Monitor.co.me

SLABA TAČKA SRPSKOG PREMIJERA ALEKSANDRA VUČIĆA: Andrej, po funkciji - brat

E-mail Ispis PDF
andrej-vucicNedjelje nakon otkrivanja arsenala oružja u beogradskom prigradskom naselju Jajinci, nedaleko od kuće porodice srpskog premijera Aleksandara Vučića, nisu donijele mnogo novog. Iako je Vučić u prvi mah minimalizovao značaj incidenta i izrazio sumnju da će vlasnik biti pronaden, za većinu tabloida nije bilo dileme da je na meti bio premijer, a razilazili su se samo u vezi s mogućim motivom i izvršiocima.

Za jedne su iza ,,pokušaja atentata" stajale zapadne tajne službe, drugi su, pozivajući se na izvore iz vrha vlasti, pisali o crnogorskoj mafiji i povezivali Jajince s ubistvom vođe navijača fudbalskog kluba Partizan i osuđenog narko-dilera Aleksandra Stojanovića Mutavog, koji je na spektakularan način likvidiran u Beogradu prije mjesec. Tada je Aleksandar Vučić najavio rat mafiji, aludirajući na onu koja djeluje iz inostranstva. Ubrzo je javnost saznala da je Vučić mislio na Crnu Goru.

Onda je ministar unutrašnjih poslova dodao novu temu za medijska nagađanja.

Nebojša Stefanović je za RTS saopštio da premijer strahuje kako je žrtva u stvari trebalo da bude njegov brat Andrej Vučić. ,,U posljednjih dvadeset godina nikad ga nisam vidio u ovakvom stanju kao u posljednja dva dana", rekao je ministar o premijeru. ,,Sve bezbjednosne službe koje su radile njegov profil mogu da vam kažu da on i njegov brat imaju po jednu slabu tačku, to jest da su jedan drugom slabe tacke... Oni su veoma, veoma bliski, kao jednojajčani blizanci, iako je među njima dvije godine razlike", otvorio je dušu ministar unutrašnjih poslova.

Vučić se nedavno otkravio, pa je rekao da je ,,policija napredovala u istrazi u vezi s oružjem u Jajincima i na Novom Beogradu i izgleda da su stvari ozbiljnije nego što smo mislili u prvom trenutku". Otkrio je i novi detalj – da je automobil s oružjem povezan s nekim licima koja su privedena zbog ,,opservacije stana koji je moj brat kupio na kredit" – i tako potvrdio da je Andrej taj koji je bio ugrožen.

,,Tačno je da mi je brat slaba tačka i volim ja njega i on mene. Smeta im čovek samo zato što svoga brata voli. On se ne bavi politikom i pogrešio je samo zato što je jednom rekao da mu smetaju i šef stalne misije Evropske unije u Beogradu Majkl Davenport i zaštitnik građana Saša Janković, i to mu nikada nisu oprostili", rekao je Vučić.

Ove izjave pokreću pitanje kakvu ulogu u javnom i političkom životu igra Andrej Vučić. Koliko je uključen u ono što radi i zastupa Aleksandar Vučić?

Prvi put u javnosti ga je 2008, neposredno pošto je Tomislav Nikolić napustio Srpsku radikalnu stranku i osnovao Srpsku naprednu stranku indirektno pomenuo Aleksandar Vučić. ,,Od čega ću sada živeti? Ja imam profesiju, ali možda ću se baviti nekim poslovima poput berzanskih ili ću pomagati bratu u vođenju firme. Uglavom, ne brinite za moju egzistenciju," rekao je Vučić tada, novinarima.

Napisi u štampi često su se usredsređivali na veze premijera i njegovog brata s navijačama. One postoje duže od 20 godina. Prema onome što je premijer pričao, u prošlosti se često nalazio na tribinama kao vatreni navijač Crvene zvezde. Prisjećao se javno i učešća u tučama.

Brat, Andrej je ušao formalno u Košarkaški klub Crvena zvezda uoči formiranja prve vlade nakon pada Demokratske stranke s vlasti 2012, u kojoj je Aleksandar preuzeo funkciju potpredsjednika vlade i ministra odbrane. Dio javnosti se pitao kakve veze ima Andrej Vučić s košarkom, odnosno šta je razlog njegovog imenovanja. Andrej Vučić je nerijetko bio na udaru kritike tadašnjeg trenera Partizana Duška Vujoševića, koji ga je optuživao da je, koristeći uticaj brata, obezbjeđivao novac za klub od sponzora i privatnih firmi.

Dvije godine kasnije, Andrej Vučić je podnio ostavku na funkciju u tom klubu. ,,On mnogo voli Crvenu zvezdu, borio se za nju na najčasniji mogući način i tako će da je i napusti, jer je očigledno da ne sme da bude nigde, jer je moj brat", izjavio je Aleksandar.

Te 2014. godine, mediji su počeli da pišu o političkom angažmanu Andreja Vučića uoči lokalnih izbora. Neki od njih i da Andrej kadrira nasiljem i batinama po Srbiji. Poslije okončanja izbora, tadašnji kandidat opozicione Demokratske stranke za predsjednika opštine Mionica Milan Gavrilović za incidente tokom lokalnih izbora optužio je Andreja Vučića.

U novembru 2015. predsjednik čajetinske opštine Milan Stamatović, član Srpske narodne partije (SNP) protiv koga je Ministarstvo građevinarstva podnijelo krivičnu prijavu tvrdio je da je to, kao i aktuelne smjene direktora javnih preduzeća i republičkih institucija u Čajetini, obavljeno po nalogu Andreja Vučića. Andrej Vučić ,,kadruje i naređuje ko će biti smijenjen u Srbiji", tvrdio je Stamatović, koji je na čelu jedne od rijetkih bogatijih opština u Srbiji. Na pitanje kako je moguće da to radi kad nema ovlašćenja, Stamatović je uzvratio: ,,Andrej Vučić obavlja trenutno najuticajniju funkciju u Srbiji, a to je funkcija premijerovog brata".

U avgustu, 2015. godine, DS je izdala saopštenje u kojem je tvrdila da je SNS u Novom Sadu formirao izborni štab za pokrajinske i lokalne izbore, kao i mini štabove za svaki dio grada. Istaknuto je da izborni štab za pokrajinske izbore ,,vodi lično Andrej Vučić, brat predsjednika Vlade Srbije, koji je, za sebe i svoje ljude obezbijedio radni i životni prostor u Novom Sadu".

Naprednjaci su tada javno pozivali Andreja da se uključi u politiku i pomogne stranci. Igor Mirović, aktuelni premijer Vojvodine, za Danas, u martu 2015. godine, je rekao: ,,Pozivam Andreja Vučića da se na aktivniji i formalniji način uključi u rad stranke, s obzirom na njegove kompetencije... On učestvuje u stranačkom životu tako što veoma retko u pojedine opštinske odbore dođe u smislu gosta kao člana stranke. To radi na krajnje primeren način, bez stranačke funkcije. Njegovu ulogu naduvavaju".

Saša Radulović, kratkotrajni ministar u prvoj vladi kojoj je Vučić bio i formalno na čelu, rekao je u martu ove godine za radio Slobodna Evropa, da premijerov brat kupuje glasove. ,,Brat premijera Andrej Vučić, kada ulazi, recimo, u selo Kljajićevo kod Sombora, ide akcija podele paketa, ne bi li dobili glasove na izborima. To znaju svi iz tog sela, samo policije ni za leka...".

Ime Andreja Vučića pominjano je i krajem juna 2011, u vezi s firmom Asomacum, koju je prema podacima Agencije za privredne registre on, ili neko s ličnom kartom na ime Andreja Vučića, osnovao 2010. Tada je Viša poreska inspektorka Poreske uprave (PU) S. J. uhapšena zbog sumnje da je u dogovoru s nekoliko ,,fantomskih" preduzeća oštetila budžet za oko 30 miliona dinara.

Priča nije dospjela na naslovne strane do 2014. kada je predsjednik Nove stranke Zoran Živković rekao da iza jedne od ,,fantomskih firmi za pranje novca", Asomacum, stoji premijerov brat. On je tvrdio da je ta firma u blokadi zbog 22 miliona duga i da je to omogućila uhapšena inspektorka Poreske uprave.

Aleksandar Vučić je javno ponudio ostavku ukoliko se pokaže da su Živkovićeve tvrdnje tačne, zatraživši, u slučaju obrnutog ishoda, isto to od njega. Zaplet je uslijedio pošto je tadašnji zamjenik direktora PU izjavio da je premijerov brat žrtva prevare i da je firma Asomacum osnovana njegovom falsifikovanom ličnom kartom. Andrej Vučić je podnio tužbu Privrednom sudu u Beogradu zahtijevajući da bude proglašena ništavom odluka o osnivanju firma Asomacum. Tužba u kojoj se tvrdi da je firma osnovana falsifikatom lične karte upućena je četiri godine nakon njenog osnivanja.

Suđenje je počelo 2. marta 2015. Nedjelju kasnije ministar policije saziva konferenciju za medije na kojoj saopštava da je uhapšeno 16 osoba koje se sumnjiče da su krađom identiteta osnovali sedam preduzeća, između ostalih i Asomacum.

Pet mjeseci od prvog ročišta, Andrej Vučić je podnio zahtjev za izuzećem sudije Mirjane Jovanović, tvrdeći da odugovlači postupak i da nije nepristrasna. Predsjednik Privrednog suda po hitnom postupku uvažava njegov zahtjev što je privuklo pažnju Savjeta za borbu protiv korupcije. Savjet je u izvještaju o stanju u pravosuđu našao da je promjena sudije izvršena na nezakonit način pošto Zakon o parničnom postupku ne dopušta izuzeće sudije zbog odugovlačenja postupka.

Iako je suđenje krenulo ispočetka, novom sudiji Draganu Dragoviću bilo je potrebno jedno ročište da ga privede kraju. Privredni sud je usvojio tužbu Andreja Vučića, a ta odluka je početkom ove godine postala pravosnažna. Slučaj Asomacum trenutno se nalazi pred Ustavnim sudom Srbije.

Vučić se našao u centru još jedne afere u kojoj je ulogu imala lična karta. Tokom Parade ponosa 2014, Andrej Vučić i Predrag Mali, njegov školski drug i brat gradonačelnika Beograda Siniše Malog, pokušali su da probiju kordon policije u centru grada. S njima su bila i dva pripadnika Vojne policije.

Između te četvorke i članova niškog odreda Žandarmerije došlo do fizičkog sukoba u kojem su premijerov i gradonačelnikov brat, zajedno s vojnim policajcima, izvukli deblji kraj. Protiv osam pripadnika Žandarmerije vodi se sudski postupak. Vučić i Mali tvrde da su ih policajci fizički napali, iako su se oni povinovali njihovim instrukcijama. Žandarmi su pred sudom tvrdili da su odbili da se legitimišu i da su nasilno pokušali da probijuie kordon.

U članku iz juna 2014. u Politici je tim povodom naveden interesantan detalj kojim je Andrej Vučić okarakterisan kao rusofil. ,,Žandarmi (koji su tukli brata premijera na Paradi ponosa) tada nikako nisu mogli da znaju još nešto - da je ispod dukserice nosio majicu s velikim natpisom Rusija".


Poslovni poduhvati

Prema podacima do kojih su došli novinari istraživačke mreže KRIK, Andrej Vučić u posljednjih 18 godina zaposlen je u Narodnoj banci Srbije. Na zvaničnom sajtu Udruženja osiguravača Srbije može se vidjeti da je Andrej Vučić član Nadzornog odbora ove institucije. U javnosti cirkuliše niz špekulacija o poslovnim poduhvatima brata Aleksandra Vučića. Mogle su da se čuju i pročitaju glasine da je Andrej vlasnik firme za distribuciju elektronske opreme Win Win, kupac velikih obradivih površina u Vojvodini i poznatog beogradskog restorana Franš. Prmijer je u više navrata demantovao ,,te čaršijske priče".


Milan BOŠKOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1444 / 22.jun 2018. VLAST, KRIMINAL, SAPUTNICI:Uhapsi-pusti, pa opet ...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1443

Monitor broj 1443 / 15.jun 2018. URUŠAVANJE ŠKOLSTVA: Luča korupcije (Miloš B...

 

Monitor broj 1442

Monitor broj 1432 / 7.jun 2018.     LOKALNI IZBORI - GLOBALNE POSLEDICE:Trijumf...