Monitor.co.me

Gospodari polarizacije

E-mail Ispis PDF

Etničke, političke i slične polarizacije, samo su spoljašnji izraz dubljih poremećaja, koji se zbivaju u unutrašnjosti društva. Politike depolarizacije, koje retorički zagovaraju prevladavanje polarizacije, ali pri tome faktički ignorišu ove dublje poremećaje, osuđene su na neuspeh. Ili na nešto još gore. Pa i na to, da same postanu deo polarizacije.

Upravo ovo poslednje, dogodilo se ambasadorki Janini Hrebičkovoj, šefici Misije OEBS u Crnoj Gori, kada je, pre samo nekoliko sedmica, najpre, hvalevredno, retorički osudila polarizacije u današnjoj Crnoj Gori, posebno one između vlasti i medija, ali odmah zatim zauzela stav koji je bio nepodnošljivo pristrasan u korist vlasti. Odgovor nije izostao. Željko Ivanović, direktor Vijesti, pre nekoliko godina i sam žrtva nikada rasvetljenog, dakle po svemu sudeći naručenog režimskog nasilja, ovakav stav s pravom je prokomentarisao kao „izjednačavanje dželata i žrtve".

Doduše, od Misije OEBS u Crnoj Gori, verovatno se više nije ni moglo očekivati. Od svih nemuštih, pa i saučesničkih međunarodnih organizacija u Crnoj Gori, ova je bila najnemuštija i najsaučesničkija. Neretko siguran oslonac, korupcijom i organizovanim kriminalom „integrisanog" vrha crnogorske vlasti. I to ne samo u oblasti medija. Jednako loš, ako ne i lošiji bilans, Misija OEBS u Crnoj Gori, ima u oblasti izbora. U osudi Afere snimak, nije se pokazala ni Evropska komisija, ali je ona, u ovoj stvari, makar nešto uradila. Misija OEBS u Crnoj Gori ni toliko.

Mediji i izbori, međutim, upućuju na dublje, pa i najdublje izvore polarizacija. Njihov najdublji izvor, to treba odmah reći, jeste sam vladajući sistem. Sistem poznog kapitalizma. Koji je oligarhijski, dekadentan i violentan. A na periferiji, pa i u Crnoj Gori, u svemu ovome, još i ekstreman. Iz ovog konkretnog sistema, nužno i zakonito dolaze klasne, ali i sve ostale polarizacije. I njihove brojne i složene interakcije.

Kako na ove polarizacije reaguju sistem, vlast i alternativa? Svako prema svom posebnom položaju i interesu. Jedan deo sistema i vlasti misli da se polarizacije mogu beskonačno instrumentalizovati a po potrebi i gušiti silom, drugi je spreman na koliku-toliku toleranciju i kompromis. Prvima alternativa mora odgovoriti borbom i otporom, drugima dijalogom i depolarizacijom. Ali pri tome mora znati, da i ovi drugi imaju sistemski limit, koji ona ne sme da prihvati. O tome je nedavno odlično pisala Arundati Roj, u tekstu o takozvanom nevladinom svetu, jer upravo to je svet iz kojeg u najvećem broju dolaze ovi drugi.

Promena ovog sistema, stvar je narednih nekoliko decenija a ne godina. Pred svima nama je duga i teška borba a ne revolucija shvaćena kao dan D. Ali je jedno već sada sasvim izvesno. Ovaj sistem se više ne može reformisati. Njegove polarizacije ukrotiti. Nasilje i hipokrizija su njegove jedine opcije. Nenasilni otpor i nužna odbrana jedini odgovori. Zato se treba dobro pripremiti. Kada nam međunarodni podržavaoci nasilničke vlasti sledeći put kažu, kako se sa ovakvom vlašću moramo depolarizovati, treba im jasno odgovoriti kako to nije moguće, zbog toga što su upravo ove i ovakve vlasti, ali i oni sami, njihovi međunarodni podržavaoci, ne samo glavni proizvođači, nego i najbeskrupulozniji gospodari i manipulatori polarizacija.


Milan POPOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1443 / 15.jun 2018.   URUŠAVANJE ŠKOLSTVA: Luča korupcije (Miloš ...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1442

Monitor broj 1432 / 7.jun 2018.     LOKALNI IZBORI - GLOBALNE POSLEDICE:Trijumf...

 

Monitor broj 1441

Monitor broj 1431 / 1.jun 2018. LOKALNI IZBORI - GLOBALNE POSLEDICE:Trijumf Đukanovi...