Monitor.co.me

Milica Aranitović-Papović, aforističarka: Smijeh je lijek za dušu

E-mail Ispis PDF
monitor-1374-17-02-2017_Page_52_Image_0001Milica Aranitović-Papović, aforističarka, pjesnikinja i novinarka, živi u Tivtu. Predsjednica je Književnog kluba More Tivat. Organizatorka je i učesnica brojnih festivala poezije i humora u Crnoj Gori i u regionu. Poezija joj je nagrađivana i zastupljena u brojnim zbornicima i almanasima kod nas i u dijaspori. Njeni aforizmi se nalaze u antologiji crnogorskog aforizma Rijetke čestice i prvoj antologiji Exju aforizma, koja je štampana u Sarajevu. Objavila je šest knjiga poezije i aforizama.

MONITOR: U Crnoj Gori postoji samo još jedna aforističarka. Zašto je malo žena koje pišu aforizme?
ARANITOVIĆ-PAPOVIĆ: Istina je da je rijedak broj žena koje pišu aforizme i uopšte se bave satirom. Razloge ne možemo tražiti u nesposobnosti već više u smjelosti, koja po nekim nepisanim pravilima ženi kao ne pripada. Ja ne mislilim tako.

MONITOR: Šta je vas motivisalo da pišete aforizme?
ARANITOVIĆ-PAPOVIĆ: Nijesam imala želju da budem aforističarka već sam samo na papir preslikala svoj duh koji mi je vjerovatno podaren rođenjem. Jer ništa u životu ne možeš postati ako za to nijesi rođen. Inspiracija sama dođe, samo je potrebno tu svoju misao kvalitetno izbrusiti da u što manjem jezičkom obliku kažemo što dublju i bistriju misao koja provocira neke anomalije u društvu i svemu što se oko nas događa.

MONITOR: Mnogi misle da aforizam kao kratka književna forma nastaje lako. Jesu li u pravu?
ARANITOVIĆ-PAPOVIĆ: Aforizme je lako pisati samo aforističarima. Znate šta je moj odgovor na to pitanje? Svi koji misle da je to lako, da su oni to sve mogli i znali, ja im vjerujem, ali smo se mi aforističari jedino prvi sjetili. Ja pišem aforizme ono ,,kad ne znam šta ću sa sobom, pa se bavim drugima". Zaista bih voljela da se što više ljudi bavi satirom, jer nam je smijeh i te kako potreban. Smijeh je lijek za dušu. Bodler kaže da je ,,humor jedna od onih stvari koje čovjeku ostaju kad mu više ništa ne ostaje". Mi kroz humor oblikujemo svijet onakvim kakvim ga mi želimo, zato bi me obradovalo da svi koji misle da je lako i da mogu pisati aforizme to i urade.

MONITOR: Ruski autor Mihail Genin kaže da je aforizam roman iz kojeg je izbačeno sve nepotrebno...
ARANITOVIĆ-PAPOVIĆ: Fantastična misao. Kešel ga je definisao kao ,,Svemir u kaplji vode". Ja sam ga definisala kao ,,Ćorak iz ubojite puške". Servantes opet kaže: ,,Najdublje istine ipak se najbolje čitaju između redova i najvećim dijelom se ne daju napisati". A aforizam upravo provocira istinu, a ne mora biti istinit, ali mora istinu natkriliti.

MONITOR: Koliko ste do sada napisali aforizama?
ARANITOVIĆ-PAPOVIĆ: Imam objavljene dvije knjige aforizama u kojima je zastupljeno hiljadu i nešto aforizama , ali tačan broj ne znam. Svakodnevno u kontinuitetu stvaram i pišem nove . Uporedo pišem kratke satirične pjesme i priče. Taj broj je odavno premašio nekoliko hiljada. Uskoro iz štampe izlazi Zbornik satiričnih pjesama , satiričara iz Crne Gore, u kome su zastupljene i moje pjesme . Veliku zahvalnost treba da damo genijalcu crnogorske satirične forme Veljku Rajkoviću koji taj projekat već privodi kraju.

MONITOR: Koji su vam aforizmi posebno dragi?
ARANITOVIĆ-PAPOVIĆ: Meni su svi dragi podjednako, ali osluškujem na nastupima publiku i ono što ona interaktivno prihvati i nagradi najjačim aplauzom, meni onda takvi aforizmi postaju privilegovani da ih često govorim.

MONITOR: Koje su najčešće teme vaših aforizama?
ARANITOVIĆ-PAPOVIĆ: Ne biram teme. Sve što je oko mene što me okružuje i što se dešava meni i u društvu, a gdje mi se humor sam servira u mislima, ja zapišem. Najčešće pišem aforizme u prvom licu jednine. Dugo se bavim ovom književnom formom , pa mi to nekako lako ide.

MONITOR: Šta kroz vaše aforizme poručujete političarima?
ARANITOVIĆ-PAPOVIĆ: Političari rade svoj posao. Mnogo više pričaju nego što kažu. ,,Dok nam ispiraju mozak, diže nam se svaka dlaka na glavi''. Poručujem im da kada im dam riječ da mi ne traže glas, jer kad dam glas , ostajem bez riječi. ,,Ubili su me u pojam , a ja pojma nijesam ni imala ". Uh... Uh ... ,,Ne piše mi se dobro , toliko o njima "

MONITOR: A muškarcima i ženama?
ARANITOVIĆ-PAPOVIĆ: E, to je moj teren. Bar tako svjedoči mnogobrojna publika , pa i ona čitalačka. Nikada ne vrijednujem svoje aforizme, to rado prepustim publici , jer su oni tu nepogriješivi. Kad govorim takve aforizme, čujem najjače aplauze i najgromkiji smijeh, a to je vrijednosna mjera . Kad kažem : ,,Pošla bih sa njim i nakraj svijeta samo kad bih znala da ću se vratiti s drugim" ,ili: ,,Nijesam znala kako da mu se osvetim, pa sam se udala za njega", ili: ,,Iza svake uspješne žene , stoji muž iskolačenih očiju ", znam da govorim u ime svih žena koje to nijesu hrabre da priznaju. A muškarce često veličam, pa kažem: ,,Moj muž je gazda kuće , dok ja ne dođem s posla". Treba shvatiti da je život igra, treba da se igramo, nego u ovoj igri smo svi igrači u napadu.

MONITOR: Vi pišete i poeziju. Neki kriitčari poeziju dijele na mušku i žensku. Može li se poezija i književnost uopšte tako dijeliti?
ARANITOVIĆ-PAPOVIĆ: Poezija je moja posebna ljubav. Poezija je moj bol, moja tuga, moja radost, moj lijek, moj život. Pišem i prozu, ali u poeziji sam našla najbolju prijateljicu kojoj se jadam , koja me hrabri , kojoj sve povjeravam, sa kojom dijelim najsrećnije trenutke kad se uveče zagrlimo stihovima i mirno i spokojno tonemo u san. Nikada poeziju ni druga književna djela ne dijelim na mušku i žensku . Emocije su iste ako su prave i iskrene . Ja književnost samo dijelim na dobru i manje dobru književnost . Jer sve podjele su individualne, zavisno od onoga ko pravi kriterijume. Meni ruka , glava i srce idu zajedno dok pišem , a isto tako i dok čitam neka tuđa djela. Cijenim svačiji trud , a stvaraoci sami prepoznaju gdje im je mjesto i koliko to što stvaraju vrijedi.


Veseljko KOPRIVICA

 

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1435 / 20.april 2018. NOVI PREDSJEDNIK:Promjene su očite (Miloš Bakić...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1434

Monitor broj 1434 / 13.april 2018. PREDSJEDNIČKI IZBORIZašto se Đukanović boji...

 

Monitor broj 1433

Monitor broj 1433 / 6.april 2018.   CRNOGORSKE ULICE SMRTI:Premijeru, dokle? (Milen...