Monitor.co.me

Holivud i geopolitika

E-mail Ispis PDF
Kada sam prije više od dvadeset godina prvi put došao u SAD, u jednoj prodavnici video kaseta, na vidnom mjestu, vidio sam jubilarno izdanje filma Kazablanka koji je baš te godine proslavljao pedesetogodišnjicu snimanja. Iako se kaseti koju sam tada kupio odavno izgubio svaki trag, glavne tematske crte filma - potresna ljubavna drama, individualna hrabrost i suštinska vrijednost prijateljstva - ostale su zauvijek sa mnom. Naravno, sve te ideje bi ostale bez upečatljive vitalnosti da nije bilo maestralnog glumačkog dara tandema Bogart-Bergman, uz podršku još nekoliko prvoklasnih glumaca u sporednim ulogama.

Međutim, vremenom, kako sam se sve više udubljivao u proučavanje američke spoljne politike, počeo sam da uviđam u filmu i jednu skrivenu geopolitičku priču. Ta priča se ticala američke uloge u svijetu koji je bio u haotičnom previranju izazvanom fašističkom okupacijom velikog dijela Evrope. Radnja filma se dešava u decembru 1941, prije napada Japanaca na Perl Harbor, u vrijeme kada SAD još nisu bile ušle u rat protiv Sila Osovine. Američko javno mnjenje je bilo izričito protiv uplitanja u još jedan evropski sukob, a izolacionističke političke snage su imale relativnu premoć u Kongresu. Trebalo je, dakle, uvjeriti američke građane i građanke da je ulazak u rat u njihovom interesu. Holivud, tvornica filmova, novog metoda uticaja na masovnu svijest, dobio je jasan zadatak od Ruzveltove predsjedničke administracije.

Na simboličan način, ponašanje Rika Blejna u prvom dijelu filma oslikava tadašnju tendenciju većine američkih građana. Zatvoren u svijet svojih privatnih poslova, hladno se odnoseći prema stradanjima drugih, Rik zna često da izgovori rečenicu ,,ni prstom neću mrdnuti ni za koga". Dok hiljade evropskih izbjeglica pokušavaju da preko Afrike pobjegnu što dalje (ovaj sadašnji izbjeglički talas je sličan, samo obrnutog smjera - što mnoge evropske vlade namjerno zanemaruju), kod Rika se u Caféu Americain pije i kocka, pjeva i pleše svake noći do zore. On nikome niti pomaže niti odmaže, društveni status i bogatstvo njegovih mušterija ga ostavljaju ravnodušnim, a jedina politička partija kojoj bi dao glas je partija običnih pijanaca.

Kada ga podsjećaju da je ne tako davno prodavao oružje antimusolinijevskim pobunjenicima u Etiopiji i da je ratovao protiv Franka u Španiji, dakle, na strani pravednosti i demokratije, on nemarno odmahuje rukom i tvrdi da je bio ,,loš biznismen" i da je to bio ,,skup hobi". Rikovi raniji potezi su implicitna analogija sa spoljnom politikom predsjednika Vilsona koja je, vođena idejom demokratskog ustrojstva svijeta i samoopredjeljenja naroda, dovela do rušenja velikih imperija poslije Prvog svjetskog rata i do stvaranja novih država, uključujući i Jugoslaviju. Međutim, Vilson je izgubio bitku sa Senatom koji je bio protiv podređivanja američkog Ustava Ligi naroda što je onemogućilo uspostavljanje kolektivnih mehanizama za sprečavanje narednog velikog rata. Drugim riječima, ni za koga osim sebe nisu htjeli ni prstom da mrdnu.

Ipak, Rikovo viđenje svijeta se radikalno mijenja kada se iznenada u Kazablanci pojavljuje njegova ljubav Ilza Lund sa mužem, poznatim antinacističkim borcem Viktorom Laslom. Laslo je svojom neustrašivošću impresionirao pola svijeta, a nacisti, potpomognuti od strane korumpirane francuske vlasti, se trude da ga likvidiraju kako ,,ne bi impresionirao i drugu polovinu". Jedina osoba koja može pomoći Laslu je upravo Rik koji kod sebe ima posebne propusnice sa potpisom generala de Gola. Iako je još zaljubljen u Ilzu i lični interes mu nalaže da izda Lasla, Rik im na kraju pomaže da pobjegnu. Po mom mišljenju, ključni obrt se dešava kada Rik pita Lasla zašto se bori. Laslo odgovora da je to isto kao i da je pitao zašto dišeš. ,,Kad ne bi disali, umrli bi. A kad se ne bi borili, svijet bi umro."

To je i suština geopolitičke poruke Kazablanke koju je Holivud plasirao američkim građanima. Ukoliko se ne uključe i daju svoj puni doprinos globalnoj borbi protiv fašizma, svijet će umrijeti. Isto važi i danas.


Filip KOVAČEVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1444 / 22.jun 2018. VLAST, KRIMINAL, SAPUTNICI:Uhapsi-pusti, pa opet ...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1443

Monitor broj 1443 / 15.jun 2018. URUŠAVANJE ŠKOLSTVA: Luča korupcije (Miloš B...

 

Monitor broj 1442

Monitor broj 1432 / 7.jun 2018.     LOKALNI IZBORI - GLOBALNE POSLEDICE:Trijumf...