Monitor.co.me

Crna Gora i Evropska unija

E-mail Ispis PDF
Uprkos svemu, za Crnu Goru su evropske integracije, još uvek, najbolja, ili, preciznije, najmanje loša opcija. Ali, da bi se ova opcija realizovala, Evropskoj uniji i Crnoj Gori, mora se pristupati otvorenih očiju. Realno, analitički i kritički. Samo na taj način mogu se savladavati veliki problemi koji more dva entiteta. Sa produžavanjem beskonačne dogmatike „evropskih integracija", koja je danas vladajuća, i u podgoričkoj oligarhjiji, i u briselskoj birokratiji, međutim, oni problemi, kao i opasnost da se do kraja potroši rečena opcija, postaju sve veći.

Da stvar bude još gora, rečena dogmatika nije dominantna samo u vladajućim političkim klasama, nego i u opozicionim, pa i alternativnim, nevladinim i intelektualnim krugovima Podgorice i Brisela. Tako je, primera radi, uz unutrašnju korupciju, upravo ova dogmatika, bila glavni „oslonac", odbijanja dve „progresivne" i „proevropske" grupacije, preciznije SDP i dela PCG, sve pod „svetim" imenom Evropskog lica Podgorice, da smene isto tako „progresivnu" i „proevropsku" DPS. Podsetimo se, po rečima samog kandidata za gradonačelnika Podgorice Evropskog lica Podgorice, „Treći put" ove dve grupacije, uključivao je u svoj sastav, i to kao obavezan sastavni deo, i sam DPS.

Uključivanje DPS u „Treći put", bilo je moguće samo uz pomoć pomenute dogmatike. Zaista, očekivati da bi se, uz aktivno učešće DPS, moglo uspešno boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala, teško je razumeti, osim kao najfantastičniju fantaziju. Ali, znamo i to, čak i ispod najfantastičnije fantazije, uvek se baškari neka realnost. U našem slučaju, dva (de)sakralizovana entiteta iz naslova ovog teksta. Latifundija Mila Đukanovića i Vajmarska Evropa.

Koliko smokvinih stabala mora da strada da bi se ispod njihovog lista mogla sakriti Latifundija Mila Đukanovića? Pa sigurno ne manje nego što je neophodno za skrivanje Vajmarske Evrope. I to nije nimalo slučajno. Jedna i druga, neofeudalna Crna Gora, i padu sklona, poznokapitalistička, delom i sama neofeudalna Vajmarska Evropa, deo su jednog istog, retrogradnog procesa. I samo zajedno mogu rasti. Ili pasti.

Fenomenologija one prve, građanima Crne Gore, prilično je poznata. Ali to nije slučaj i sa fenomenologijom one druge. O Vajmarskoj Evropi kod nas se veoma malo zna. U samoj Evropi i svetu nije tako. Tamo je dogmatika ipak slabija, kritička svest razvijenija. Na osnovu novijih kritičkih analiza Imanuela Volerstina, Noama Čomskog i Tarika Alija, ovde podsećamo samo na nekoliko njenih glavnih elemenata.

Najpre, to je veliko i retrogradno istorijsko pomeranje i isklizavanje EU, od relativno progresivne, levo-centrističke ili socijal-demokratske EU 1950-2000, ka sve više desnoj, pa i desno-ultradesnoj, „neoliberalnoj" EU 2000-2014. Zatim, unutar ovoga, posebno uspon nove fašističke desnice. Teško je zaboraviti, rast grčke neofašističke Zlatne zore došao je kao direktan rezultat napora odnosno uterivanja lihvarskih dugova takozvane Trojke, EK, ECB i MMF. Najzad, isto tako snažan uspon (ultra)desnih, ksenofobnih i antiimigrantskih snaga, čak i u tradicionalno otvorenim, skandinavskim zemljama. Ovako bi mogli da ređamo još.

Ali je i ovoliko dovoljno. Kao i ona iz prve polovine XX veka, i današnja Vajmarska Evropa, još uvek je relativno demokratska, mada iznutra već temeljito kapitalistički razrovana, polarizovana i oslabljena. Sklona fašističkom ili nekom sličnom padu. I kao takva, pravi „integracioni" okvir za Latifundiju Mila Đukanovića. I za sve slične neofeudalne entitete na periferiji Evrope. Otvaranje očiju, analiza realnosti, podizanje kritičke svesti, prvi je korak, ka zaustavljanju ovog retro-trenda. I u maloj Crnoj Gori i u velikoj Evropskoj uniji.


Milan POPOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1436 / 27.april 2018. MEDENICA KORI NVO I MEDIJE:Tiše, pravda drijema (...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1435

Monitor broj 1435 / 20.april 2018. NOVI PREDSJEDNIK:Promjene su očite (Miloš Bakić...

 

Monitor broj 1434

Monitor broj 1434 / 13.april 2018. PREDSJEDNIČKI IZBORIZašto se Đukanović boji...