Monitor.co.me

PREDSJEDNIČKI IZBORI U SRBIJI: Klađenje ispod časti

E-mail Ispis PDF
acaKaravani izbornih autobusa špartali su Srbijom, manično su švrljani i lijepljeni plakati, analitičarski žreci prognozirali su i sumirali. Sada će birači odlučiti ili donijeti odluku da ništa ne odluče na predsjedničkim izborima u nedjelju, 2. aprila.

Predizbore ankete predviđaju pobjedu sadašnjeg premijera Aleksandra Vućića, čelnika Srpske napredne stranke (SNS) i najmoćnijeg čovjeka u Srbiji u posljednjih pet godina i to već u prvom krugu. Isto kažu i kladionice koje bi svoju grešku skupo platile.

Prema anketama, Vučić će u prvom krugu dobiti između 50 i 56 odsto glasova. Kod ozbiljnijih opozicionih kandidata razlike su u anketama dramatične: Kandidat grupe građana Saša Janković, doskorašnji ombudsman ili zaštitnik građana varira između osam i 14,1 odsto; Vuk Jeremić, pet godina ministar spoljnih poslova Srbije u vrijeme predsjednikovanja Borisa Tadića, a potom predsjedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od sedam do 11,1; iznenađenje ovih izbora, 20-ogodišnji Mladenovčanin Luka Maksimović Beli od 5,5 do 11,9. Najmanja odstupanja zabilježena su kod vođe Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji se, čekajući odluku sudija Tribunala u Hagu, kotira između sedam i devet odsto.

Sada je klađenje na pobjedu Vučića na predsjedničkim izborima ispod časti i najvećim ziherašima – na 100 uloženih dinara kladionica Mozzart isplaćuje tek dva dinara profita ukoliko sveprisutni i svemogući premijer uđe na Andrićev venac. Pobeda u prvom krugu na 100 uloženih daje 40 dinara.

Istraživanja javnog mnjenja bije glas da su manjkava ili namještena. Nije potrebno mnogo mašte da se popišu neki od problema s kojima se suočavaju anketari – ne samo u Srbiji. Prvo, izbori nisu kad i anketa. Drugo, birač na dan ankete možda još nije donio odluku da li će i za koga glasati, a na dan izbora tu odluku nužno donosi. Prema posljednjem istraživanju Nove srpske političke misli (NSPM), od onih koji bi izašli na izbore tek nešto više od 60 odsto kaže da je potpuno sigurno za koga će glasati. Treće, birač možda zna šta zna, ali neće da kaže.

„Aleksandar Vučić ostaje favorit na tim izborima. Tu je ključno pitanje ulaska u drugi krug. Čak i ako se desi, i ukoliko bude više kandidata opozicije, u drugi krug najvjerovatnije ulazi Vojislav Šešelj. Proevropski dio opozicije ima problem da neko od njihovih kandidata možda i neće ući u drugi krug", procjenjuje za Dojče Vele politički direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Đorđe Vuković.

Vuković napominje kako istraživanja pokazuju da vladajuća koalicija ima preko 60 procenata podrške u partijskoj opredijeljenosti. „Ako to uzmete kao neko mjerilo, stvari su prilično jasne. A činjenica da, recimo, ni Jeremić ni Janković nisu kandidati stranaka, utoliko je gora po njih", napominje Vuković. „Nema te zbirne motivacije koja bi građane natjerala da iz apstinencije pređu u participaciju. Ta partijska motivacija uvijek je ključna, jer su to ljudi koji su politički aktivni i koji će izaći na izbore. Mi u istraživanjima ne vidimo neku veliku zainteresovanost onih koji nisu partijski identifikovani da će izaći na izbore".

Opozicija je prilično raznorodna i tu bi trebalo tražiti razloge zašto ne može da izađe sa jednim predsjedničkim kandidatom, smatra Vuković. „Unutar opozicije imate stranke koje prije možete zamisliti u koaliciji s vladajućom SNS, nego s nekom drugom opozicionom strankom. Tu bi takođe trebalo računati na sujete koje postoje kod opozicionih lidera. Mislim čak da lideri opozicije nisu životno zainteresovani da se pojavi neko ko bi zbirno mogao da ih predstavlja, jer bi to onda ugrozilo njihove pozicije".

Vrh Srpske napredne stranke duboko je odahnuo nakon odustajanja dosadašnjeg predsjednika i Vučićevog političkog očuha Tomislava Nikolića, koji se od izbora 2012. nije mnogo miješao u svoj posao. To su pojedini čelnici SNS jedva dočekali da ponovo proglase Vučićevu pobjedu u prvom krugu.

Sociološkinja, nekadašnja poslanica i liderka Građanskog saveza Vesna Pešić ukazuje da Vučiću, kao i Putinu, nije važno samo da pobijedi. „On mora da pobijedi sa 80 odsto podrške, i da onda poruči Hanu (Johanes, evropski komesar za dobrosusjedstvo), Angeli Merkel, Mekalisteru (Dejvid, izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju) i ostalima, da u Srbiji nema nikoga osim njega".

Opozicija nije iskoristila višednevno natezanje u SNS oko fotelja i funkcija koje je ostavilo mučan utisak u javnosti. Vesna Pešić, međutim, pita a gdje je neko iz opozicije to mogao da kaže? Da li je mogao da ode na RTS i govori o tome?

,,Postoje crne liste i opozicija je praktično odsječena od glavnih medija. Ja sam se borila protiv Miloševića i to je bila pjesma u odnosu na ovo. Bila sam na svim televizijama, u svim duelima, sa skoro svim važnim političarima tadašnjeg SPS-a i JUL-a", kazala je Pešić.

Vuković, priznaje da ,,demokratija u Srbiji nije savršena". On smatra da je Vučićev ,,set poteza koji nisu demokratski", daleko od toga da bi ih se moglo nazvati diktatorskim. I da vođa ,,nema takve stavove da bi mogao da ujedini cijelu opoziciju i motiviše ljude da ga mrze, što je recimo bila situacija s Miloševićem 2000. godine."

Čelnik CeSida ukazuje i na finansijski momenat, jer opozicija nema novca, niti postoji raspoloženje međunarodne zajednice da je finansira, kao što je to bilo pomenute 2000. godine. ,,Sve to zajedno utiče na neki krajnji ishod", zaključuje Vuković.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin tokom susreta u ponedjeljak u Kremlju, poželio je Vučiću sreću na predstojećim predsjedničkim izborima. Prije Moskve, Vučić je bio na još jednoj za njega važnoj međunarodnoj adresi, u Berlinu kod njemačke kancelarke Angele Merkel. Procjenjuje se da Vučić hoće biračima da pokaže da ima podršku i Evropske unije i Moskve.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić Vučićev susret s Putinom vidi nesumnjivo kao još jedan direktan gest predizborne kampanje. „Vučić hoće da pokaže svojim biračima da je on taj koji uzima podršku Zapada i Evropske unije, što je ostvario posjetom Angeli Merkel, a sada hoće onaj drugi proruski nastrojen dio biračkog tijela da umiri kako njihovi glasovi ne bi otišli antievropskoj opoziciji", ocjenjuje Jakšić.

Vučić je u Moskvi ponovio da je Srbija na evropskom putu, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji, te podvukao da Srbija ostaje vojno neutralna. Srbija je posvećena članstvu u EU, ali će vrijedno raditi na jačanju veza s tradicionalnim saveznikom Rusijom, rekao je Rojtersu Vučić. Takođe je rekao da bi kao predsjednik vrijedno radio na održavanju dobrih veza s bratskom pravoslavnom Rusijom.

U međuvremenu je kampanja za predsjedničke izbore po ocjeni mnogih dotakla dno, a vlast i opozicija nastavljaju da kopaju još dublje. Stepen uvreda i medijske propagande iznenadio je i one koji su već navikli na živopisnu političku scenu u Srbiji.

Kada se upozoravalo da će kampanja za predsjedničke izbore u Srbiji biti prljava, niko nije računao da će se pretvoriti u neprekidni niz medijskih smicalica i podmetačina i rat u kojem se ne biraju sredstva. Opozicija tome daje svoj doprinos, ali vlast ipak prednjači, jer posjeduje kontrolu nad daleko većim brojem štampanih i elektronskih medija.

Jedan opozicioni kandidat za predsjednika Republike optužen je da je ubio svog najboljeg prijatelja (Janković), drugome (Jeremić) supruga je proglašena za vođu narko klana u Beogradu, a on optužen za saučesništvo u ubistvu četvorice gardista, treći je proglašen za agenta CIA, četvrti (Radulović) „imenovan" je za šefa stečajne mafije, peti (Stamatović) da je ukrajinski špijun i vođa ,,Đukanovićevog mafijaškog klana na Zlatiboru". Koliko je nizak nivo ove političke utakmice svjedoči i šala iz popularne tok-šou emisije Ivana Ivanovića, čije je koautorstvo pripisano opoziciji, kako premijer Aleksandar Vučić ima „mikropenis".

Mikropenis, makroekonomija, zapaljene društvene mreže, opozicija sprema ukrajinski ili makedonski scenario, neka biraju banderu ako pokradu izbore, opozicioni lideri su jadni i bijedni NATO plaćenici... To je ambijent u kojem se odvija predizborna borba za budućeg predsjednika Srbije.

Kampanja kojoj smo svjedoci samo je ogolila političke pozicije i vlasti i opozicije, ocijenio je za njemačku medijsku kuću Dojče Vele književnik Filip David. „Tabloidi, zapravo, diktiraju temu dana i to je karakteristika ove kampanje."

Političke strasti su toliko podignute da sama kampanja nije iznenađenje, istakla je novinarka nedjeljnika Vreme Tamara Skrozza. Ali iznenađenje ipak jeste ponašanje medija: „Zaista nisam očekivala da će se na naslovnim stranicama novina svakodnevno pojavljivati poternice. A onda imate i sve te prostačke naslovnice. I bez obzira na to koliko smo znali da je veliki broj srpskih medija daleko od profesionalnih standarda, ipak smo iznenađeni tom količinom banalnosti i prostakluka. A možda to i jeste poenta, da nam se sve to smuči, i da nam se mediji do kraja ogade".


Televizije navijači

U cetralnim informativnim emisijama televizija RTS1, Pink, Prva, B92, Happy i N1 u periodu od 3. do 23. marta, prema istraživanju BIRODI, Aleksandar Vučić bio je zastupljen 250 minuta više od svih ostalih kandidata zajedno. Kao premijer i predsjednički kandidat Vučić je imao ukupno oko 38.000 sekundi, dok je prvi ispod njega Vuk Jeremić postigao nešto malo više od 4.000. Od oko 38.000 sekundi, najviše vremena - oko 21.000 sekundi - Vučiću je posvećeno na televiziji Pink. ,,Nemamo problem da kažemo da ono što radi Pink jeste svojevrsna medijska pretorijanska garda i to ovi nalazi pokazuju. Imate našu knjižicu iz 2016. godine gde smo statistički pokazali tu vezu, tu ulogu Pinka kao kanala promocije i zato nam je potreban REM", smatra istraživač BIRODI Zoran Gavrilović. Upućeni smatraju kako je za ovakvu vrstu populizma krivo i Regulatorno tijelo za elektronske medije (REM). Naime, REM je odlučio da tokom predizborne kampanje ne nadzire medije.


Milan BOŠKOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1438 / 11.maj 2018. PUCNJI U OLIVERU LAKIĆDokle? (Milena Perović-Korać)...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1437

Monitor broj 1437 / 4.maj 2018. PRVOMAJSKA ŠUTNJA: To je nama naša borba dala (Zor...

 

Monitor broj 1438

Monitor broj 1438 / 11.maj 2018. PUCNJI U OLIVERU LAKIĆDokle? (Milena Perović-Korać)...