Monitor.co.me

ŽELJEZARCI I TRANZICIJA, OPET: Otmu ti pravo, pa još i platiš

E-mail Ispis PDF
ana-kolarevicBivši radnici nekada čuvenog nikšićkog giganta a. d. Željezara Nikšić još jednom su na svojoj koži osjetili danak tranzicije. Naime, nekima od njih ovih mjeseci stižu umanjeni penzioni čekovi, blokiraju im bankovne račune.

Razlog za to je davno izgubljeni spor pred Privrednim sudom, pred kojim su prije skoro deceniju tražili naplatu neupisanih besplatnih akcija. Presudom Privrednog suda to im nije omogućeno, pošto se sud pozvao na zastarjelost. Po riječima advokata radnika Željezare Milivoja Gogića pravo na besplatne akcije je neotuđivo pravo u okviru svojinskog prava bez roka zastarijevanja. Isti stav je svojevremno iznijela i sutkinja Privrednog suda Nataša Bošković.

Radnici su pred Privrednim sudom pokrenuli postupak, tražeći akcije, daleke 2007. godine. Oni su tražili da im fabrika na osnovu tih akcija pojedinačno isplati iznos od po 2,2 hiljade eura. Spor je, međutim, na njihovu štetu, okončan pred Apelacionim sudom 20.10. 2009. godine.

Po okončanom sporu, radnici su bili dužni da plate 75,884 eura za troškove postupka. Dio novca, 35,8 hiljada trebalo je platiti za sud-ske, a ostatak za troškove izvršnog postupka.

Godinama kasnije, stečajni upravnik Željezare a. d.Nikšic Veselin Perišić, i to prije par mjeseci, pokreće naplatu tih troškova, što je prema riječima advokata Gogića bez zakonskog osnova.

Gogić ukazuje da troškovi postupka pripadaju zastupnicima i da su oni ti koji njihovu naplatu mogu pokrenuti, a ne stečajna uprava. U ovom slučaju Željezaru je zastupala advokatska kancelarija Ane Đukanović. Gogić tvrdi da ona, međutim, nije pokrenula naplatu. Kako objašnjava, advokatica Đukanović je u dopisu njemu navela da „nije, neće, i ne bi nikada inicirala naplatu troškova u sporovima sa bivšim radnicima Željezare". Gogić takođe objašnjava da je ona navela da je otkaz punomoćja potpisala u junu 2009 godine i o tome obavijestila sud.

„Shodno tome stečajni upravnik nije mogao preduzimati radnje u cilju naplate troškova", zaključuje za Monitor Gogić.

„Stečajni upravnik je imao pravo da od bivših radnika naplati troškove samo u slučaju da je ta sredstva preduzeće već isplatilo pravnom za-stupniku, ali Đukanovićeva navodi da joj nikad niko po osnovu tih tro-škova nije isplatio jedan cent", objašnjavao je i ranije Gogić.

Rješenje o izvršenju donio je Javni Izvršitelj Aleksandar Bošković iz Podgorice, a na to je rješenje Gogić sudu dostavio prigovor.

Ukupni troškovi po potpisniku tužbe, koju je potpisalo više stotina bivših Željezaraca, iznose 236.45 eura. Od toga je 110,67 eura na ime troškova postupka, preostalih 125,78 eura na ime izvršnog postupka.

„Troškovi izvršnog postupka mogli su biti neuporedivo manji jer se rješenje o izvršenju moglo donijeti i napisati u drugačijoj formi, odnosno nije bilo nuzno obračunavati skuplju tarifu'', ističe Gogić. On je i ranije upozoravao da se jednim rješenjem mogla tražiti naplata trošokova, a ne djeliti ih po radniku, čime su oni uvećani nekoliko stotina puta.

Sud je odluku kojom je odbijen zahtjev bivših Željezaraca, podsjeća on, donio na osnovu mijenjanja odredbi zakona. Pravo na neupisane besplatne akcije ranije su u svim domaćim preduzećima imali svi za-posleni, ali je ono ukinuto promjenom zakonskih odredbi.

Da li je i ovom slučaju krajnja stanica Strazbur kao i velikom broju sporova koja se tiču ljudskih prava ostaje da se vidi.


Blažo JAKIĆ

 

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1430 / 16.mart 2018. MISTERIJA PREDSJEDNIČKIH IZBORA:Potpisani haos (M...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1429

Monitor broj 1428 / 2.mart 2018. ZA SINĐU NEMA GRANICA:Do svidanija ili zbogom (Zor...

 

Monitor broj 1428

Monitor broj 1426 / 16.februar 2018.   BATINA JE IZ VLASTI IZAŠLA:Pendrek po glavi s...