Monitor.co.me

Premijer uhapšen, DPS zabranjen

E-mail Ispis PDF

Naša aktuelna drama ima više aspekata. Jedan od njih, najzanimljiviji, ako ne i najznačajniji, jeste EKSTREMNA NESRAZMERA između jedne institucije i njenog sve većeg opterećenja. Institucija je Ustavni sud Crne Gore, a opterećenje sve veći broj, sve krupnijih predmeta, koji padaju na njena nejaka pleća. Pogledajmo pažljivije obe strane ove nesrazmere.

Najpre, Ustavni sud Crne Gore. Jedna od najznačajnijih institucija našeg NORMATIVNOG, ustavnog, pravnog i pravosudnog sistema. Kako najpreciznije kvalifikovati njen REALNI profil i učinak u poslednjih dvadeset godina (posebno u svetlu činjenice, da su, i prema redovnim izveštajima Evropske komisije, nedostatak vladavine prava, visoka korupcija, i organizovani kriminal, najveći problemi ove države)?

U odgovoru na ovo pitanje, može nam pomoći, poređenje sa još dve instutucije. Sa Vrhovnim državnim tužilaštvom (VDT), i sa Vrhovnim sudom i uopšte sudovima (VS/S) Crne Gore. U najkraćem, ukoliko se za VDT može reći da je naša NAJMRAČNIJA, a za VS/S da su naša NAJFASADNIJA, za Ustavni sud Crne Gore može se reći da je naša NAJNEJAKIJA institucija. VDT je naša najmračnija institucija, zbog toga što je na prvoj liniji borbe, saučesničkog „nerada", kada je reč o nekažnjivosti premijera i njegovog klana, ali i saučesničkog „rada", kada je reč o naručenom progonu, recimo, sestre jednog od najeksponiranijih kritičara vlasti. VS/S su naša najfasadnija institucija, jer su najudaljeniji od prve linije borbe, pa mnogo lakše mogu da glume vladavinu prava (mada ne treba zaboraviti ni one retke sudove, sudije i sutkinje, koji, čak i u ovakvim uslovima, čuvaju obraz profesije). Zbog čega se za Ustavni sud Crne Gore može reći da je najnejakija od svih naših nejakih institucija, valjda ne treba posebno obrazlagati.

Pogledajmo sada pažljivije i drugu stranu naše ekstremne nesrazmere. Ono sve veće opterećenje koje u poslednjih nekoliko meseci pada na pleća Ustavnog suda. Dovoljno je da se u tom smislu izdvoje samo TRI PREDMETA koji čekaju postupanje i odluku ove institucije. Inicijativa vlade da se preispita ustavnost Zakona o zaštiti KAP-a koji je donela nova ali samo ad hoc parlamentarna većina, inicijativa vladajuće partije da se ispita ustavnost Zakona o finansiranju političkih stranaka, i inicijativa opozicionog PZP-a da se na osnovu članova 55 i 149 Ustava Crne Gore zabrani rad DPS-a. Nije neophodno da ste ekspert za odgovarajuće oblasti, pa da vidite, da je ovde reč o najvažnijim, sistemskim zakonima i pitanjima, o osnovama ekonomskog i političkog sistema, o Ustavu u materijalnom smislu reči, kako to ustavni pravnici precizno kažu. Rečju, o celoj Crnoj Gori u rukama ovog i ovakvog Ustavnog suda.

Teško zemlji koja je u rukama ove i ovakve institucije. I SDP. I ambasade SAD. (Dobro je što je ova ambasada, ovih dana, makar nagovestila, da više neće biti zaštitnik našeg vrhovnog oligarha, ali ovaj je, ipak, naš, domaći problem, a osim toga, ko zna, sačekajmo osmi april i Džozefa Bajdena, možda ova velika i moćna zemlja, zbog „Predstave NATO u selu Mrduša Donja", opet prigrli našeg oligarha.) Pa ipak, od ponašanja upravo ovih, domaćih i međunarodnih aktera, u narednih nekoliko meseci, u velikoj meri zavisi, da li će Crna Gora, iz svoje duboke krize, izaći mirno i demokratski. Ili će upasti u neki novi, opasni kovitlac. Ili će, još gore, završiti u konsolidaciji, jednog ne samo oligarhijskog, nego i masovnog klijentelističkog režima, za nerednih nekoliko decenija.


Milan POPOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1436 / 27.april 2018. MEDENICA KORI NVO I MEDIJE:Tiše, pravda drijema (...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1435

Monitor broj 1435 / 20.april 2018. NOVI PREDSJEDNIK:Promjene su očite (Miloš Bakić...

 

Monitor broj 1434

Monitor broj 1434 / 13.april 2018. PREDSJEDNIČKI IZBORIZašto se Đukanović boji...