Monitor.co.me

Treći put

E-mail Ispis PDF

U formalnoj logici, stvari su uvek ili-ili, „tertium non datur est". U dijalektičkoj logici, naprotiv, one su uvek i-i, ili, može i tako, ni-ni, dakle upravo ono treće. Filozofi, ipak, veoma dobro znaju, da formalna i dijalektička logika nisu u nepomirljivom sukobu, nego da samo „pokrivaju" različite domene. Neuki sledbenici, a još više manipulatori dijalektike, ovu razliku ignorišu, pa, primenom dijalektičke, na domen formalne logike, zapadaju u smehopucatelne probleme.

A ispravna primena dijalektike Trećeg puta zaista je moćna. U istoriji, politici i međunarodnim odnosima, takva je bila politika nesvrstavanja Trećeg sveta u drugoj polovini XX veka, u kojoj je tadašnjoj SFRJ pripadalo značajno mesto. O suštinskom nazadovanju Crne Gore i ostalih postjugoslovenskih zemalja u poslednjih četvrt veka najbolje svedoči činjenica da su sve one, u ovom vremenu, temeljito odbacile upravo ovu tekovinu (iako su, istovremeno, preuzele sve loše tekovine SFRJ, nereformisane, represivne bezbednosne aparate pre svega). Pogledajte samo sa koliko neskrivene arogancije vladajući režim u Crnoj Gori, u svojoj militarističkoj NATO kampanji, svakodnevno dočekuje Pokret za neutralnost Filipa Kovačevića, koji je jedan od retkih nastavljača politike nesvrstavanja ovde i danas.

Ipak, u poslednjih vek-dva, Treći put se najčešće vezuje za različite ali i međusobno bliske pokušaje, te manje ili veće uspehe i rezultate, u izgradnji jedne vrste ni-ni, ili, može i tako, i-i, mešovitog, kapitalističko-socijalističkog, tržišno-planskog ili socijalno-tržišnog sistema. Reč je o pokušajima i rezultatima, koje su, naravno u različitim vremenima, okolnostima i oblicima, ostvarivali, pre svega, evropski akteri, projekti i institucije, socijaldemokratija, evrokomunizam i EU, da pomenemo samo one najpoznatije.

I Treći put, međutim, ima svoje vreme. I to svoje vreme teških i konfuznih početaka, svoje vreme velikih i slavnih vrhunaca, i svoje vreme, opet, teških i konfuznih završetaka. Vreme početaka i vrhunaca Trećeg puta je za nama i uglavnom poznato, vreme kraja ovog puta je vreme u kojem upravo živimo i uglavnom nepoznato. Čak i u zemljama svoga zavičaja, Treći put je na izmaku. Poslednji takav pokušaj, onaj Bila Klintona iz SAD, Tonija Blera iz UK i Gerharda Šredera iz SRN, teorijski elaboriran u knjizi The Third Way Entonija Gidensa, jednog od najznačajnijih sociologa našeg vremena, neslavno je propao. Ili je, preciznije rečeno, bezglasno abdicirao.

Ako je tako bilo u samim centrima, šta se onda moglo očekivati na periferiji svetskog sistema. U latifundiji Mila Đukanovića. Na kraju sveta i vremena. Pa upravo ono što smo sa takozvanim Trećim putem ELP, dobili od maja do septembra 2014. na lokalnim izborima u Podgorici. To nije bio čak ni zalazni, umorni i iscrpljeni, nego žalosno-smešni, karikaturalni Treći put.

Insistirati na DPS kao obaveznom sastavnom delu Trećeg puta, u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao što je to na kraju precizirao sam vrh ELP, mogao je samo neko ko je ili beskonačno glup ili beskonačno korumpiran, „tertium non datur est", ovo je definitivno domen formalne a ne dijalektičke logike. A kada je na tome insistirao baš onaj akter, koji se celo vreme, onako arogantno, uobraženo i lažno predstavljao kao moderan, progresivan i evropski, u podrazumevajuće pozitivnom smislu ovih reči, onda to samo dodatno govori o stepenu stvarne iscrpljenosti svake modernosti, progresivnosti i evropskosti, u našoj, pardon, njihovoj latifundiji.


Milan POPOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1444 / 22.jun 2018. VLAST, KRIMINAL, SAPUTNICI:Uhapsi-pusti, pa opet ...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1443

Monitor broj 1443 / 15.jun 2018. URUŠAVANJE ŠKOLSTVA: Luča korupcije (Miloš B...

 

Monitor broj 1442

Monitor broj 1432 / 7.jun 2018.     LOKALNI IZBORI - GLOBALNE POSLEDICE:Trijumf...