Monitor.co.me

ET

E-mail Ispis PDF
Scijentističko precenjivanje metodologije prirodnih na štetu društvenih nauka, na Univerzitetu Crne Gore (UCG), u poslednjih nekoliko godina, doživljava pravi klimaks. Ali ovaj trend traje već skoro punih dve decenije. Ni jedan od poslednja četiri rektora ovog univerziteta nije bio iz oblasti društvenih nauka. Još gore, iz oblasti društvenih nauka, nije ni jedan od tri člana njegovog aktuelnog Triujmvirata, Rektor(ka), predsednik Upravnog odbora, i predsednik Naučnog odbora (Senata). O tome dodatno svedoče i najuže specijalizacije naših trijumviratora, dramska umetnost, repulzija lopte, i himalajske grinje.

Problem, naravno, nije ni u drami, ni u repulziji, ni u grinji, svaka čast svakoj specijalizaciji, nego je problem u njihovoj metodološkoj, društvenoj i političkoj jednostranosti, aroganciji i zloupotrebi. Koja posebno štetna postaje u uslovima velikih deficita, što ih jedna mala, siromašna i nerazvijena zemlja, neizbežno ima u svim oblastima. Pa i u oblasti svih, a ne samo ovih ili onih, nauka, humanistika i umetnosti. O raznim visokoparnim telima, rektoratima, senatima, većima, upravnim i naučnim odborima, da i ne govorimo.

A da ovde zaista nije reč o bilo kakvoj generalnoj konfrontacija sa prirodnim naukama kao takvim, nego o sasvim konkretnoj kritici jednog dela ovih nauka, preciznije jednog broja naučnika prirodnjaka, koji su, svesno ili nesvesno, prihvatili da budu metodološki jednostrani, društveno neodgovorni i politički zloupotrebljeni, o ovome najbolje svedoči ne mali broj prirodnjaka, matematičara i tehničara, profesora UCG, koji, u poslednjih nekoliko decenija, superiorno demonstriraju upravo ono suprotno, metodološku kompleksnost, društvenu odgovornost i političku hrabrost najvišeg ranga. Miodrag Perović, Slobodan Vujošević, Radovan Martinović, Ilija Vujošević, Svetozar Jovićević, da pomenemo samo neke.

A, opet, i ovde opisani scijentizam, samo je segment, ovde i danas, što će reći u poslednjih dve-tri decenije, u Crnoj Gori, Evropi i svetu, vladajuće tehnokratske ideologije. Ispod čijih sjajnih scijentizacija se krije vladajuća poznokapitalistička politika. Nova crnogorska, evropska i svetska desnica, pa i ekstremna desnica, u nezadrživom i destruktivnom usponu. „Nož, žica, Srebrenica" 1995. „Žilet-žica" EU 2015. Jedan skori refleks ovog istog retro-procesa, jeste i onaj izveštaj iz 2015., onog bivšeg lisabonskog rektora, o stanju na UCG, koji je na ovom univerzitetu, uspeo da primeti sve, samo ne ono što je njegova glavna rak-rana, sveprisutna politička diskriminacija, korupcija i partitokratija. A da je ovaj isti retro-trend napao i najbolje univerzitete u SAD, zainteresovani se mogu obavestiti, i u najnovijim tekstovima i analizama Noama Čomskog i drugih vodećih američkih i svetskih intelektualca.

Sve ovo, naravno, nije ni malo slučajno. Scijentističko-tehnokratska fantazija samo je jedna od maski vladajuće poznomoderne dekadencije. Najpoznatiji pojavni oblik njene dogme progresa. Kao što je fašizam najpoznatiji pojavni oblik njene dogme apokalipse. A ove dve samo su blizanačke dogme naše treće i možda potonje velike pozne epohe. Poznu antiku i pozno srednjovekovlje ljudi su preživeli. Za život posle pozne moderne tek se treba izboriti. Sastavni deo ove borbe jeste i borba protiv njenih sjajnih i opskurnih ali uvek smrtonosnih ideologija.


Milan POPOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1443 / 15.jun 2018.   URUŠAVANJE ŠKOLSTVA: Luča korupcije (Miloš ...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1442

Monitor broj 1432 / 7.jun 2018.     LOKALNI IZBORI - GLOBALNE POSLEDICE:Trijumf...

 

Monitor broj 1441

Monitor broj 1431 / 1.jun 2018. LOKALNI IZBORI - GLOBALNE POSLEDICE:Trijumf Đukanovi...