Monitor.co.me

Scibala

E-mail Ispis PDF
Nema tog sjajnog evropskog i svetskog standarda kojeg dugoveka crnogorska oligarhija nije u stanju da u primeni pretvori u njegovu najgoru suprotnost. To dobro pokazuje i slučaj takozvanih sci-lista (SCI, SSCI, JCR, A&HCI), koje se odnedavno primenjuju i na Univerzitetu Crne Gore (UCG). I to tako što se kandidati za akademska zvanja i doktorate, kao i njihovi potencijalni mentori i referenti, koji nemaju određeni broj radova objavljenih u publikacijama sa ovih lista, već na samom startu, na prividno neutralan i formalan način, eliminišu iz dalje procedure. A što se u suštini realizuje kao jedva zamaskirana politička diskriminacija i partitokratija.

Pri tome treba znati da rečene sci-liste nisu ostale bez ozbiljnih kritika čak ni u velikom svetu iz kojeg dolaze. Najpre, zbog toga što one izvorno nisu delo univerziteta i nauke, nego jedne privatne kapitalističke korporacije, a univerzitet i nauka ih, uz manje ili više kritičnosti, samo manje ili više pasivno prihvataju. Zatim, još značajnije, rečene liste trpe prigovor zapadno-centričnosti i kapital-centričnosti, to jest prigovor pristrasnosti u korist vladajućih zapadnih i kapitalističkih interesa, institucija i ideologija, a to posebno teško pogađa društvene nauke i humanistike. Najzad, ne mali deo ovih lista, obolio je i od najgore bolesti našeg vremena, banalne komercijalizacija, korupcije i predatorstva, o čemu je i Monitor nedavno podrobno pisao.

Na ozbiljnim univerzitetima, u svetu, pa i u regionu, makar deo rečenih problema, rešava se kritičkom revizijom, dopunom i konkretizacijom (sci-lista). Sve dok se jedna takva revizija, dopuna i konkretizacija, ne izradi i na UCG, sci-liste mogle bi ostati samo jedan od indikatora, nikako ne i jedini, posebno ne eliminatorni uslov za odgovarajuće odluke, izbore i procedure. Ovako, one se nužno pretvaraju u prevarne podzakonske maske, iza kojih se kriju, ili čak uopšte i ne kriju, aktuelne političke diskriminacije i partitokratije. Čime se i najdirektnije krši Zakon o visokom obrazovanju, po kojem su odgovarajuće komisije, a ne sci-liste, supstancijalni i najznačajniji element procedure.

Ali, čemu uopšte bilo kakva poduka o vladavini prava, i to onoj istoj univerzitetskoj vlasti, čije je odluke o uvođenju nekoliko vanrednih stanja na UCG 2012-2015., čak i Ustavni sud Crne Gore, krajem 2015., nedvosmisleno okvalifikovao, kao najgrublje kršenje Ustava i Zakona. Umesto toga, dovoljno je da se ukaže samo na najdrastičniji pojavni oblik, novog oblika političke diskriminacije na UCG, ovoga puta ispod maske sci-lista, scijentizma i scijentokratije. Sećanje je dovoljno sveže. Jednom od članova vrlog Trijumvirata, Predsedniku Naučnog odbora Senata UCG, preeksponiranom i prepotentnom sci-fundamentalisti, inače vrhunskom sci-specijalisti za himalajske grinje, ovih dana, sedmica i meseci, ni malo nije smetalo, da istovremeno strasno dokazuje navodnu odnosno sci-nekvalifikovanost nekoliko najboljih, uz to, ne slučajno, kritički i opoziciono orijentisanih profesora i magistara, koje u društvenim naukama ima Crna Gora, dok jednako tako strasno ćuti o javno razotkrivenim predatorskim referencama svog najbližeg, politički podobnog, drugog člana Trijumvirata, Predsednika Upravnog odbora UCG.

Na kraju, još samo dve reči (iz Vujaklije, 2004.), prva koja rasvetljava masku, druga koja razotkriva ono što se ispod maske krije, u ovom tekstu, i inače. Prva reč: „scijentizam: precenjivanje metodologije prirodnih nauka". Druga reč: „scibala (grč. skybalon izmet): pl. med. [oligarhijski] brabonjci (kod tvrde stolice)."

Milan POPOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1443 / 15.jun 2018.   URUŠAVANJE ŠKOLSTVA: Luča korupcije (Miloš ...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1442

Monitor broj 1432 / 7.jun 2018.     LOKALNI IZBORI - GLOBALNE POSLEDICE:Trijumf...

 

Monitor broj 1441

Monitor broj 1431 / 1.jun 2018. LOKALNI IZBORI - GLOBALNE POSLEDICE:Trijumf Đukanovi...