Monitor.co.me

Ostaci

E-mail Ispis PDF
Najbliža centru savremenog svetskog sistema, koji se upravo rađao na Mediteranu, Crna Gora je bila u vreme Crnojevića, u takozvanom dugom XVI veku. Sa pomeranjem težišta ovog sistema prema Atlantiku, u narednih nekoliko vekova, ona se se od ovog centra, sve više udaljavala. Danas, na samom istorijskom kraju tog sistema, ona je od njega najudaljenija. Na njegovoj dvostrukoj, vremensko-prostornoj periferiji.

Nedostatak, pa i potpuni gubitak orijentacije u prostoru i vremenu, vladajućih političkih klasa, ali i najširih masa, jedan je od glavnih, uz to i nepogrešivih simptoma ove dvostruke periferizacije. Samo u poslednjih četvrt veka, u slučaju naše male, voljene Crne Gore, ovaj simptom, manifestovao se na naj(samo)destruktivniji način, najmanje dva puta.

Prvi put, to je bilo u vreme takozvane antibirokratske revolucije, zapravo birokratsko-fašističke kontrarevolucije 1988-1991., i postjugoslovenskih ratova koji su usledili 1991-1999. Sećate se, u odbrani takozvane SRJ, zapravo Male Velike Srbije, i tobožnjeg socijalizma, zapravo etatizma, i to dok je ovaj sistem epohalno propadao, vrhovi crnogorske vlasti, uz podršku najvećeg dela zavedenih masa, entuzijastički su prednjačili. Do poslednje kapi (naše) krvi. Službena laž, koja o ovome danas ćuti, ipak, ne može da izbriše njegove tragične, magnumkrimenske posledice.

Po drugi put, ovaj isti simptom gotovo potpunog gubitka orijentacije u prostoru i vremenu, naši, čak i personalno identični vrhovi vlasti, entuzijastički emituju i danas. Što je to danas u sasvim suprotnom smeru, u obliku ove naše svakodnevne i nepodnošljive natomanije, ne sme da zavara. Juče onoidsz, danas nato, reč je o istim, nepromenjenim kadrovima, naše iste, nepromenjene oligarhije.

Istost je, međutim, i suštinska, a ne samo kadrovska. Današnji, nereformisani severno-atlantski savez, samo je inertni zaostatak prohujalog hladnog rata. Zbog toga ne treba da čudi što njegovi najreakcionarniji i najagresivniji elementi iz Vašingtona i Brisela, uz pomoć sličnih iz Moskve, već punih četvrt veka, juče na Balkanu, danas u Ukrajini, sutra u Evropi, bezuspešno ali smrtonosno, pokušavaju da zaustave vreme, recikliraju hladni rat, ovekoveče monstrume.

Ne treba da čudi ni to što i u ovom apokaliptičkom performansu učestvuju vrhovi crnogorske vlasti. Šta je njih briga što će se za nekoliko, najdalje deset-dvadeset godina, jasno pokazati, da su i ovog puta branili nešto nebranjivo, u istorijskom i moralnom smislu reči. Čak i oni sami, ili makar njihov najveći deo, dobro znaju da je jedino što oni danas brane, kao i juče uostalom, njihova mala kriminalna imperija.

Ukoliko nešto u našoj današnjoj natomaniji ipak može da čudi, to je njena realativna raširenost u ne malom delu opozicije i alternative, i to ne samo u onom koji se (samo)deklariše kao nacionalan i nacionalistički, nego i u onom koji za sebe tvrdi da je napredan i građanski. Umesto podrobnije analize ovog neobičnog fenomena, uvid u naše lokalne kuriozitete ovde završavamo sa jednim sasvim skromnim očekivanjem, naime da je ovaj potonji deo opozicije i alternative, odustao makar od članstva u alijansi kao uslovu za zajedničku listu opozicije. Ovo poslednje bilo bi čak i za naše standarde, samoubilački glupo i opasno.

A ovaj mali filozofsko-istorijski esej završavamo kratkim obrazloženjem njegovog naslova i podnaslova. Koji se odnosi na svetsko-istorijske potencijale naše aktuelne natomanije. Podnaslov je valjda jasan. Živimo na kraju vremena našeg polumilenijumskog istorijskog sistema. Naslov upozorava na opasnost da kraj ovog sistema bude apokalipsa. Ili, apokalipsa sa hepiendom, sa pukim ostacima ljudske vrste, u najboljem slučaju.


Milan POPOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1435 / 20.april 2018. NOVI PREDSJEDNIK:Promjene su očite (Miloš Bakić...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1434

Monitor broj 1434 / 13.april 2018. PREDSJEDNIČKI IZBORIZašto se Đukanović boji...

 

Monitor broj 1433

Monitor broj 1433 / 6.april 2018.   CRNOGORSKE ULICE SMRTI:Premijeru, dokle? (Milen...