Monitor.co.me

Stanje na univerzitetu: nIkad gore

E-mail Ispis PDF

IZVEŠTAJI briselsko-podgoričkih vlasti i univerzitetskih administracija, o stalnom „progresu" u sprovođenju „Bolonje", samo zavaravaju. Stanje na univerzitetu odnosno univerzitetima u Crnoj Gori je nikad gore. Ovako nije bilo ni u vreme jednopartijskih 1980-ih, ni u vreme ratnih 1990-ih.

NE SAMO ali to se ipak najbolje vidi na primeru Pravnog fakulteta. Pokušaj većeg dela kolektiva i studenata ovog fakulteta da svoju podivljalu upravu stave pod kontrolu traje već skoro godinu ali još uvek bez rezultata. Samo zbog toga što je dekan ovog fakulteta, kao i najveći broj drugih dekana i rektora crnogorskih univerziteta, bespogovorni poslušnik, vojnik vladajućeg režima.

PA MU MOŽE BITI što nikome i nikada nije moglo. Razaranje osnovne delatnosti fakulteta, nastave i profesije. Kršenje ustava i zakona. Samovolja svake vrste. Čak i fizički napadi. I to uglavnom na one za koje proceni da su najslabiji. Na koleginice, saradnike i studente. Baš junački. A sve to nekažnjeno. Bivši poslanik vladajuće partije, danas je član Tužilačkog saveta, i ko zna još koje službe vladajućeg režima. Zaštićen kao beli medved. Ili kao gradonačelnik Podgorice, u slučaju napada na urednika i fotoreportera dnevnog lista Vijesti. Ili kao Milo Đukanović, u slučaju deportacija 1992, KAP-a i Prve banke.

ISTINE RADI, zbog toga treba reći, nije dekan Pravnog fakulteta najveći problem tog fakulteta i univerziteta, nego je to sistem, u kojem je sve ovo moguće. Sistem hiperbirokratizovane uprave, koji je skoro do kraja progutao ne samo autonomiju univerziteta, nego i autonomiju profesije profesora univerziteta. Sistem sveobuhvatnog DPSDP partijskog feudalizma, koji upravo metastazira. Sistem oligarhijskog kapitalizma, veliki narandžasti parazit, mutant, koji se sadistički ceri, iza fasada „državnog" i posebno onog jednog, Primusovog „privatnog" univerziteta.


(TV Vijesti)
Milan POPOVIĆ

 

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1435 / 20.april 2018. NOVI PREDSJEDNIK:Promjene su očite (Miloš Bakić...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1434

Monitor broj 1434 / 13.april 2018. PREDSJEDNIČKI IZBORIZašto se Đukanović boji...

 

Monitor broj 1433

Monitor broj 1433 / 6.april 2018.   CRNOGORSKE ULICE SMRTI:Premijeru, dokle? (Milen...