Monitor.co.me

Zajedničko jezgro

E-mail Ispis PDF

Iako anarho-socijalist, dakle neko ko je, skupa sa svojima, najmanje jedan vek, jednako na udaru totalitarnih komunista kao i totalitarnih fašista, sve do pojave knjige Fransoa Firea, Prošlost jedne iluzije, odbijao sam da prihvatim bilo kakvo dublje izjednačavanje između dva totalitarizma. I danas, doduše, znam da između ovih ostaju značajne razlike, ali sam, inspirisan rečenom knjigom, kao i najnovijim impulsima „crnogorskog proleća", konačno došao do njihovog zajedničkog jezgra, najsažetije rezimiranog u podnaslovu ovog teksta.

Da krenem redom. Najpre, snažna ali nemoguća utopija. U slučaju fašizma nacionalna, u slučaju komunizma socijalna. U oba slučaja snažna, jer odgovara na, opravdano ili izmanipulisano, ali svakako snažno, čak najsnažnije osećanje uskraćenosti i nepravde. U oba slučaja, međutim, ova utopija je i apsolutno, dakle uvek i svugde, ili relativno, u datom prostoru i vremenu, nemoguća.

Zatim, subjekt. Koji je idealan ali fiktivan. „Nad-Nacija" ili „Proletarijat". „Narod" ili „Građani". „Radnici" ili „Studenti". Pri čemu je fiktivnost u grešci koja je u logici poznata pod imenom pars pro toto. U jednoj vrsti preterane ili hipergeneralizacije. Kada se, da ovo ilustrujem primerom iz našeg „proleća", pod „građanima", po pravilu, podrazumevaju samo oni koji su slobodni, ne i oni zarobljeni, samo oni koji su bili i na velikom protestu 20. aprila 2013, ne i oni koji su, zapravo, najmasovniji, mada nevidljiv, korumpirani ili reketirani učesnik Afere snimak, na primer.

Najzad, tu je i izazvano ali beskonačno nasilje. Koje je dvostruka reakcija, najpre na stvarne ili izmanipulisane nepravde sistema, a zatim i na nemoguće zahteve utopije. Te koje, kao takvo, postaje samoopravdavajuće. Beskonačno. Novi sistem. To nam je poznato. Koncentracioni logor je samo najstrašniji simbol.

A sistem je, naravno, sistem ili zver real-kapitalizam. Čiji je kurjak, vukodlak, vampir – slep, nezasit, smrtonosan. „Beskonačna akumulacija kapitala" u svojoj poznoj, najrazornijoj fazi. Najdublji izvor dva totalitarizma. I to, makar danas, u vreme otvorene i produžene krize može da vidi svako kome sistem nije sasvim (od)uzeo (raz)um. U svetu, u eurozoni, u Crnoj Gori. Mehanizam je tako očigledan. Proizvodnja masovne bede, očaja i očajnika. Realnih a ne fiktivnih subjekata. „Suvišnih ljudi" (Hana Arent), „lumpenproletera" (Karl Marks), „mladih" i ostalih sa viškom volje a manjkom (samo)svesti.

A Crna Gora? Sa svojom dugom, predugom „zimom" 1991-2011? I svojim kratkim ali obećavajućim „prolećem" 2011-2013? „Zima" je već učinila svoje. Najdestruktivniji, periferni, oligarhijski, ultramonopolistički real-kapitalizam, pod maskom takozvane neoliberalne ekonomije. I njegov najmaligniji i najagresivniji fašističko-mafijaški derivat, rođen u paklu rata, ratnih zločina i genocida u Bosni i Hercegovini i drugim postjugoslovenskim zemljama 1990-ih. Koji se posle 1990-ih samo pritajio, čak vredno radi na priznanju, legalizaciji i evropeizaciji, eh to divno „približavanje", ali je u svakom trenutku spreman na novu fašističku mobilizaciju. I jedan i drugi, i real-kapitalizam, i fašizam, međutim, u izvedbi jednog istog, DPS i Mila Đukanovića.

A „proleće"? Treći član naše žestoke trojke, totalitarni komunizam, ovde i danas, postoji tek u dalekom, veoma dalekom začetku. U obliku povremene, izolovane i nejake ili-ili apokaliptike, dogmatike i šematike. U obliku karakteristične površnosti, neozbiljnosti i nestrpljenja. I u obliku nedovoljne konkretnosti, koja onda zakonito gura u sve one ili-ili šematike. Ipak, kao neko ko je koliko-toliko prošao kroz strašno iskustvo trećeg člana, držim da se ne može biti previše oprezan. Pored ostalog, i zbog toga, što je i ono što je ovde i danas najvrednije, a to je udružena opozicija i alternativa, DF, PCG, SNP, GK i ostali, još krajnje krhko i nerazvijeno. A pod istovremenim pritiskom i zdesna i sleva, i od strane kapitalističko-fašističke, i od strane neke nove, potencijalno komunističke, ili neke slične voluntarističke (samo)destrukcije.


Milan Popović

 

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1444 / 22.jun 2018. VLAST, KRIMINAL, SAPUTNICI:Uhapsi-pusti, pa opet ...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1443

Monitor broj 1443 / 15.jun 2018. URUŠAVANJE ŠKOLSTVA: Luča korupcije (Miloš B...

 

Monitor broj 1442

Monitor broj 1432 / 7.jun 2018.     LOKALNI IZBORI - GLOBALNE POSLEDICE:Trijumf...