Monitor.co.me

Baklja slobode

E-mail Ispis PDF
Ušla je žustrim korakom u prepunu svečanu salu Univerziteta San Franciska. Iznenada, svi su bili na nogama. Oko nje, ovacije oduševljenja. Aplauz koji nikako da stane. Talas mladalačkog entuzijazma i prkosa. Zanos otpora etabliranim autoritetima.

Filozofkinja i modna trendseterka, Markuzeova miljenica, Niksonova "opasna teroristkinja", dobitnica Lenjinove nagrade za mir, kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a na listi američke komunističke partije. Jedna i jedina - Anđela Dejvis. Ikona pobune. Nepokolebljiva i nezaustavljiva i sada u 72. godini života.

Ipak, nije sve izgubljeno, pomislio sam. Nepravde kapilističkog statusa quo prožimaju i ograničavaju živote i današnje studentske populacije SAD-a. Bole ih te nepravde - klasne, rasne, rodne - i oni žele izlaz. Ništa manje nego studenti u vrijeme kada je politička djelatnost Anđele Dejvis i "Crnih pantera" punila novinske stupce i informativne emisije širom svijeta. Vizija jednakosti za koji su se borili na ulici, na barikadama, u amfiteatrima i zatvorima, sa kojom su ustajali iz sna i išli u smrt, nije realizovana. Međutim, kao neka daleka zvijezda, koju oblaci mogu da sakriju, ali ne i da učine nepostojećom, ona je nastavila da isijava svoj uticaj. Uzaludan je bio trud političkih oportunista i infiltriranih saradnika tajnih službi. Baklja slobode se ne može ugasiti.

Znala je to dobro Anđela Dejvis u bijegu od FBI-ja, u samici ženskog zatvora, i pred sudskom porotom u kojoj nije bilo niti jednog Afroamerikanca. Znala je to i kasnije kada je na svojim mnogobrojnim putovanjima zastupala prava političkih zatvorenika, imigranata, izbjeglica i svih ostalih marginalizovanih i diskrimisanih grupa i pojedinaca. Znala je to i ove večeri kada nam je sa gnijevom u očima govorila o tome koliko su SAD još daleko od pravednog društva zasnovanog na principima jednakosti i "vladavine prava" o kojima tako gorljivo i majkoterezijanski besjede američke diplomate kada se radi o geopolitičkim protivnicima.

Govorila je Anđela Dejvis o tome da u ovom trenutku jedna desetina od 1 odsto Amerikanaca na vrhu ekonomske piramide posjeduje oko 90 odsto ukupnog nacionalnog bogatstva. Politička moć koju iz takvog izobličenog okvira „potrage za srećom" crpi nekoliko stotina hiljada ljudi nadjačava potrebe, želje i nade preostalih trista miliona.

Radikalno ekonomsko raslojavanje zadire i u rasne odnose. Siromašni su većinski rasne manjine. Država za njih ima spreman odgovor: kriminalizacija i policijska militarizacija. SAD ima daleko najbrojniju zatvorsku populaciju na svijetu, više od 2 miliona i dvjesto hiljada. Skoro svaki stoti Amerikanac je u zatvoru (0,92 odsto). Čak 5 odsto ukupnog afroameričkog stanovništva čami iza čelične brave i bodljikave žice. Imidž „zemlje slobodnog čovjeka" koji se tako ponosno veliča u posljednjoj strofi američke himne se odavno urušio.

Iako su i brojke alarmantne, suština problema, po Anđeli Dejvis, je u načinu na koji se koncipira i sprovodi kaznena politika. Naime, na djelu je ubrzana privatizacija svih zatvora, tako da se pitanje broja zatvorenika pretvara u pitanje zarade. Što je više kažnjenika, to je više profita. Već postoje moćne lobističke firme koje finansira novonastali „zatvorsko-industrijski kompleks" i kojima je u interesu da svaki, pa i najmanji prestup, dovede do zatvorske kazne.

Uz to, militarizacija policije vodi ka sve češćim vatrenim okršajima sa nenaoružanim pojedincima, od kojih su opet mnogo više na udaru Afroamerikanci. Više od stotinu ih je ubijeno samo tokom prošle godine. Rasizam u policiji nije izuzetak. Ima ga i u bolnicama i na univerzitetima. U svim institucijama sistema.

Nije, naravno, obeshrabrena ovim Anđela Dejvis. Ne samo da nije izgubila vjeru u mogućnost progresivnog iskoraka nego predlaže jasnu i ubjedljivu političku platformu, revolucionarnu i za ovu našu, kao i za sve ranije istorijske epohe. Internacionalizam. Objedinjavanje svih obespravljenih i ugnjetenih, svih kojima je oligarhija čizmu stavila za vrat, svih čija je slobodna volja jača nego državni teror. Njihov čas tek dolazi.


Filip KOVAČEVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1444 / 22.jun 2018. VLAST, KRIMINAL, SAPUTNICI:Uhapsi-pusti, pa opet ...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1443

Monitor broj 1443 / 15.jun 2018. URUŠAVANJE ŠKOLSTVA: Luča korupcije (Miloš B...

 

Monitor broj 1442

Monitor broj 1432 / 7.jun 2018.     LOKALNI IZBORI - GLOBALNE POSLEDICE:Trijumf...