Monitor.co.me

Apokalipsa bez kraja

E-mail Ispis PDF
NEMA NI GODINA-DVE od kako se pojavio onaj vic, koji je crnohumorno predviđao, kako će Crna Gora postati članica EU, kada se EU raspadne, a nešto od ovog vica kao da je već počelo da se ostvaruje. Najpre, 9. novembra 2010, EK je Crnu Goru preporučila za status kandidata, a zatim, samo nedelju dana posle, 16. novembra 2010, povodom „irske krize", koja se nadovezala na „grčku krizu" od pre pola godine, nominalni šef briselske unije, hladni i racionalni Herman van Rompuj, dramatično je upozorio: „Ako eurozona ne preživi, Evropska unija neće opstati."

HUMOR NA STRANU, ozbiljnim analitičarima ostaje, da ovim povodom primete, makar dve nove i zanimljive pojave. Prvo, kako u EU, uz onu staru, standardnu, komesarsku dogmu i retoriku progresa, počinje da se uvlači i njena blizanačka, ali tamo već dugo odsutna, dogma i retorika apokalipse i opstanka. I drugo, kako je Crna Gora jedina zemlja u Evropi i svetu, koja i u ovu istorijsku fazu, ulazi sa nepromenjenom vlašću. Sa oligarhijom koja se vrhunski specijalizovala, upravo za dve pomenute blizanačke dogme. Posebno za onu drugu, dogmu, retoriku i praksu apokalipse.

OVO POTONJE ne ističem toliko, niti zbog briselske birokratije, niti zbog crnogorske oligarhije, u mogućim novim turbulencijama, one će se kao i do sada „snaći", makar i po cenu novih aboliranih zločina, nego to činim zbog u poslednjih dvadeset godina veoma oslabljenih crnogorskih antimonopolističkih i antiratnih aktera. U istoriji nema apsolutnog determinizma. EU treba i može da opstane. Zbog toga, kao i zbog mnogo toga drugog, u ovoj fazi, EU za Crnu Goru ostaje, ako ne jedina, a ono svakako najmanje loša alternativa. Ali sve ovo, samo pod uslovom, da se u samoj Crnoj Gori, obnovi, proširi i ojača, stara-nova progresivna alijansa, antimonopolističkih i antiratnih snaga.


Milan POPOVIĆ
(TV Vijesti)

 

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1435 / 20.april 2018. NOVI PREDSJEDNIK:Promjene su očite (Miloš Bakić...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1434

Monitor broj 1434 / 13.april 2018. PREDSJEDNIČKI IZBORIZašto se Đukanović boji...

 

Monitor broj 1433

Monitor broj 1433 / 6.april 2018.   CRNOGORSKE ULICE SMRTI:Premijeru, dokle? (Milen...