Monitor.co.me

Vuk i jaganjci

E-mail Ispis PDF

MMF, kao udarna institucija poraženog Vašingtonskog konsenzusa, koji je propisivao niz neoliberalnih recepata za zemlje u razvoju, decenijama kreirajući intencione krizne neravnoteže unutar ekonomija ovih zemalja, je početkom aprila na samitu G-20 nagrađena od strane svjetskih političkih lidera - novčanim širenjem od pola bilijarde dolara. Razmažena i autoritativna „sestra" iz susjedstva - Svjetska banka - se vratila u žižu projekcija budućih ekonomskih trendova, potvrđujući decenijsku nelogičnost savremene industrije zemalja u razvoju: da je, kada je budući razvoj ekonomije u pitanju, bitnije biti agresivan i pojavan, nego postupan i suštinski orijentisan prema kvalitetu. Kao privilegovana institucija razvojne industrije, MMF je uvijek preferirao rad po modelu - biti finansijski policajac sa pravima, ali bez odgovornosti. Ili drugačije iskazano: mi propisujemo pravila, a odstupanja ima, ali samo u rijetkim okolnostima koje mi odobrimo, nakon naučenih grešaka. Navedeni način rada, u najvećoj mjeri, generira aktuelne suprotnosti stavova crnogorske državne administracije i menadžmenta nacionalnog regulatora banaka i institucionalnog organizatora značajnih makroekonomskih izvještaja, o tome da li je zaduživanje kod MMF-a potrebno ili ne za rješavanje tekućih crnogorskih kriznih poremećaja. Jednostavni odgovori nisu potencijalno raspoloživi, zato vrijedi pokušati dokučiti razloge za i protiv:

DA - MMF se vratio u najmiliju poziciju prezasićenog vuka, i sada intenzivno lobira da nađe žrtve/jaganjce rasute svugdje po svijetu kako bi prenio malo svoje „dobrote". Određena znanja iz ekonomske politike o zemaljama u razvoju, koja ima MMF, mogu i trebaju biti od koristi, posebno nacionalnoj ekonomiji koja je mala, koristi uvezenu valutu i mora da traži nova tržišta za dodatne investicije kako bi nastavila trend ekonomskog rasta. Ali, ova znanja su ograničena za sferu održivog razvoja, pa je opreznost u saradnji sa ovom institucijom uvijek korisna. Ipak, malo je vjerovatno da će nam finansijski aranžman sa MMF-om pomoći u poboljšanju kreditnog rejtinga zemlje, najviše ugroženim urušavanjem spoljnje finansijske podrške koja je presahla kao posljedica straha ino-investitora da dolaze u nova područja, dok se u kriznoj ponudi razvijenih zemalja nalaze stabilne i bezrizične hartije od vrijednosti sa kvalitetnim prinosima. Važnije je to što, po pravilu, pare od MMF-a završavaju u deviznim rezervama zemlje, tako da je prisutni argument o tako poboljšanoj unutrašnjoj likvidnosti znatno oslabljen, osim ako se jačanje moći institucije koja upravlja deviznim rezervama ne smatra kao automatsko rješenje problema.

NE - Centralna banka priziva dolazak MMF kako bi riješili naše probleme, iako je nacionalni bankarski regulator zakonski ovlašćen da: pravovremeno otkrije i spriječi pojavu fiktivnih cash kolaterala, a ne da nas obavještava o svojem previdu; strogo i bez zadrške prati konzistentne i razumljive podatke o likvidnosti banaka; ne glumi ljutnju prema bankarskim menadžerima jer su, kao, zbog njih njihovi ,,prijatelji" povukli depozite iz banaka; ne uznemirava finansijsko tržište tvrdnjom da ,,banke ne moraju po svaku cijenu da kreditiraju privredu"; ne prijeti ulaskom u onu banku, a vidljivo je da prijetnja nema svoju realnu jačinu. Zanemarimo ovom prilikom činjenicu da ekonomija koja nema svoju valutu nema monetarnih definicija.

U potencijalnom aranžmanu sa MMF-om kao odgovorna zajednica moramo imati na umu realno pitanje da li nam i u kojoj mjeri MMF može pomoći u sferi dugoročnog razvoja, pa tek onda trčati prema bilo kojoj vrsti podrške od svjetskog finansijskog ,,buldoga".

Mila KASALICA

 

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

porto1


porto2

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Broj 1416. petak 08. decembar 2017. godine TRI NAJGORA REZULTATA MARKOVIĆEVE VLADE:Bez...

  300x60

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1415

Broj 1415. petak 01. decembar 2017. godine IZBORILokalni udari (Miloš Bakić) DANAS, ...

 

Monitor broj 1414

Broj 1414. petak 24. novembar 2017. godine DOŽIVOTNA ROBIJA ZA RATKA MLADIĆA:Suočava...