Monitor.co.me

I ništa

E-mail Ispis PDF
Čuda. I ništa. Najpre je rukovodstvo Univerziteta Crne Gore (UCG), u poslednjih nekoliko godina, u periodu 2012-2015, bez prethodne objave ratnog ili sličnog stanja u državi, na nekoliko univerzitetskih jedinica, uvelo vanredna stanja, ili, rečima samog rukovodstva, o kako to kafkijanski zvuči, „vanredna upravljačka tela". Zatim se dogodilo još jedno, možda i veće čudo. Krajem 2015, Ustavni sud Crne Gore, poznat po zaglušujućem ćutanju o stanju ljudskih i ustavnih prava u ovoj zemlji, presudio je da su rečene odluke rukovodstva UCG o vanrednim stanjima, suprotne Ustavu i Zakonu Crne Gore, što je deo nastavnika/nastavnica ovog univerziteta i kritičke javnosti tvrdio celo vreme.  

I ništa. Ni izvinjenja, ni bilo kakvog komentara, ni makar retoričkog nuđenja ostavke od strane rukovodstva UCG. Ni traženja te ostavke od strane bilo koga na UCG, pa ni od strane onih koji su se uvođenju vanrednih stanja celo vreme suprotstavljali. Ni smene. Ni pobune. Ništa. Apsolutno ništa.

Ali ni ništa nije baš ništa. Anatomija ništavila, sprovedena po odgovarajućim pravilima i procedurama, (raz)otkriva mnogo više nego što se vidi na prvi pogled.

A dosta se vidi već i na prvi pogled. U taj pogled svakako spada i sam vrh UCG. Aktuelni rektor, pardon, valja biti rodno-senzitivan, aktuelna rektorka UCG. Dramska umetnica. Tajkunica. Poznata i priznata članica Prve familije. Kao takva, članica Upravnog odbora Prve banke, i to baš u vremenu kada je ova banka napravila, do danas neprocesiranu, najveću poharu finansijskog sistema Crne Gore, sećate se, u samoj završnici, to je bila ona čuvena hudinijevska operacija, koja je jedan jedini, za samo pola sata, pretvorila u jedanaest miliona eura. Pa onda Mapa. I hotel Splendid. I sve ostalo. Sve ono zbog čega je Naim Moizes, u onom svom poznatom tekstu, objavljenom maja-juna 2012. u Foreign Affairs-u, latifundiju našeg vrhovnog oligarha, i svih njegovih, tajkuna i tajkunica, označio kao mafijašku. Pa i kada ju tajkuničina mapa na UCG veselo mapira kao „timove za integraciju" ili, što je već vrhunska ironija, kao akt o „integritetu".

Ipak, mnogo više se vidi, kada se pogleda malo dublje i bolje. Tri mračna sloja naše odnosno njihove latifundije, naime njena sveprisutna partitokratija, endemska korupcija, i organizovani kriminal, na UCG se preslikavaju, u najmanje tri sloja univerzitetskih aktera. Prvi čine oni koji našu odnosno njihovu latifundiju, u njenom omniprezentnom mračnom trojstvu, svakodnevno servisiraju. Drugi, oni koji se naše odnosno njihove mračne trijade plaše i ćute, šta da se radi, strah je ljudski, toliko ljudski. I treći, koji se, u ovoj i ovakvoj zbilji, bez prestanka bore, protiv Hobotnice, ali i protiv Ništavila. Protiv osećanja sveopšte izolacije, muka i besmisla.

Ovaj i naredna tri teksta Altervizije, posvećena takozvanom aktuelnom stanju na UCG, napisana su posle savladavanja jednog takvog osećanja besmisla. Bez naivnosti i iluzija. Sa uverenjem da čak i ukoliko ovde i danas ništa ne možemo da promenimo na bolje, imamo obavezu da makar neku ideju o nečemu boljem, ostavimo onima koji dolaze.

Na kraju, još samo kratka najava onoga što sledi. Ovaj, prvi (I ništa), i poslednji, četrvti tekst (Splendid), donose sliku stanja UCG u opštem društvenom kontekstu, jer jedino tako ovo stanje može valjano da se razume, a onda i da se promeni na bolje. Sledeći, drugi tekst u ovoj maloj seriji (Scibala), govori o scijentističkoj masci ispod koje se naše odnosno njihovo mračno trojstvo na UCG krije, a onaj nakon njega, treći u seriji (ET), ovu masku proširuje i na širu, to jest najširu vladajuću, „evro-integracionističku" i „tehnokratsku" ideologiju.


Milan POPOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1443 / 15.jun 2018.   URUŠAVANJE ŠKOLSTVA: Luča korupcije (Miloš ...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1442

Monitor broj 1432 / 7.jun 2018.     LOKALNI IZBORI - GLOBALNE POSLEDICE:Trijumf...

 

Monitor broj 1441

Monitor broj 1431 / 1.jun 2018. LOKALNI IZBORI - GLOBALNE POSLEDICE:Trijumf Đukanovi...