Monitor.co.me

MARIJA PEROVIĆ, REDITELJKA: Razgovori o filmu

E-mail Ispis PDF
Marija4-perovicPrva filmska i televizijska rediteljka u Crnoj Gori Marija Perović posljednjeg dana 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja promovisala je knjigu Razgovori o filmu.

Marija Perović je rediteljka dva nagrađivana dugometražna igrana filma Opet pakujemo majmune i Gledaj me, prikazanih na više od 40 međunarodnih festivala.

Perović je i docent na katedri za Filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

Kao TV rediteljka uradila je više od 300 televizijskih emisija za Radio-Televiziju Srbije, Televiziju Crne Gore, podgoričku TV IN i beogradsku televiziju Avala. Bila je scenaristkinja i rediteljka većeg broja reklama, namjenskih spotova i filmova.

MONITOR: Nedavno ste promovisali knjigu „Razgovori o filmu" koja je nastala kao rezultat Vaših televizijskih emisija iz kulture. Za početak nam kažite o samoj knjizi, kako ste došli na ideju da intervjue iz emisija ,,Cinema matine" i ,,Kino Klub" sakupite i od njih napravite knjigu?
PEROVIĆ: Postojala je prvobitna ideja da to budu filmske kritike i eseji koje sam dugo pisala i objavljivala, što je bilo lakše, ali prebacivanje i prilagođavanje razgovora drugom pisanom mediju, učinilo mi se značajnijim. Prvo, takvih emisija više nema, drugo neki od tih sagovornika više nisu živi, drugi su i dalje tu, ali nemaju priliku na TV sa nacionalnom pokrivenošću da govore. Treće u vremenima kada zaboravljamo da je nešto i u idejama, kulturi i obrazovanju, pisani bibliotečki trag u nekoj persektivi koji ne zavisi od broja pregleda na YouTubu mi se čini kao najmanji dug prema tim ljudima koji su odvojili vrijeme da budu učesnici.

MONITOR: Kako ste tada birali sagovornike? Svaka emisija je imala neku temu kao okvir za priču, a sagovornici nisu pričali samo o sebi.
PEROVIĆ: Radeći emisije shvatila sam koliko je film dio opšte kulture i nasljeđa, iako kod nas još uvijek medijska pismenost nije adekvatno i razumljivo tretirana. Teme su tretirali i dostupni filmovi, a onda su se u tom sklapanju nametali sagovornici kojima vjerujem i koji mogu da govore o temi. Sve su to na neki način i u tom trenutku bili prijatelji i prijatelji od prijatelja, ili na neki daleki način istomišljenici... Makar po listi prioriteta da je nadgradnja u onoj suvoparnoj podjeli važna kao baza. Odnosno da nije sve u iću i piću, nego nešto i u stavu, daru i znanju. Nevjerovatno je kako slučajni i usputni prolaznici, desi mi se to u Beogradu, te emisije i dalje pamte.

MONITOR: Možete li izdvojiti nekog sagovornika i da li Vam je žao što se neko nije našao u emisiji?
PEROVIĆ: Naravno da ne mogu. U tom trenutku pokušala sam da pronađem najbolje, jer je televizija efemeran medij, a ova forma treba da potvrdi i aktuelnost i trajnost, pokušavala sam da reagujem između subote i subote. Žao mi je što nisu svi sagovornici mogli da uđu u prvu knigu, ali se nadam da će pronaći mjesto u drugoj ili trećoj... Iako je priprema ovakvih knjiga dugotrajan proces, želim da svi gosti koji su prošli kroz emisije u dvije države budu predstavljeni i u ovom formatu.

MONITOR: U pogovoru knjige, dr Vuk Vuković je zapisao da ste vješto ispisujući priče o filmu, afirmisali razgovor kao ključni metod promišljanja, ne samo savremene filmske umjetnosti, već i istorije filma. Kakvi su komentari Vaših kolega i studenata, jer ,,Razgovori o filmu" su svakako dopunska literatura za sve one koji se bave teorijom i istorijom filma?
PEROVIĆ: Nisu znali da pripemam knjigu...kolege, ali su krajnje pozitivni i podržavajući. A studentima dinamična forma razgovora možda pomogne da shvate i suoče se sa svojim dilemama koje su uvijek postojale. Ali mlađe generacije, ne mogu da vjerujem da ovo izjavljujem, su više od predrasuda a manje od razgovora. Svakako mislim da je odgovornost na nama i na proteklih 25 godina u kojima su se neke stvari zapalile kao na zapaljivoj filmskoj traci. Zapalile kao nestale u negativnom konteksu. Nisam sigurna u iskrenost studenata jer sam im ipak profesor, i uvijek sabiraju bodove. Današnje generacije su više opterećene prosjekom i uspjehom, a manje znanjem i iskustvom.

MONITOR: Dragan Jovićević je napisao da sagovornici podstaknuti Vašom erudicijom i pismenošću, daruju vrlo specifične intervjue, za koje će se pokazati da su, do posljednjeg, „preživeli" i „nadživeli" vrijeme u kome su nastajali. Pomenuli ste na početku intervjua nastavak knjige.... Da li će uskoro biti?
PEROVIĆ: Nadam se da hoće. Jer se oko ovog dugotrajnog posla okupila grupa prijatelja i opet istomišljenika u krajnjoj instanci koja uključuje i izdavača, urednicu, i sve učesnike.


Miroslav MINIĆ

 

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1438 / 11.maj 2018. PUCNJI U OLIVERU LAKIĆDokle? (Milena Perović-Korać)...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1437

Monitor broj 1437 / 4.maj 2018. PRVOMAJSKA ŠUTNJA: To je nama naša borba dala (Zor...

 

Monitor broj 1438

Monitor broj 1438 / 11.maj 2018. PUCNJI U OLIVERU LAKIĆDokle? (Milena Perović-Korać)...