontradiktornu prirodu Zapada najbolje su poznavali i osvetlili upravo najveći umovi tog istog Zapada, nekada Karl Marks, Fridrih Niče i Sigmund Frojd, danas Imanuel Volerstin, Noam Čomski i Tomas Piketi, da ovde pomenemo samo neke od njih, ali uzalud, naši oligarsi ništa ne čitaju. A njihovi takozvani građanski opozicionari zaboravljaju.


Milan POPOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1438 / 11.maj 2018. PUCNJI U OLIVERU LAKIĆDokle? (Milena Perović-Korać)...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1437

Monitor broj 1437 / 4.maj 2018. PRVOMAJSKA ŠUTNJA: To je nama naša borba dala (Zor...

 

Monitor broj 1438

Monitor broj 1438 / 11.maj 2018. PUCNJI U OLIVERU LAKIĆDokle? (Milena Perović-Korać)...