Monitor.co.me

Podložnici

E-mail Ispis PDF
Oligarsi predstavljaju ekskluzivne vrhove, sjaj i obilje, podložnici masovnu bazu, diskreciju i bedu neofeudalizma. Uz onu kriminalnu, Afera snimak rasvetlila je i ovu, manje poznatu, ali ne manje značajnu, sociološku stranu sistema.

Za budućnost ovog sistema nije manje značajno njegovo pasivno stanje, neofeudalno prihvatanje podložnika, od njegovog aktivnog stanja, kriminalne determinacije oligarha. Nakon svega, pravo, najvažnije i najzastrašujućije pitanje, jeste pitanje, koliko je daleko, široko i duboko, otišao ovaj dvostruki proces. Pokaže li se da je on zahvatio najveći deo, recimo dve trećine celokupnog društvenog tela, a indikacija u tom pravcu, nažalost, ima, onda će izlazak iz ovog sistema biti veoma, veoma težak.

U momentima kada su pomenute indikacije bile posebno jasne i jake, najangažovaniji i najbolji predstavnici crnogorske opozicije i alternative, izrazili su i odgovarajuće stavove, osude i strahove. Uz porast realizma, koji je u svakom slučaju bio dobrodošao, međutim, došlo je i do određenih preterivanja.

Prvo takvo, bilo je ono, koje je osuđivalo sam „narod". Preterivanje koje je pravilo standardnu grešku hipergeneralizacije. Koje je zaboravljalo da se prekor o kojem je reč odnosi samo na deo a ne i na celokupni narod. Te koje je pritom od odgovornosti u potpunosti oslobađalo samu opoziciju i alternativu.

Drugo preterivanje pravilo je suprotnu grešku. Takođe grešku hipergeneralizacije. Samo što je sada odgovornost bila drugačije raspoređena. Sva krivica na adresu opozicije a sva nevinost na adresu (opet) nediferenciranog „naroda". Nediferenciranog, nerealnog i nepostojećeg građanina odnosno građanke. „Uspavane lepotice" koja, kao, samo čeka princa iz opozicije. Poljubac odnosno izbornu ponudu koja nikako da stigne.

Uprkos svim razlikama, međutim, dva preterivanja dele iste pogrešne premise. Zato što predstavljaju samo dva različita oblika vladajuće ideologije. Vladajuće dogme progresa. U ovoj dogmi, kako joj i samo ime kaže, mesta ima samo za progres, i to isključivo onaj racionalni, evolutivni i unilinearni. U njoj nema mesta za neofeudalizam i druge retrogradne alternative. Ukoliko i govori o neofeudalizmu, to nije u budućnosti, nego u prošlosti, zaostaloj na periferiji svetskog prostora i vremena. U Africi, Islamu, na Balkanu. Zbog toga ova dogma neretko završava u zapadnjačkom (kulturnom) rasizmu.

Dogma progresa je neprijatelj progresa. Koliko god ovo na prvi pogled izgledalo paradoksalno, nije tako. Mehanizam neprijateljstva o kojem je reč, izgleda ovako. Ukoliko verujete u dogmu progresa, uvek ćete sebe lako ubediti u to, da nije neophodno da se za progres borite. A ukoliko se za progres ne borite, verovatnoća da će se progres uopšte dogoditi, utoliko je slabija i manja. Ukoliko nas je istorija ičemu naučila, onda je to upravo spoznaja da je progres samo moguć, ne i zagarantovan. Borba za progres, bitan je uslov progresa. U tom smislu, dogma progresa jeste neprijatelj progresa. I to najpodmukliji i najopasniji od svih.

Primenjena na neofeudalizam, dijalektika progresa, koja je upravo izložena, zahteva proširivanje i poboljšavanje epistemološke svesti. Analitičko otvaranje za negativne, ne samo za pozitivne alternative. Razumevanje, ne samo osudu. Patologiju, ne samo normu. Ne postupi li se ovako, i sama nauka, analiza i novinarstvo, radiće za regres, ne za progres, za oligarhe i podložnike, ne za građane i građanke, za klijentelizam, ne za demos, za neofeudalizam, ne za novi kreativni odgovor. Sredina XXI veka nije daleko.


Milan POPOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1444 / 22.jun 2018. VLAST, KRIMINAL, SAPUTNICI:Uhapsi-pusti, pa opet ...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1443

Monitor broj 1443 / 15.jun 2018. URUŠAVANJE ŠKOLSTVA: Luča korupcije (Miloš B...

 

Monitor broj 1442

Monitor broj 1432 / 7.jun 2018.     LOKALNI IZBORI - GLOBALNE POSLEDICE:Trijumf...