Monitor.co.me

Zajedničko jezgro

E-mail Ispis PDF

Iako anarho-socijalist, dakle neko ko je, skupa sa svojima, najmanje jedan vek, jednako na udaru totalitarnih komunista kao i totalitarnih fašista, sve do pojave knjige Fransoa Firea, Prošlost jedne iluzije, odbijao sam da prihvatim bilo kakvo dublje izjednačavanje između dva totalitarizma. I danas, doduše, znam da između ovih ostaju značajne razlike, ali sam, inspirisan rečenom knjigom, kao i najnovijim impulsima „crnogorskog proleća", konačno došao do njihovog zajedničkog jezgra, najsažetije rezimiranog u podnaslovu ovog teksta.

Da krenem redom. Najpre, snažna ali nemoguća utopija. U slučaju fašizma nacionalna, u slučaju komunizma socijalna. U oba slučaja snažna, jer odgovara na, opravdano ili izmanipulisano, ali svakako snažno, čak najsnažnije osećanje uskraćenosti i nepravde. U oba slučaja, međutim, ova utopija je i apsolutno, dakle uvek i svugde, ili relativno, u datom prostoru i vremenu, nemoguća.

Zatim, subjekt. Koji je idealan ali fiktivan. „Nad-Nacija" ili „Proletarijat". „Narod" ili „Građani". „Radnici" ili „Studenti". Pri čemu je fiktivnost u grešci koja je u logici poznata pod imenom pars pro toto. U jednoj vrsti preterane ili hipergeneralizacije. Kada se, da ovo ilustrujem primerom iz našeg „proleća", pod „građanima", po pravilu, podrazumevaju samo oni koji su slobodni, ne i oni zarobljeni, samo oni koji su bili i na velikom protestu 20. aprila 2013, ne i oni koji su, zapravo, najmasovniji, mada nevidljiv, korumpirani ili reketirani učesnik Afere snimak, na primer.

Najzad, tu je i izazvano ali beskonačno nasilje. Koje je dvostruka reakcija, najpre na stvarne ili izmanipulisane nepravde sistema, a zatim i na nemoguće zahteve utopije. Te koje, kao takvo, postaje samoopravdavajuće. Beskonačno. Novi sistem. To nam je poznato. Koncentracioni logor je samo najstrašniji simbol.

A sistem je, naravno, sistem ili zver real-kapitalizam. Čiji je kurjak, vukodlak, vampir – slep, nezasit, smrtonosan. „Beskonačna akumulacija kapitala" u svojoj poznoj, najrazornijoj fazi. Najdublji izvor dva totalitarizma. I to, makar danas, u vreme otvorene i produžene krize može da vidi svako kome sistem nije sasvim (od)uzeo (raz)um. U svetu, u eurozoni, u Crnoj Gori. Mehanizam je tako očigledan. Proizvodnja masovne bede, očaja i očajnika. Realnih a ne fiktivnih subjekata. „Suvišnih ljudi" (Hana Arent), „lumpenproletera" (Karl Marks), „mladih" i ostalih sa viškom volje a manjkom (samo)svesti.

A Crna Gora? Sa svojom dugom, predugom „zimom" 1991-2011? I svojim kratkim ali obećavajućim „prolećem" 2011-2013? „Zima" je već učinila svoje. Najdestruktivniji, periferni, oligarhijski, ultramonopolistički real-kapitalizam, pod maskom takozvane neoliberalne ekonomije. I njegov najmaligniji i najagresivniji fašističko-mafijaški derivat, rođen u paklu rata, ratnih zločina i genocida u Bosni i Hercegovini i drugim postjugoslovenskim zemljama 1990-ih. Koji se posle 1990-ih samo pritajio, čak vredno radi na priznanju, legalizaciji i evropeizaciji, eh to divno „približavanje", ali je u svakom trenutku spreman na novu fašističku mobilizaciju. I jedan i drugi, i real-kapitalizam, i fašizam, međutim, u izvedbi jednog istog, DPS i Mila Đukanovića.

A „proleće"? Treći član naše žestoke trojke, totalitarni komunizam, ovde i danas, postoji tek u dalekom, veoma dalekom začetku. U obliku povremene, izolovane i nejake ili-ili apokaliptike, dogmatike i šematike. U obliku karakteristične površnosti, neozbiljnosti i nestrpljenja. I u obliku nedovoljne konkretnosti, koja onda zakonito gura u sve one ili-ili šematike. Ipak, kao neko ko je koliko-toliko prošao kroz strašno iskustvo trećeg člana, držim da se ne može biti previše oprezan. Pored ostalog, i zbog toga, što je i ono što je ovde i danas najvrednije, a to je udružena opozicija i alternativa, DF, PCG, SNP, GK i ostali, još krajnje krhko i nerazvijeno. A pod istovremenim pritiskom i zdesna i sleva, i od strane kapitalističko-fašističke, i od strane neke nove, potencijalno komunističke, ili neke slične voluntarističke (samo)destrukcije.


Milan Popović

 

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

porto1


porto2

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Broj 1416. petak 08. decembar 2017. godine TRI NAJGORA REZULTATA MARKOVIĆEVE VLADE:Bez...

  300x60

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1415

Broj 1415. petak 01. decembar 2017. godine IZBORILokalni udari (Miloš Bakić) DANAS, ...

 

Monitor broj 1414

Broj 1414. petak 24. novembar 2017. godine DOŽIVOTNA ROBIJA ZA RATKA MLADIĆA:Suočava...