Monitor.co.me

Susret sa svojima

E-mail Ispis PDF
Susret, sretno sresti nekoga, da li je sreća sresti se, bez obzira s kim? U ovom svijetu u kom usamljenost prijeti i nadnosi se nad život svakog čovjeka, susret je velika mogućnost, čarobni napitak protiv čemera samoće, prilika za radost. Još kad se sjetimo Aristotelovog aksioma o čovjeku kao biću zajednice koje svoj život živi autentično samo sa drugima, pa tako i svoju sreću ostvaruje kroz susrete, kroz sretanje, tada veza susreta i sreće postaje sasvim očigledna. Zbilja: 'Srećan put!' ili 'Sretan put'?

Ako i nije uvijek sreća sresti se, u ovom slučaju je taj susret učinio srećnim najmanje šest ljudi. Posebno trojicu.

Evo kako je to bilo:

Tri čovjeka iz ove priče su sinovi dva brata i jedne sestre. Dakle, amidžići i tetić. Jedan (Ismet, tetić), živi u Atlanti, Džordžija, SAD; drugi (Omer, amidžić), živi u sred Bosne, selo Mahoje, na visokim Rudinama; treći (amidžić koji priča ovu priču), živi u Skopju, Republika Makedonija. Tetića treba dočekati u Zagrebu, na aerodromu. Dugo su se dogovarali amdidžići kako bi mogli zajedno doći pred svog tetića. Nije lahko uklopiti obaveze, a i put je dalek. A tetić je više nego zaslužio da ga obraduju zajednički odmah čim se pojavi u holu zračne luke, tamo gdje piše "Arrivals". Takvog čovjeka nema na daleko. Kada je počela agresija na Bosnu i Hercegovinu, on je ostavio porodicu u SAD, gdje je radio kao predstavnik "Krivaje" iz Zavidovića, i odmah krenuo da brani svoj vatan rame uz rame sa svojim jedinim bratom Jusufom koji živio u Bosni. Brat Jusuf je junački poginuo, tetić Ismet dobio je metak u kičmu. Ostao je prikovan u kolicima. Rodna kuća zapaljena, predstavništvo zatvoreno. Izgubljeno sve što se moglo izgubiti. Sve osim pameti. Digao kredit, stavio sve pod hipoteku, diplomirao ekonomiju sa knjigovodstvom, osnovao firmu, počeo raditi. Othranio i na put izveo svoju djecu, udovicu i djecu brata Jusufa, pomogao i šakom i kapom svakog kog je znao i kog nije znao.

Imali li veće sreće nego sresti se sa takvim čovjekom, obradovati i sebe i njega,odmah na prvom koraku na povratku u rodnu Bosnu!? Taman kad je izgledalo da će susret ipak otpasti, u petak u podne, pred samu džumu, javi se Adem piscu ovih redova:

"Idem u Sarajevo. hajde sa mnom."

"Kada, sad odmah."

I tako, sa Ademom su stigli u Sarajevo u subotu poslije ponoći. Ujutro je pred hotel "Latinski most" stigao amidžić Omer sa drugim tetićem Sinanom. Sa Mahoja su Omer i ovaj propovjedač, krenuli u pet ujutro za Zagreb. Avion je sletio na vrijeme. Ko bi mogao opisati tu radost, sreću tog susreta!? Rano ujutro, sa Mahoja do Zavidovića, pa onda sa Harisom sjajnim čovjekom i zlatnim ljiljanom, do Sarajeva, i odmah, sa Bendbaše (Bembaše), nazad za Skopje. Trideset i dva sahata vožnje, dvije i po hiljade kilometara, u dva i po dana. Mnogo!? Malo, premalo, ništa to nije prema sreći tog sureta!

Dok je ljudi biće i sreće u susretima. Dok je sreće u susretima, biće i ljudi. Dobro nam došao, dobri i veliki čovječe Ismete Omeraševiću! Svi će ti se obradovati, jer je velika radost i sreća sresti se sa takvim ljudima. Dobro je to i za dušu, a dobro i za narod koji se zna tako radovati susretu sa svojima!


Ferid MUHIĆ

 

porto1


porto2

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Broj 1416. petak 08. decembar 2017. godine TRI NAJGORA REZULTATA MARKOVIĆEVE VLADE:Bez...

  300x60

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1415

Broj 1415. petak 01. decembar 2017. godine IZBORILokalni udari (Miloš Bakić) DANAS, ...

 

Monitor broj 1414

Broj 1414. petak 24. novembar 2017. godine DOŽIVOTNA ROBIJA ZA RATKA MLADIĆA:Suočava...