Monitor.co.me

ZNACI PREPOZNAVANJA

Ajmo iz početka

E-mail Ispis PDF

Lani, petnaestog oktobra svečano je obilježen početak radova na autoputu Bar-Boljare. Vrpcu su presjekli predsjednici vlada Crne Gore, Srbije i Hrvatske Milo Đukanović, Mirko Cvetković i Jadranka Kosor. Zajedno su se pohvalili da je taj projekat najbolja preporuka evropskim partnerima i poručili da to znači otvaranje granice novog povjerenja i regionalne saradnje triju zemalja. Crnogorska vlada i Konstruktor, koji je bio najbolji ponuđač, uložili su po 25 miliona eura za početak pripremnih radova, a ugovor o koncesiji potpisali su u junu prošle godine. Potpisnici ugovora najavili su da će autoput biti završen u idućih sedam do osam godina.
Prošle nedjelje Savjet za izgradnju autoputeva, na sjednici kojoj je prisustvovao i premijer Milo Đukanović, predložio je raskidanje ugovora sa konzorcijem Konstruktor-IGH-Tehnika. Ministar saobraćaja Andrija Lompar objasnio je da hrvatski konzorcijum nije dostavio potpunu bankarsku dokumentaciju i finansijske garancije predviđene koncesionim ugovorom.
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izrazila je žaljenje zbog propalog posla. ,,Posao je propao jer nije bio dobro pripremljen", kratko je prokomentarisao hrvatski predsjednik Ivo Josipović.
Sada će se pregovarati s drugoplasiranim grčko-izraelskim konzorcijem HCH-Aktor. Iz Vlade je najavljeno da bi, nakon odbijanja Konstruktora, grčki Aktor-HCH mogao biti u igri ukoliko spusti cijenu.
Hrvatski građevinari ponudili su za „posao stoljeća" cijenu od 2,77 milijardi eura. Grčko-izraelski konzorcijum je ponudio mnogo veću - 3,92 milijardi eura uz učešće države od 2,78 milijardi eura.
Predstavnik Aktor-HCH je Dragan Perović, kako je nedavno objavila Slobodna Dalmacija, ,,politički uticajni crnogorski preduzetnik". Perović godinama živi u Grčkoj. Osim u nekretnine, ulaže i u hotelski biznis u Crnoj Gori. Crnogorsku banku First financial bank-FFB osnovao je sa grčkim finansijerima.

Pripremni radovi na autoputu nisu mrdnuli s mjesta. Da li će ugovor sa grčko-izraelskim konzorcijumom biti potpisan znaće se za mjesec dana. Tada će se vjerovatno znati i da li će trojica premijera, sada Crne Gore, Grčke i Izraela, svečano ponovo otvoriti pripremne radove.

V. KOPRIVICA

 

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

monitor-preview

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1436 / 27.april 2018. MEDENICA KORI NVO I MEDIJE:Tiše, pravda drijema (...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1435

Monitor broj 1435 / 20.april 2018. NOVI PREDSJEDNIK:Promjene su očite (Miloš Bakić...

 

Monitor broj 1434

Monitor broj 1434 / 13.april 2018. PREDSJEDNIČKI IZBORIZašto se Đukanović boji...