Monitor.co.me

Deveti krug

E-mail Ispis PDF

Knjiga Smaila Čekića Genocid i istina o genocidu u Bosni i Hercegovini (u daljem tekstu: GIGBH), ima tri dela. Prvi deo, Istina o genocidu, na oko 500 strana, izlaže činjenice, okolnosti, faze, žrtve, počinioce i ostale elemente genocida. Drugi deo, Negiranje genocida, na oko 170 strana, predstavlja kritiku Bosanskog rata Dobrice Ćosića. Treći deo, Prilozi, na oko 230 strana, objavljuje najznačajnije Dokumente, Izvore i Literaturu.

GIGBH je rezultat dve jednako važne i snažne komponente. Prvu čini rigorozna, jasna i precizna Konceptualizacija, drugu isto tako rigorozna, sveobuhvatna i kredibilna Dokumentacija.

Snagu konceptualizacije najbolje ilustruju sledeća tri primera. Najpre, preciziranje genocida u prostoru i vremenu. Reč je o zločinu nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini 1992-1995, i u Srebrenici jula 1995, kao vrhu ovog zločina, „devetom krugu pakla". Zatim, preciziranje glavnih planera i organizatora ovog zločina. To su SRJ, odnosno Srbija i Crna Gora, kada je reč o genocidu u Srebrenici jula 1995, i Hrvatska, kada je reč o genocidu u drugim delovima Bosne i Hercegovine 1992-1995. Najzad, ukazivanje na saučesnički deo međunarodne zajednice, posebno na SAD i Ričarda Holbruka, čiji je tajni sporazum sa Slobodanom Miloševićem neposredno prethodio srebreničkom magnumkrimenu.

Snagu dokumentacije autor je postigao pre svega sveobuhvatnošću činjenica, svedočanstava i dokaza. GIGBH je utemeljena na četiri najrelevantnija međunarodna izvora, odgovarajućim izveštajima Francuske, Holandije, Ujedinjenih nacija i Komisije Vlade Republike Srpske, čiji je jedan od dva potpredsednika bio i autor ove knjige.

GIGBH ima brojne i izuzetne vrline. O njima će u budućnosti sigurno biti više reči. Ovde valja ukazati još samo na jednu takvu osobinu. To je jedna vrsta efekta prelivanja fakcije, realnosti i dokumentacije, u fikciju, neverovatnost i nadrealnost. Razmere velikog zla i zločina koji je ovde opisan tolike su, da su one normalnom ljudskom umu prosto nepojamne. Kao neka nova ali još strašnija Enciklopedija ili Arhipelag mrtvih.

Jedno je sigurno. GIGBH je ono najviše i najbolje što čovek može da učini protiv ekstremnog zla i nasilja. U tom smislu, ova knjiga predstavlja izuzetno delo ljudske kulture i civilizacije, ne samo nauke u konvencionalnom smislu te reči. Kao takva, ona je na tragu Izvora totalitarizma Hane Arent i drugih najboljih knjiga našeg vremena, i služi na čast svom autoru i izdavaču.

Ovo gore nije bio klasični prikaz, nego samo ukazivanje na pojavu jedne izuzetne knjige. I to ne manje zbog Crne Gore nego zbog Bosne i Hercegovine. Zaista, šta reći o Crnoj Gori i genocidu u Bosni i Herecegovini 1992-1995. odnosno Srebrenici jula 1995?

Monitor i autor ove kolumne o tome pišu svih ovih godina bez prestanka. Pa ipak, za potrebe ovog teksta, genocidni i ratnozločinački bilans Crne Gore 1990-ih, može se rezimirati u najmanje dve sumorne, veoma sumorne činjenice.

Prvo, Crna Gora je jedina od svih postjugoslovenskih zemalja koja u poslednjih 23 godine obnovljenog višepartizma nije promenila vladajuću partiju i vlast. Samo ova činjenica može da objasni što u Crnoj Gori, do današnjeg dana, niko iz vrha ove partije i vlasti nije završio pred sudom za genocid i druge ratne zločine. Čak ni onda kada su pred sudom o tome govorili i neposredni dokazi najveće dokazne snage, kao što je u slučaju ratnog zločina deportacija 1992. bilo svedočenje i (samo)optuživanje Momira Bulatovića, tadašnjeg predsednika države, protiv celokupnog državnog vrha, na čelu sa Milom Đukanovićem, tadašnjim i sadašnjim predsednikom vlade.

I drugo, još sumornije, odmah iza nesmenjivosti vlasti, prevarne retorike, gestovi i koalicije Đukanovićeve Crne Gore, postale su drugi glavni mehanizam produžene nekažnjivosti za genocid i ratne zločine. Od retorika, to je pre svega neiskreno prihvatanje Rezolucije Evropskog parlamenta kojom se osuđuje genocid u Srebrenici. Od gestova, to je onih nekoliko pritvornih poseta i izjava žaljenja crnogorskih vrhovnika. Od koalicija, nakon petnaestogodišnje DPS-SDP, to je i ova najnovija, prevarna postizborna koalicija DPS-SDP i stranaka manjinskih naroda, među ovima i Bošnjačke stranke, od oktobra 2012. Zatvoren krug. Nakon Velikog zločina, Velika laž. Nepodnošljiva ironija istorije.

Milan POPOVIĆ

 

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1444 / 22.jun 2018. VLAST, KRIMINAL, SAPUTNICI:Uhapsi-pusti, pa opet ...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1443

Monitor broj 1443 / 15.jun 2018. URUŠAVANJE ŠKOLSTVA: Luča korupcije (Miloš B...

 

Monitor broj 1442

Monitor broj 1432 / 7.jun 2018.     LOKALNI IZBORI - GLOBALNE POSLEDICE:Trijumf...