Monitor.co.me

SRBIJA: OPET MEDIJSKI SKANDALI: Po direktivi iz Nemanjine

E-mail Ispis PDF
dusan-petricicSrbija je opet usred jednog u nizu medijskih skandala. Nakon protjerivanja nekih poznatih autora s TV ekrana, došao je red i na karikaturistu kome je ,,prečesto" inspiracija srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Dušan Petričić, jedan je od najznačajnijih srpskih karikaturista i ilustratora kome posljednjih decenija karikature objavljuju neki od najprestižnijih svjetskih listova i magazina, protjeran je iz lista Politika pošto je punih sedam godina naslovna strana nedjeljnog izdanja lista, koji slovi za najstariji na Balkanu, izlazila s njegovim potpisom. U nedjelju je Politika izašla bez uobičajene Petričićeve karikature na naslovnoj strani, pošto je s njim prekinuta višegodišnja saradnja.

Otkazivanju saradnje, kako je objasnio sam Petričić, prethodio je razgovor s glavnim urednikom koji mu je savjetovano da prorijedi karikature s likom premijera Vučića. Tada je v.d. glavnog urednika Žarko Rakić saopštio Petričiću da on, u principu, nema ništa protiv da karikaturista crta Vučića. ,,Jedino, ako bih htio malo da smanjim, da ne bude baš tako često", rekao je Petričić za RSE. Pošto se, po Rakiću ništa nije promijenilo od njegovog posljednjeg susreta s Petričićem, potonji je obaviješten da od 30. septembra Politika prekida saradnju.

Zbog ove odluke novog rukovodstva Politike, čijem objašnjenju da se saradnja prekida zbog kašnjenja predaje karikatura malo ko vjeruje, digla se velika prašina. U naglom obrtu po Rakića, iz Vućićevog kabineta stiglo je saopštenje u kojem se poručuje da Politika treba da nastavi saradnju s karikaturistom, uz ironični komentar da prostor treba da imaju i oni koji ,,mrze premijera".

Karikature su ,,dokaz demokratskog poretka i za premijera je važno da karikature opstanu. One pokazuju da ljudi koji ne prate promjene i koji imaju najoštriji antivladin stav i ličnu mržnju prema predsjedniku Vlade, treba da imaju svoj prostor da nesmetano rade u buduće, kao što su do sada radili", navedeno je u saopštenju.

Politika je poslije toga brzo okrenula ćurak. V.d. urednika Rakić naveo je da će Politika ipak nastaviti, kako je tada rekao, ,,skupu saradnju s ovim honorarnim saradnikom".

„Kako to normalnom čovjeku može da izgleda kad neko kaže jednu stvar, pola sata kasnije čuje šta je kabinet rekao pa kaže 'ne, ne, pa to je u redu', pritom sve to ide mimo mene i bez ikakve komunikacije sa mnom? Možda oni nastavljaju saradnju s nekim drugim ali sa mnom ne", navodi karikaturista.

Petričić je postavio i pitanje povodom komenatara iz premijerovog kabineta: „Imaju li oni u kabinetu na platnom spisku psihologa ili psihijatra koji nekim najnovijim medicinskim metodama i instrumentima utvrđuju i mjere mržnju kod nas kritičara?"

Najnovije je da će Petričić ubuduće sarađivati s nedeljnikom NIN. U najnovijem broju će biti čak dvije Petričićeve karikature, posljednja koja je u Politici objavljena 25. septembra, a premijerno i nova koja bi bila štampana u Politici 2. oktobra da mu nije otkazana saradnja. Glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk kazao je da se s Petričićem „lako i brzo dogovorio, iako su se prethodni poslodavci žalili da je skup, da ne poštuje rokove i da mnogo crta Vučića".

Petričić je u intervjuu za NIN rekao da vjeruje da saradnju s njim nije prekinuo v.d. glavnog urednika Politike Žarko Rakić, već da je na to direktno uticao premijer Vučić. „Posao karikaturiste je da napada i karikira vlast. Ne postoji previše oštra karikatura. Mjera njene oštrine mora biti adekvatna količini nepočinstva koje vlast čini", objasnio je Petričić za NIN.

Najava o prekidu saradnje beogradske Politike s jednim od najpoznatijih domaćih karikaturista ponovno je otvorila pitanje pritiska na medije u Srbiji.

Srpski PEN centar je saopštio da odluka uredništva Politike da prekine objavljivanje karikatura Petričića, jedne od najprestižnijih rubrika ovog lista, doživljava kao oblik cenzure i kao posljedicu nedvosmislenih sužavanja sloboda izražavanja i umjetničkih sloboda u društvu. PEN centar zahtijeva prestanak političkog intervencionizma u pitanjima slobode umjetničkog stvaranja, jer je ta pojava suštinska opasnost za društvo, poručili su iz ovog udruženja srpskih pisaca.

Bivša glavna urednica Politike Ljiljana Smajlović, na čije je mjesto Rakić došao prije nepuna dva mjeseca, tvrdi da njoj nikada niko nije tražio da ne bude Petričićevih karikatura. Dodaje da nije sigurna da li je neko iz Vlade tražio to sada ili je urednik Politike djelovao preventivno.

„Ako vi na zahtjev premijera obnavljate saradnju s Petričićem, opet je to dokaz da se radi o cenzuri, odnosno da nema autonomije uređivačke politike, i da nije glavni urednik taj koji donosi odluke nego neko izvan redakcije. To stvarno ne valja. Politika šta god da je htjela - uradila je to na najgori mogući način", rekla je Smajlović, dugogodišnja predsjednica Udruženja novinara Srbije.

Inače, Petričić kaže da su mu samo jednom tražili da karikatura bude ,,sklonjena" - to je tražio Dragan Bujošević, bivši urednik Politike kada je, kako priznaje, možda pretjerao s karikaturom Tomislava Nikolića. Tada je na vlasti bila Demokratska stranka.

Novinarka i članica Saveta za štampu Tamara Skrozza saopštenje iz Kabineta premijera smatra dokazom cenzure: ,,Mislim da je ova situacija ozvaničila ono što smo i ranije znali. Da je svaka bitnija odluka uredništva, zapravo, potekla iz kabineta premijera. Ovo je situacija u kojoj to bjelodano vidimo. Dakle, premijer je taj koji odlučuje da li će neko da crta ili neće da crta, da li će da piše, ili neće da piše. Premijer je taj koji otpušta i vraća na posao", ocijenila je Skrozza.

Skrozza je dalje kazala kako nju ,,niko neće ubijediti da svemu ovome nije prethodila nekakva direktiva iz Nemanjine (sjedišta Vlade Srbije) da se Petričiću onemogući da crta. Pa kad se vidjelo šta se dešava, hajde da onda pribavimo koji politički poen, pa da sada, umjesto cenzora, ispadnemo neko ko će dopustiti slobodu misli i izražavanja", komentarisala je Skrozza.

Profesorka Srbijanka Turajlić smatra da je iza ovakve odluke neskriveni stav Politike da ne želi da se zamjera vlasti.

,,Ne znamo šta je vlast radila. Ja se plašim da nije ništa radila, da je Politika, uviđajući manijakalnu želju premijera da ga svi obožavaju i da niko ništa ne kaže protiv njega, riješila da mu se dodvori. Ja to jedino tako razumijem", kazala je Turajlić.

Vlast je, po mišljenju profesorke sociologije kulture Milene Šešić- Dragićević, stvorila takvu atmosferu da direktna kontrola medija nije ni potrebna: ,,Kabinet, Vlada ne razumiju da je kritika normalna stvar demokratskog društva. Ne, za njih je kritika lična mržnja, pa vlast ne mora više ni da kontroliše medije. Oni se sami autocenzurom savršeno kontrolišu. Toliki je strah u javnosti, toliki strah da se ne napravi pogrešan korak, toliki je strah da se kaže svoja misao, jer osveta vrlo brzo slijedi!"


Necenzurisane laži

Petričić je akter i ranijeg sukoba s vlasti. Njegove karikature se pojavljuju na izložbi Necenzurisane laži, koja putuje Srbijom u organizaciji vladajuće Srpske napredne stranke kojoj je na čelu premijer Vučić. Izložba je otvorena 18. jula sa ciljem, kako kažu iz SN, da bi bila prikazana ,,aktuelna medijska scena u kojoj se mediji grčevito trude da prvog čovjeka Vlade Srbije predstave kao cenzora". Oko 2.500 isječaka naslovnih strana, tekstova i medijskih komentara polijepljeno je po zidovima galerije Progres u strogom centru Beograda. Gledaoci su trebalo da procijene da li u Srbiji ima cenzure. Poslije otvaranja izložbe Petričić je s grupom uglednih karikaturista, među kojima su bili Predrag Koraksić Corax i Marko Somborac, razmišljao da podnese tužbu protiv SNS zbog kršenja autorskih prava. Osnov za moguću tužbu našli su u tome što im organizatori izložbe nisu tražili saglasnost da njihove radove koriste u postavci.


Milan BOŠKOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1443 / 15.jun 2018.   URUŠAVANJE ŠKOLSTVA: Luča korupcije (Miloš ...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1442

Monitor broj 1432 / 7.jun 2018.     LOKALNI IZBORI - GLOBALNE POSLEDICE:Trijumf...

 

Monitor broj 1441

Monitor broj 1431 / 1.jun 2018. LOKALNI IZBORI - GLOBALNE POSLEDICE:Trijumf Đukanovi...