Monitor.co.me

Treći put

E-mail Ispis PDF

U formalnoj logici, stvari su uvek ili-ili, „tertium non datur est". U dijalektičkoj logici, naprotiv, one su uvek i-i, ili, može i tako, ni-ni, dakle upravo ono treće. Filozofi, ipak, veoma dobro znaju, da formalna i dijalektička logika nisu u nepomirljivom sukobu, nego da samo „pokrivaju" različite domene. Neuki sledbenici, a još više manipulatori dijalektike, ovu razliku ignorišu, pa, primenom dijalektičke, na domen formalne logike, zapadaju u smehopucatelne probleme.

A ispravna primena dijalektike Trećeg puta zaista je moćna. U istoriji, politici i međunarodnim odnosima, takva je bila politika nesvrstavanja Trećeg sveta u drugoj polovini XX veka, u kojoj je tadašnjoj SFRJ pripadalo značajno mesto. O suštinskom nazadovanju Crne Gore i ostalih postjugoslovenskih zemalja u poslednjih četvrt veka najbolje svedoči činjenica da su sve one, u ovom vremenu, temeljito odbacile upravo ovu tekovinu (iako su, istovremeno, preuzele sve loše tekovine SFRJ, nereformisane, represivne bezbednosne aparate pre svega). Pogledajte samo sa koliko neskrivene arogancije vladajući režim u Crnoj Gori, u svojoj militarističkoj NATO kampanji, svakodnevno dočekuje Pokret za neutralnost Filipa Kovačevića, koji je jedan od retkih nastavljača politike nesvrstavanja ovde i danas.

Ipak, u poslednjih vek-dva, Treći put se najčešće vezuje za različite ali i međusobno bliske pokušaje, te manje ili veće uspehe i rezultate, u izgradnji jedne vrste ni-ni, ili, može i tako, i-i, mešovitog, kapitalističko-socijalističkog, tržišno-planskog ili socijalno-tržišnog sistema. Reč je o pokušajima i rezultatima, koje su, naravno u različitim vremenima, okolnostima i oblicima, ostvarivali, pre svega, evropski akteri, projekti i institucije, socijaldemokratija, evrokomunizam i EU, da pomenemo samo one najpoznatije.

I Treći put, međutim, ima svoje vreme. I to svoje vreme teških i konfuznih početaka, svoje vreme velikih i slavnih vrhunaca, i svoje vreme, opet, teških i konfuznih završetaka. Vreme početaka i vrhunaca Trećeg puta je za nama i uglavnom poznato, vreme kraja ovog puta je vreme u kojem upravo živimo i uglavnom nepoznato. Čak i u zemljama svoga zavičaja, Treći put je na izmaku. Poslednji takav pokušaj, onaj Bila Klintona iz SAD, Tonija Blera iz UK i Gerharda Šredera iz SRN, teorijski elaboriran u knjizi The Third Way Entonija Gidensa, jednog od najznačajnijih sociologa našeg vremena, neslavno je propao. Ili je, preciznije rečeno, bezglasno abdicirao.

Ako je tako bilo u samim centrima, šta se onda moglo očekivati na periferiji svetskog sistema. U latifundiji Mila Đukanovića. Na kraju sveta i vremena. Pa upravo ono što smo sa takozvanim Trećim putem ELP, dobili od maja do septembra 2014. na lokalnim izborima u Podgorici. To nije bio čak ni zalazni, umorni i iscrpljeni, nego žalosno-smešni, karikaturalni Treći put.

Insistirati na DPS kao obaveznom sastavnom delu Trećeg puta, u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao što je to na kraju precizirao sam vrh ELP, mogao je samo neko ko je ili beskonačno glup ili beskonačno korumpiran, „tertium non datur est", ovo je definitivno domen formalne a ne dijalektičke logike. A kada je na tome insistirao baš onaj akter, koji se celo vreme, onako arogantno, uobraženo i lažno predstavljao kao moderan, progresivan i evropski, u podrazumevajuće pozitivnom smislu ovih reči, onda to samo dodatno govori o stepenu stvarne iscrpljenosti svake modernosti, progresivnosti i evropskosti, u našoj, pardon, njihovoj latifundiji.


Milan POPOVIĆ

 

porto1


porto2

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Broj 1414. petak 24. novembar 2017. godine DOŽIVOTNA ROBIJA ZA RATKA MLADIĆA:Suočava...

  300x60

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1413

Broj 1413. petak 17. novembar 2017. godine PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV NEBOJŠE MEDOJEV...

 

Monitor broj 1412

Broj 1410. petak 27. oktobar 2017. godine   U sudnici pučist-saradnik:ŠTO PROPUŠTI...