Monitor.co.me

Mafijin svlak

E-mail Ispis PDF

Afera Snimak pravi je zmijski odnosno mafijin svlak. Razotkrivanje kriminalne prirode i tehnologije vlasti. Samooptuživanje počinilaca. Neposredni dokaz najveće dokazne snage. I opstruiranje pravde od strane Vrhovnog državnog tužilaštva (koje, na taj način, naravno, nije učinilo da kriminala nestane, kako se prerano ponadao premijer, nego je i samo postalo njegov deo).

Audio-snimak na svetlo dana izneo je mnoštvo ozbiljnih krivičnih dela. Dve okolnosti ova dela učinila su posebno teškim, kvalifikovanim. Najpre, reč je ne o bilo kakvim nego o NAJTEŽIM delima protiv osnovnih ljudskih, posebno izbornih sloboda i prava, odnosno o delima protiv samih OSNOVA ustavnog uređenja. A zatim, reč je, opet, ne o bilo kojim nego o počiniocima sa NAJVEĆOM i, očigledno, nekontrolisanom društvenom moći, o članovima rukovodstva već dvadeset tri godine nesmenjene i nesmenjive vlasti i vladajuće partije na čelu sa Milom Đukanovićem. Rečju, afera Snimak bacila je svetlo na NAJOPASNIJU ZLOČINAČKU ORGANIZACIJU (iz člana 401 Krivičnog zakonika Crne Gore).

Od upravo iznete, krivičnopravne, još teža je KRIMINOLOŠKA slika stvari. Već i slika, koju je, u majsko-junskom broju Foreign Affairs-a za 2012, izneo Naim Moises, koji je (i) Crnu Goru uvrstio u „mafijaške države" (u kojima se vrhovi vlasti i vrhovi organizovanog kriminala stiču u jednom istom licu, „integralnom igraču"), bila je dovoljno teška. Pa ipak, slika koju je izneo naš egzotični audio-snimak mnogo je teža. Dok se problem sastojao samo u „integraciji" VRHOVA kriminala i vlasti, još uvek se mogao relativno lako rešiti. Sada, međutim, vidimo da je došlo do KRIMINALIZACIJE CELOKUPNOG POLITIČKOG SISTEMA, DRŽAVE I DRUŠTVA. A to je mnogo, mnogo teže, opasnije i neizvesnije (kao, daleko bilo, metastaza, ili, s obzirom na saučesničko ponašanje VDT, opet, daleko bilo, AIDS).

Jedno je, ipak, sasvim izvesno. Posle afere Snimak u Crnoj Gori više ništa neće biti isto. Ali i ovo treba dobro shvatiti. Progres nije zagarantovan. Naprotiv, ukoliko vlast, uz „uspavani" OEBS i ostale međunarodne faktore, uspe čak i ovo da „normalizuje", to će postati naš novi, mračni standard. NAŠ SVAKODNEVNI KLIJENTELIZAM, KORPORATIVIZAM I FAŠIZAM. Za preostale zdrave delove društva, države i politike, opozicije i alternative, ali i vlasti (ukoliko takvih delova tamo uopšte i još uvek ima), ovo bi morao da bude – poslednji alarm. Za sankcionisanje počinilaca, i, još važnije, za uspostavljanje i odbranu novih standarda.

A za sve ovo, možda i poslednja normalna, mirna i institucionalna prilika, jesu predstojeći predsednički izbori. Na ispitu su ne samo vlast i opozicija nego i sami građani. Kandidat DPS ili nezavisni kandidat? „Upravljanje nevažećim glasačkim listićima", kako to zanosno reče politički direktor DPS, ili demokratija? NAŠE HAMLETOVSKO BITI ILI NE BITI, PITANJE JE SAD.


Milan POPOVIĆ

 

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1435 / 20.april 2018. NOVI PREDSJEDNIK:Promjene su očite (Miloš Bakić...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1434

Monitor broj 1434 / 13.april 2018. PREDSJEDNIČKI IZBORIZašto se Đukanović boji...

 

Monitor broj 1433

Monitor broj 1433 / 6.april 2018.   CRNOGORSKE ULICE SMRTI:Premijeru, dokle? (Milen...